Аномальна спека в Україні - від застосування ракет, - Володимир Борейко

За матеріалами інтернет-видань 31.08.2024 118

     

   Сумні наслідки бойових дій, Серебрянське лісництво, Луганська область

   Аномальна спека, яка давно завітала в Україну цього літа, коли було побито десятки температурних рекордів, якраз є наслідком воєнних дій, передусім ракетних ударів. Про це на чаті в Главреді заявив еколог, директор Київського еколого-культурного центру, заслужений природоохоронець України Володимир Борейко.

    Автор:

    Він пояснив, як це пов’язано.

   "Свого часу, коли Кучма любив проводити паради, щоб під час урочистостей не пішов дощ, хмари бомбили спеціальними невеличкими ракетами, і потім довго не було дощу. Якщо маленькі ракетки створюють такий ефект, то, вочевидь, великі балістичні ракети теж діють подібним чином", - розповів експерт.

   За його словами, нормально, коли спека змінюється дощем, потім під впливом сонячних променів земля висихає, знову з'являються хмари, знову йде дощ. А в нас дні йдуть, тижні йдуть, місяці, а дощу немає. А все тому, що порушено природний процес утворення дощів.

   "Я не стверджую, що це саме так, але припускаю, що може так бути", - додає Борейко.

   Він також наголосив, що війна знищує ліси.

   "У принципі, можна висадити нові ліси, але природні вже не відтвориш. Відбувається забруднення річок і повітря. Своєю чергою, це призводить до появи кислотних дощів, які можуть випадати не тільки в Україні, а й у Європі, Африці та інших місцях. А кислотні дощі означають загибель сільськогосподарських культур, соснових насаджень тощо", - продовжує експерт.

   Крім того, додає природоохоронець, мінування - ще одна проблема, щоправда, не зовсім екологічна.

   "Унаслідок цього величезну кількість орних земель неможливо довгий час використовувати. Скільки вже надійшло повідомлень про те, що начебто вже було проведене розмінування території, а пішли трактори та інша сільгосптехніка - і люди знову підірвалися. Але ж навіть із Другої світової війни ми досі знаходимо міни та снаряди", - наголошує Володимир Борейко.

   Він також сказав, що водночас, як не дивно, війна чинить і позитивний вплив на екологію.

   "Завдяки забороні полювання під час війни значно зростає чисельність усіх диких тварин, починаючи від лосів, яких ми внесли до Червоної книги, закінчуючи лебедями, качками, чаплями, зайцями", - підсумував експерт.

Фото Володимир Борейко - УНІАН

   Хто такий Володимир Борейко

   Володимир Борейко – український еколог, біолог, природоохоронець, письменник, зоозахисник. Директор громадської організації "Київський еколого-культурний центр", головний редактор гуманітарно-екологічного журналу, заснованого 1999 року. Заслужений природоохоронець України (з 2010 року). У 2024 році Володимир Борейко був нагороджений грамотою-подякою та цінним подарунком від Київської обласної ради за вагомий внесок у розвиток заповідної справи та охорони довкілля.

Борейко є автором 18 чинних природоохоронних законів України. Серед найвідоміших кампаній еколога та очолюваної ним організації – перепис найстаріших дерев України. Щороку Борейко проводить операцію "Першоцвіт", спрямовану на захист рідкісних і зникаючих рослин, занесених до Червоної книги України. Один з активістів всеукраїнської кампанії проти капканів. Серед інших зоозахисних кампаній, які проводить Володимир Борейко, – боротьба з дельфінаріями. Активіст захисту найбільш знищуваного виду тварин в Україні – вовків.

   Крім того, Борейко є ініціатором заборони в Україні весняного полювання, полювання в біосферних заповідниках і національних парках, комерційного полювання на зубрів, вилову дельфінів, використання капканів і фосфіду цинку.

   Під керівництвом Борейка у 20 областях України створено 588 об'єктів природно-заповідного фонду, а за свою інспекторську діяльність затримав понад 2 тисячі браконьєрів, пише Вікіпедія.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ