Чия вина у розбитому відерці з оселедцем?

Марина Бабич 01.03.2024 506
Чия вина у розбитому відерці з оселедцем?

В одному із супермаркетів я взяла пластикове відерце із засоленим оселедцем, ручка на відерці раптово відривається, і воно на очах у багатьох покупців випадає з моїх рук і розбивається на шматочки. Оселедець "прикрасив"  підлогу і моє вбрання. Хтось із відвідувачів співчутливо дивився в очі, а хтось засудливо відвертався. Я не знала, як маю вчинити, і що з цим усим розлитим "добром" робити. Я вийшла із магазину, солона, як та риба, і хотілося плакати від сорому, хоча таких ситуацій трапляється безліч з різними покупцями. Тому Держпродспоживслужба у разі подібних неприємних випадковостей пояснила, як діяти і чи  мають право співробітники магазину вимагати від покупців оплати вартості пошкодженого-розбитого-знищеного товару?

  • Якщо товар пошкоджено ненавмисне – тоді законодавство на боці споживачів.
  • Згідно зі статтею 323 Цивільного кодексу України ризик випадкового знищення та випадкового псування майна несе його власник, якщо інше не встановлено договором або законом. Адже покупець – не власник, поки не заплатить за товар.
  • Ніхто не може змусити Вас оплатити пошкоджений або розбитий товар. Статтею 17 Закону України «Про захист прав споживачів» передбачено, що продавець зобов’язаний всіляко сприяти споживачеві у вільному виборі продукції та форм її оплати, а також відповідно до цієї норми забороняється примушувати споживача купувати продукцію неналежної якості або непотрібного йому асортименту.

Тому, якщо працівники закладу наполягають на вашій вині, то її потрібно спершу довести у суді. Самостійно стягувати такі виплати працівники магазину не мають права, а тільки зафіксувати факт пошкодження свого майна.

  • Проте це не означає, що в будь-якому випадку покупець не несе відповідальності за псування товарів. Рішення про відшкодування вартості за пошкоджений/знищений приймається в судовому порядку, а для фіксації факту порушення потрібно викликати поліцію.

Отож, у риби два варіанти - або лежати на полиці, або бути з'їденою. А в людини  - знати свої права, бути обережною при огляді товару і не гнобити себе, якщо трапилася аналогічна пригода... 

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ