Досвід Дубовиківської ТГ у створенні пожежної команди є прикладом для громад Дніпропетровщини

За матеріалами інтернет-видань 04.10.2023 217
Досвід Дубовиківської ТГ у створенні пожежної команди  є прикладом для громад Дніпропетровщини

За словами Олени Тертишної, керівниці регіонального офісу «U–LEAD з Європою, повномасштабна війна вивела проблему пожежної безпеки на новий рівень. Рятувальники не лише гасять пожежі, вони рятують людей і тварин,  проводять розмінування територій, допомагають забезпечувати водою і ліками і ще чимало роботи у них, яка пов'язана зі збереженням життя.

"Тому сьогодні питання утримання місцевої пожежної частини в громаді  - це життєзабезпечення кожного її мешканця", - наголосила пані Олена у ході діалогу про створення місцевих та добровільних пожежних команд в ОМС.

Як приклад, Дубовиківська громада. Вона  об’єднала 26 сіл і займає територію понад 300 кв. км, де проживає майже 3500 мешканців. Зважаючи на таку кількість сіл та площу громади, пріоритетним тут стало створення безпечного простору.
Микола Карнаух, голова Дубовиківської  громади, поділився такими фактами:

“Чотири роки тому наша громада перемогла в проєкті «Вдосконалення системи цивільного захисту в об’єднаних громадах України» за ініціативою Республіки Польща. Завдяки цьому наші вогнеборці пройшли навчання, одержали спеціальний автомобіль та обладнання. З того часу на території функціонує місцева пожежна команда з 4 осіб та добровільна пожежна команда з 12 рятувальників”.
 

Для їх розміщення в громаді побудували спеціальне приміщення. У 2023 році на утримання з місцевого бюджету передбачено приблизно 965 тисяч гривень.
 

“З моменту створення наші добровольці-вогнеборці більш як 250 разів виїжджали на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, у тому числі й ракетних обстрілів у селищі Чаплине 24 серпня 2022 року, сотні врятованих життів уже під час війни – це заслуга саме нашої місцевої пожежної частини, яку мешканці лагідно називають «янголи спасіння»”, - розповів пан Микола.
 

За статистикою Едуарда Горбачова, помічника керівника ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області,  за 8 місяців 2023 року в сільській місцевості регіону зафіксовано 2234 пожежі, внаслідок яких загинули 49 осіб. Рятувальники ДСНС доїжджають на подію за 20 хвилин лише у 20%. Ці цифри мають дати поштовх для створення місцевого ДСНС у селах, бо наразі в  громадах області функціонує лише 21 пожежна команда.
 

“Наша установа готова підтримати громади, які будуть створювати пожежні команди. Тим більше, що наразі є можливість передати їм пожежні машини. Функціонування пожежних комунальних установ для ОМС має стати пріоритетом, адже скорочує вдвічі не лише час прибуття рятувальників на місце пожежі чи іншої кризової ситуації, а й збільшує інституційну спроможність громади у сфері безпеки”, – зауважив Едуард Горбачов.

Додамо, що Програма «U-LEAD з Європою» допомагає місцевому самоврядуванню розробляти цільові програми з організації безпеки, шукати грантові можливості для реалізації проєктів в цій сфері, тим самим посилюючи їхній потенціал та спроможність вистояти в умовах війни.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ