ЕКОНОМІЧНА ПАНОРАМА: БОРГИ ДОРОГОЮ ЦІНОЮ

За матеріалами інтернет-видань 02.12.2023 283

 

                         ТРАДИЦІЙНА НАША ЕКОНОМІЧНА ПАНОРАМА

Олена БЕГМА.

Дорогі борги

ЧЕРЕЗ ВІЙНУ всі зібрані у вигляді податків гроші йдуть на захист суверенітету. Тому наповнення бюджету на соціальні видатки безпосередньо залежить від фінансової підтримки союзників, зокрема й кредитів. Нині державний борг України наблизився до показника 115 млрд доларів. Астрономічна сума! Під які відсотки Україна бере кредити? Хто сьогодні надає нам найдорожчі позики?

Відзначимо, що НБУ та Мінфін не публікують даних щодо вартості офіційних запозичень України. Проте їхні топ-чиновники в інтерв’ю ЗМІ все ж оприлюднюють таку статистику. Так, станом на листопад 2023 року середня вартість обслуговування всіх кредитів, наданих Україні зовнішніми офіційними позикодавцями, пересічно становить 2,2% річних. При цьому чи не найдорожчі запозичення, взяті Україною від початку війни, — від МВФ. Їх обслуговування поточного року обійдеться у 8% річних. Для порівняння: кредит від Франції, одержаний Україною торік у листопаді, має дохідність 1,04% річних, від Японії, взятий торік у червні, — 1% річних, кредит від Канади цього року у квітні, — 1,5% річних…

Як відомо, 2023-го Україна отримала від Міжнародного валютного фонду дві суми: 2,7 млрд доларів та 890 млн доларів. У грудні очікується ще 900 млн доларів. Загальна сума фінансової підтримки нашої країни цією фінустановою на кінець року становитиме близько 45 млрд доларів. При цьому, за даними НБУ, в другому півріччі 2024 року Україна повинна повернути МВФ 1,925 млрд доларів, з яких 1,516 млрд — основна сума, а 408 млн доларів — відсотки.

Між іншим, за прогнозом МВФ, за підсумками нинішнього року державний борг охопленої війною України сягне 88,1% від валового внутрішнього продукту, а 2025 року перевалить за 100% ВВП.

Пальне може стати дефіцитом

УЖЕ БІЛЬШ ніж три тижні польські далекобійники страйкують на кордоні з Україною — не пропускають вантажівок на в’їзд і виїзд. Вони вимагають від Ради ЄС скасувати дозвіл українським перевізникам транспортувати товари територією Євросоюзу без одержання обов’язкової для всіх перевізників із країн євроспільноти ліцензії. Україна повідомила ЄС про передкризову ситуацію на ринку пального. Бензин поступово дорожчає, а ціни на автогаз істотно підскочили, ще й на українських АЗС утворився його дефіцит. Утім, заявляють урядовці, інші маршрути постачання пального в Україну вже формуються.

А тим часом до протесту польських далекобійників почали приєднуватися і тамтешні фермери, які також побоюються конкуренції з боку українців. У нашому уряді анонсували переговори з Польщею та ЄС стосовно блокування кордонів.

Дрони вітчизняного виробництва

В УКРАЇНІ налагодили конвеєрне виробництво ударного безпілотника для потреб фронту — Backfire (у перекладі «Вогонь у відповідь») — від вітчизняних розробників. Як заявив очільник Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров, цей БПЛА вже пройшов комісію Міністерства оборони, очікується допуск його до експлуатації. «Воїни Сил оборони України вже протестували на фронті Backfire. Вони показали добрі результати. За останні два місяці з допомогою цих безпілотників української розробки наші військові виконали щонайменше 50 успішних операцій», — повідомив він.

Серед переваг БПЛА цього виду фахівці називають такі. Backfire можуть залітати в тил ворога на 35 км та допомагати уражати командні пункти, склади з боєприпасами, артилерію і логістичні вузли. Крім того, прилад має GPS-антену, яку практично неможливо заглушити, що робить дрон стійким до засобів радіоелектронної боротьби окупанта.

Тим часом у жовтні українськими морськими дронами з експериментальним озброєнням було атаковано російські кораблі. Також наші спеціалісти розробили усевидющий дрон-розвідник «Фурія» із радіусом дії пів сотні кілометрів. А нещодавно міністр із питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін поінформував, що Україна налагодила серійне виробництво вітчизняного аналога іранського дрона «Шахед».

Прибутки банків перевищили довоєнні

НБУ ПОВІДОМЛЯЄ: за три квартали 2023 року вітчизняні банки загалом отримали прибуток у розмірі 109,85 млрд грн. Це в 1,4 разу перевищує заробітки українських фінустанов за мирний 2021 рік.

Нині в нас працюють 63 банки. Десять із них за означений період одержали 87,5% сумарного прибутку всіх банків у країні. При цьому державні ПриватБанк та Ощадбанк заробили трохи більше половини (52%) сукупного банківського прибутку. А незмінним лідером топ-10 залишається ПриватБанк: 43,4 млрд грн за три квартали. Це вже вдвічі більше порівняно з відповідним періодом 2021-го.

21 листопада Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про запровадження оподаткування надприбутків банків: 50% за 2023 рік та 25% починаючи з 2024-го. «Тимчасове збільшення податкового навантаження на банки дасть змогу збільшити доходи державного бюджету України та, відповідно, сприятиме забезпеченню оборонних потреб держави», — йдеться в пояснювальній записці до документа. Передбачається, що таке оподаткування принесе до держбюджету додаткові 24-25 млрд грн тільки за 2023-й та по 6-7 млрд у наступні роки.

Переважно п’ятисотенні купюри

БАГАТО гривневої готівки осіло у домашніх заначках українців. Кожна родина намагається назбирати бодай якусь суму готівкою, як мовиться, на чорний день. До речі, ще торік восени, коли почались перебої з електроенергією, НБУ рекомендував громадянам постійно мати певний запас паперових гривень. Загалом же, свідчать дані НБУ, сума готівки, що сьогодні перебуває в обігу в Україні, — майже 730 млрд гривень. При цьому найбільше на руках у людей банкнот номіналом 500 гривень (27,9% загального числа банкнот в обігу), а найменше — номіналами 50 гривень (4,5% усієї кількості банкнот в обігу) та 10 гривень (3,3%).

Дедалі більше жінок у малому бізнесі

УПРОДОВЖ нинішнього року жінки відкрили в нашій країні 155,5 тисячі нових ФОПів. Виходить, що 60% підприємств малого бізнесу започатковано саме представницями «слабкої статі», частка яких у цій царині зайнятості ще до початку повномасштабного вторгнення була значно меншою. Разом із тим платформа для роботи з відкритими даними «Опендатабот» повідомляє, що вже другий рік поспіль жінки частіше реєструються фізичною особою-підприємцем (ФОП), аніж чоловіки, на Хмельниччині. Також цього року суттєво додалося підприємниць на Одещині, Пол­тавщині та Чернігівщині. Найменшою частка жінок-ФОПів виявилась у столиці та у прифронтових Запорізькій і Херсонській областях.

Бізнес-інтереси понад усе

ВІДОМО, що росія є найбільш підсанкційною країною у світі через повномасштабне вторгнення в Україну. Багато західних країн відмовляються від співпраці з агресором, виявляючи таким чином підтримку нашій країні. Проте є держави, які продовжують фінансово допомагати рф у війні проти нашої країни, купуючи її енергоресурси.

Так, згідно зі звітом Євростату, Іспанія та Бельгія лише цього року подвоїли імпорт скрапленого газу з рф порівняно з минулим роком. Найбільшим у ЄС імпортером російського СПГ є Іспанія: близько 27% імпортовано саме з рф. Бельгія отримала ще більше російського скрапленого газу — 37%, Франція — 15%. Відомо, що тільки у першому півріччі 2023 року Іспанія заплатила 1,6 млрд євро за російський СПГ, а Франція та Бельгія — по 1,3 мільярда євро… Сумарно витрати Євросоюзу на СПГ з росії становлять 5,51 мільярда євро.

"Сільські вісті"

Читати

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ