Експерти «U-LEAD з Європою» пояснюють алгоритм виділення паїв під час воєнного стану

За матеріалами інтернет-видань 19.02.2023 306
Експерти «U-LEAD з Європою» пояснюють алгоритм  виділення  паїв під час воєнного стану

На базі регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Запорізькій області відбулося обговорення алгоритму виділення  паїв під час воєнного стану. У ньому взяли участь представники громад Кіровоградської, Запорізької, Одеської, Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей.

Комплексна експертна допомога була надана спікерами - Олександром Гнітецьким та Олександром Придатко. Спочатку вони нагадали учасникам про основні нормативні документи щодо виділення земельних паїв, а потім розповіли про особливості їх виділення в умовах воєнного стану.
За словами експерта Олександра Гнітецького, процедура виділення земельних ділянок власникам земельних паїв довгий час була поза ретельною увагою. Рішення приймалися некоректно, ділянки не виділялися, а передавалися. Саме обмеження, встановлені прийнятими під час дії воєнного стану законами, змусили звернути особливу увагу на ці питання.

"Вже з 2023 року буде діяти новий податок (МПЗ – мінімальне податкове зобов’язання), тому бажаючих сформувати ділянки, провести реєстрацію договорів оренди побільшає", - зауважив Олександр Гнітецький.

У свою чергу Олександр Придатко підкреслив, що процес виділення земельних паїв потребує узгоджених дій різних зацікавлених сторін: місцевої ради, кадастрових реєстраторів Держгеокадастру, реєстраторів речових прав.

"Ми намагалися найти компромісні рішення, які дозволяли б громадам не порушувати закон, а громадянам - реалізувати своє право на отримання земельного паю. Однак, дане питання ще потребує додаткових консультацій між сторонами  щодо вироблення простого, зрозумілого всім алгоритму дій з цих питань", - наголосив експерт.

Олександр Придатко пояснив алгоритм дій під час виділення земель запасу.

"На нашу думку, треба робити технічну документацію земельної ділянки, виходячи з її інвентаризації. Тобто в даному випадку має бути два рішення: дати дозвіл на розробку документації із землеустрою, зрозуміло її виготовлення, затвердження і знов таки прийняття рішення про виділення земельної частки паю в натурі", - резюмував фахівець.

Експерти були єдині в тому, що процес передачі земельної ділянки (паю) – це не передача у приватну власність, це не безоплатна приватизація, а виділення частки паю в натурі.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ