ГОТУЮТЬСЯ МОБІЛІЗАЦІЙНІ ЗМІНИ

За матеріалами інтернет-видань 09.12.2023 347

 

                                       ТО ЩО ГОТУЄ НАМ ДЕНЬ ПРИЙДЕШНІЙ

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

У парламенті триває активна робота над законопроєктом щодо мобілізації, взяття на військовий облік та проходження служби. Тексту попередньої версії у публічному доступі наразі нема, про імовірні зміни засобам масової інформації розповідають депутати — члени групи, яка працює над проєктом документа.

ВЕЛИКА частина роботи стосується чинних військових, які стоять на захисті країни щонайменше від початку повномасштабної війни. Серед пропозицій, обговорення яких триває, — запровадження можливості демобілізуватися після 18 або 36 місяців служби. Депутати, які обстоюють такі зміни, вважають, що люди не можуть воювати роками, це дуже виснажливо для фізичного та ментального здоров’я. Щоправда, демобілізованих треба замінити новими людьми, які мають пройти підготовку, а це потребує часу, фінансування тощо. Отож наразі подібні пропозиції не мають підтримки у військових, також залучених до роботи над документом.

Натомість надання дозволу колишнім полоненим (якщо доведено, що він не добровільно здався) на демобілізацію уже не викликає категоричного заперечення ні в депутатів, ні у військових. Як і подовження до 90 днів оплачуваної відпустки цій категорії захисників після повернення додому.

Право демобілізуватися також хочуть надати військовим з інвалідністю І та ІІ груп. Хоча люди з таким статусом не підлягають призову, але служити за власним бажанням можуть. Відомі випадки, коли на захист України стали чоловіки з протезами, із захворюваннями, яких набули, коли брали участь в АТО-ООС. Як наголошує народний депутат попереднього скликання, а нині військовий І. Лапін, який після поранень, отриманих у 2014 році, має ІІІ групу інвалідності, в багатьох таких добровольців у суворих фронтових умовах значно погіршується стан здоров’я. Однак можливості повернутися до цивільного життя вони не мають, що варто було б законодавчо виправити.

Водночас, як уже зазначалося, потенційних демобілізованих треба буде замінити новими людьми. Отож готуються «прорідити» категорії осіб, які нині мають відстрочку. Зокрема, це може стосуватися чоловіків, на кого оформлено догляд за особою з інвалідністю І або ІІ груп або тими, хто потребує постійної опіки. «Мова йде про звуження кола лише до членів сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. — Ред.), — повідомила депутатка від фракції «Голос» С. Бобровська. Крім того, норму можуть поширити і на військовозобов’язаних, чиї дружини мають інвалідність ІІІ групи.

Як відомо, студентів денної форми навчання не призивають на строкову службу і не мобілізовують. Після початку повномасштабної війни в університетах значно побільшало контрактників — чоловіків середнього віку. В парламентському комітеті з питань нацбезпеки та оборони вважають, що здебільше це використання шпарини для уникнення мобілізації. Отож у разі набуття законом чинності 35-40-літні студенти відстрочку втратять.

Готується ще один пакет змін. Так, коло осіб, яких братимуть на військовий облік, хочуть розширити людьми, котрі до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах; після закінчення закладів вищої освіти набули звання офіцерського (середнього начальницького) складу; були засуджені за вчинення кримінального правопорушення до позбавлення, обмеження волі, зокрема зі звільненням від відбування покарання. Останній пункт багато військових вважає цілком правильним. Цю шпарину для ухилянтів, мовляв, давно варто було прикрити. Бо, грубо кажучи, десь учинив хуліганські дії, розбив вітрину, одержав умовний строк — і уникнув мобілізації.

Серед імовірних змін — і норма для військовозобов’язаних повідомляти адресу проживання під час укладання трудового договору. Також місцеві органи влади, підприємства й інші установи подаватимуть усі відомості для взяття громадян на облік у терцентри комплектування (колишні військкомати). Коли ці та інші можливі зміни будуть винесені на розгляд парламенту, поки що не відомо. Припускають, що робоча група впорається до кінця року.

"Сільські вісті"

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ