У ВИЩІ НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ ПОВЕРТАЮТЬСЯ ВІЙСЬКОВІ КАФЕДРИ

За матеріалами інтернет-видань 09.12.2023 220

                                       ОСВІТНЯ ПОНАРАМА КІНЦЯ 2023 РОКУ

 

Олена БЕГМА.

ІЗ ВЕРЕСНЯ наступного року Міністерство освіти і науки має намір запровадити у закладах вищої освіти пілотні військові кафедри, що відповідатимуть за базову підготовку для всіх хлопців і бажаючих дівчат. Курс триватиме півтора року. Після опанування знань із тактичної медицини, базової стрільби та інших військових наук кожний випускник кафедри здобуде спеціальність «стрілець». Таку підготовку в рамках ВНЗ передбачає Концепція трансформації системи військової освіти, ухвалена торік парламентом. Нею планується поєднати підготовку ЗСУ з іншими складовими Сил оборони України.

До речі, зміни у підході до військового вишколу очікують і на школи. Вже цього навчального року програма з початкової військової підготовки була суттєво змінена. Замість нудних лекцій дітям проводять практичні заняття з першої медичної допомоги та відкриті уроки на полігонах.

Вчительська праця подорожчає

У КАБМІНІ анонсували підвищення учительських зарплат. Наступного року вони мають зрости на 21% завдяки збільшенню освітньої субвенції на 15,5 млрд грн. Процес відбуватиметься у два етапи: з січня — на 10%, а з квітня — на 11%, повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Чи не найболючішою нині є проблема низьких зарплат молодих учителів. За даними МОН, їхній базовий оклад становить 5699 грн. Однак мінімальна середня зарплата вчителя без стажу все ж вища, адже вони можуть розраховувати на виплату різних надбавок: за престижність праці, за сумлінну працю, за класне керівництво. У деяких регіонах педагогам, коли ті йдуть у відпустку, ще й нараховують «оздоровчі».

У той же час найвищі зарплати одержують учителі вищої категорії — приблизно 21 тис грн. При цьому директори шкіл пересічно мають 23 тис.

«Заочка» залишається

СЬОГОДНІ в країні налічується 290 тисяч студентів-заочників. Останнім часом почастішали дискусії про доцільність такої форми навчання. Її противники, серед яких чимало представників експертного середовища, заявляють, що вона вже себе вичерпала. Мовляв, здебільшого за такої форми освіти йдеться не про її належний рівень, а радше про отримання «палітурки» (диплома). Відповідний законопроєкт навіть двічі виносився на розгляд профільного комітету Верховної Ради, але щоразу був відхилений. Нарешті МОН поставило крапку в цій дискусії. «Ми почули всі аргументи «за» і «проти» громадськості та депутатів. Зваживши на них, Міністерство освіти і науки відмовилося від скасування заочної форми навчання. Натомість ставимо перед собою завдання трансформувати її таким чином, аби це дійсно було про якість», — заявив очільник МОН Оксен Лісовий.

Зимові канікули вже незабаром

ВЖЕ СКОРО Новий рік, а значить, і зимові канікули. У межах цього навчального року кожний регіон і навіть школа можуть самостійно формувати свій канікулярний графік. Міносвіти визначило лише дати початку та завершення навчального року. Все ж уже відомі орієнтовні дати періоду відпочинку школярів: 23 грудня 2023 року — 7 січня 2024 року або ж 30 грудня 2023 року — 14 січня 2024 року. Однак є школи, які відпускають учнів у межах цього навчального року лише на зимові канікули. В такому разі діти відпочиватимуть від навчання місяць. Усе залежатиме від енергетичної ситуації в Україні, адже можливі знеструмлення, роз’яснили у МОН.

Профтехнавчання для учасників бойових дій

В УКРАЇНІ стартував урядовий проєкт, згідно з яким учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни можуть безоплатно пройти професійне навчання в закладах Державної служби зайнятості. Як повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, нині навчання проводяться в центрах професійно-технічної освіти ДСЗ у Харкові, Одесі, Дніпрі, Львові, Полтаві, Сумах, Рівному та Івано-Франківську. Охочі можуть самостійно обрати професію або програму підвищення кваліфікації із затвердженого переліку, в якому майже 60 спеціальностей. Під час навчання забезпечується безоплатне проживання, а також компенсація проїзду для тих, хто проходитиме його не за місцем офіційної реєстрації. Передбачено видачу диплома державного зразка.

Для подання заяви на отримання послуги треба заповнити форму на сайті edveteran.dcz.gov.ua. Вона буде автоматично відправлена до відповідного центру зайнятості. Далі слід очікувати на повідомлення про подальші кроки на свої електронну адресу та контактний номер телефону. Також можна звернутись особисто до найближчого центру зайнятості.

Третина шкіл досі без укриттів

ПОНАД вісім тисяч вітчизняних навчальних закладів (а це добра третина всіх існуючих шкіл, закладів вищої та середньої професійної освіти) не забезпечені надійними укриттями на випадок ракетного обстрілу. Це констатував директор Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України Віктор Вітовецький.

Математичні «ходіння по муках»

ТРІЙКА предметів, з якими учні відчувають найбільші труднощі, — математика, хімія та фізика. Зокрема, понад дві третини цьогорічних випускників загальноосвітніх шкіл мають проблеми з математикою і дуже бояться складання Національного мультипредметного тесту саме з цієї дисципліни. Також вони вважають, що їхні знання з інших предметів погіршилися. Серед основних причин, що негативно позначилися на успішності, більшість молоді називає втому, стрес та дистанційне навчання. Також понад третина школярів наголосили на неадаптованості навчальної програми під формат навчання. Про це свідчать результати опитування, проведеного Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ).

Не по дорозі з «рускім міром»

ПРОВЕДЕННЯ уроків російською мовою в українських школах суперечить чинному законодавству, і до таких випадків не можна виявляти лояльність. Так відреагував міністр освіти Оксен Лісовий на скарги від батьків про те, що в Україні досі є школи, в яких викладають російською. «Звертайтеся до управління освіти, міського департаменту освіти чи обласного, мовного омбудсмена», — порадив міністр. Водночас він наголосив: «В України — європейське майбутнє, а не у складі нового СРСР, де російська мова домінувала. Ми зараз воюємо за систему цінностей, яка радикально відрізняється від системи цінностей російської імперії. Нам точно не по дорозі з «рускім міром». Для чого ми тоді готуємо дітей до використання російської мови?», — риторично запитав міністр.

Нагадаємо, раніше секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що російська мова має зникнути з території України, адже є елементом пропаганди і знаряддям для промивання мізків.

Найпопулярніші спеціальності

ЯКІ ФАХИ у закладах вищої освіти сьогодні є найпопулярнішими серед студентів? За даними Всеукраїнської освітньої платформи, рейтинг очолюють комп’ютерні науки, які задовольняють зростаючий попит на технічно обізнаних фахівців у різних галузях. Іще одна дуже затребувана спеціальність — бізнес-адміністрування, що дає студентам знання у сферах фінансів, маркетингу, менеджменту та підприємництва. Що прикметно, нинішнього року істотно зросло держзамовлення на навчання психологів. Також продовжує приваблювати студентів і біологія з її фокусом на живі організми та екосистеми. А ще — інженерія, яка відкриває можливості для працевлаштування в таких галузях, як виробництво, будівництво, енергетика та аерокосмічна промисловість.

"Сільські вісті"

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ