ІНФОРМАЦІЙНА ПАНОРАМА ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

За матеріалами інтернет-видань 19.10.2024 52

 

Василь ПІДДУБНЯК

І в посушливі роки з урожаєм

У ЗОНІ ризикованого землеробства господарствам вдається отримувати хороші врожаї сільгоспкультур, посіяних по no-till порівняно із класичною технологією. Про це повідомляє пресслужба фонду «Жнива Перемоги».

У фермерському господарстві «Ільяш», що у Херсонському районі, наприклад, деякі поля лише дискують, а інші взагалі не обробляють. «На no-till нам вдається отримувати не стільки високі врожаї, скільки прибуткові. Ми маємо змогу зберегти більше вологи і за рахунок цього отримати хороший урожай за меншої собівартості вирощування», — каже Дмитро Ільяш, власник господарства.

Зернові у мінусі, соняшник по нулях

ЗЕРНОВІ та зернобобові культури на правобережжі аграрної області зібрали вчасно. Однак радості від того мало. На площі понад 70 тисяч гектарів ранні зернові не дали навіть по 25 центнерів із гектара.

Коментуючи цей факт, директор обласного департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Дмитро Юнусов зауважив: «Це дуже-дуже низькі показники! Але найзгубніше аномальна цьогорічна спека, а також посуха вплинуть на врожайність соняшнику. Багато фермерів розраховували саме на нього. Тому було засіяно його чимало — понад 50 тисяч гектарів. За прогнозами, середні показники урожайності очікуються на рівні 10 центнерів. Така урожайність дозволить фермерам вийти в нуль, покривши тільки затрати на вирощування культури».

Попереду — масштабне відновлення

ГРОМАДИ краю подали понад 300 проєктів відновлення критичної інфраструктури, освітніх та закладів охорони здоров’я, житлового фонду, повідомила пресслужба Херсонської ОВА. Загальний бюджет цих проєктів відновлення становить 6,7 млрд гривень. У пресслужбі зазначили, що через систему DREAM за підтримки UNICEF вже реалізуються чотири проєкти відновлення водопостачання у Високопіллі, Великій Олександрівці та Архангельському.

Довідково. DREAM — це цифрова платформа, своєрідне «єдине вікно», яке міститиме інформацію про фінансування, управління та контроль проєктів відбудови житла, будівель та доріг. Ця система буде єдиним цифровим каналом для всіх без винятку проєктів відбудови на національному, регіональному та місцевому рівнях.

I вода пішла, і нова вітчизняна техніка

ФАХІВЦІ Інгулецької зрошувальної системи відремонтували дюкер (напірний трубопровід), зруйнований росіянами. Нині аграрії матимуть змогу зарядити вологою три тисячі гектарів полів, а вже наступного року — вдвічі більшу площу.

Керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін повідомив також про запуск у роботу на полях регіону чотирьох дощувальних машин українського виробництва.

Розмінування із випередженням графіків

НА СЬОГОДНІ більша частина звільненої території Херсонщини вже розмінована. Але попереду ще великий обсяг роботи. Крім суходолу, для області актуальними є проблеми очищення водних територій.

В інтерв’ю Укрінформу начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін зауважив: «В області загалом уже розміновано понад 52% звільнених територій. Це 360 тисяч гектарів, із яких 326 тисяч — поля». Водночас уряд збільшив компенсацію фермерам витрат за розмінування з 80 до 100%. На це у державному бюджеті передбачено 3 мільярди гривень.

«Швидка допомога» стане ще швидшою

ЗАКЛАДАМ охорони здоров’я краю, що надають первинну медичну допомогу, передали три нові автомобілі Renault Duster. Про це повідомляє Херсонська ОВА. Позашляховики дозволять медпрацівникам без перешкод діставатися до пацієнтів навіть поганими дорогами у найвіддаленіші села.

«Нові автомобілі будуть використовувати сімейні лікарі, медсестри та вузькопрофільні спеціалісти, щоб швидко та ефективно надавати допомогу там, де це найпотрібніше. Особливо важливою є їхня мобільність для надання паліативної допомоги вдома, обслуговування маломобільних пацієнтів, організації мобільних пунктів для вакцинації та виїздів у віддалені громади», — зазначила директорка Департаменту здоров’я ХОВА Тетяна Карчевич.

За вкрадений коровай — відповідай!

СКЕРОВАНО до суду обвинувальний акт стосовно так званого губернатора краю Володимира Сальда за фактом віддання наказу на вчинення порушень законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

Слідством встановлено, що обвинувачений на окупованій території сприяв захопленню й пограбуванню підприємств. Він, зокрема, розпорядився створити тимчасову адміністрацію на захопленому ПрАТ «Херсонський комбінат хлібопродуктів». За наказом «губернатора» зі сховищ підприємства вкрадено понад 2,8 тис. тонн ячменю вартістю майже 15 млн грн. За вкрадене — тюрма. Раніше «губернатора» визнано винним у державній зраді, колабораціонізмі та запереченні збройної агресії рф проти України і засуджено до 15 років тюрми з конфіскацією майна (ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1, ч. 1 ст. 436-2 КК України).

Насіяли конопель на сім років

У БЕРИСЛАВСЬКОМУ районі правоохоронці виявили плантацію конопель, повідомляє поліція області. Загалом вони нарахували 1026 ретельно доглянутих кущів дурману.

За цінами «чорного ринку» вилучені наркорослини мали б принести «аграріям» орієнтовно понад 10 мільйонів гривень. Кілька кущів поліцейські відправили на дослідження до експертно-криміналістичного центру МВС України, решта за участі представників місцевого старостату знищена на місці. За вказаним фактом слідчі місцевого поліцейського підрозділу відкрили провадження за ч. 2 ст. 310 «Посів або вирощування снотворного маку чи конопель» Кримінального кодексу України. Стаття передбачає позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

                                                      (Всеукраїнська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")

 

 
Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ