Інтернаціональний легіон вимагає від рф належного ставлення до військовополонених - Генштаб ЗСУ

За матеріалами інтернет-видань 14.06.2022 349

На зображенні може бути: ‎1 особа, стоїть та ‎текст «‎JKRINFORM 1 MEDIA ی JKRINFORM UKRAINE MEDIA CENTER 1 을 1 .*.... JKRI UKRAINE MEDIA 1 1 CENTER JKRINFORM JKF INFORM UKRAINE NINE JTV‎»‎‎

Інтернаціональний легіон оборони України закликає російську владу та окупантів ставитися до полонених іноземних військових як до військовополонених у відповідності до норм Женевських конвенцій.
Про це під час брифінгу в  УКРІНФОРМІ повідомив речник легіону Демієн Магру.
За його словами, легіон висловлює занепокоєння щодо намірів російської окупаційної влади тимчасово окупованих територій у Донецькій області судити як найманця британця Ендрю Хілла, який є військовослужбовцем підрозділу Сил Територіальна оборона ЗС України і був полонений російськими військовими наприкінці квітня на Миколаївщині.
«Ми не знаємо чи отримує він лікування. Ми не знаємо, що росіяни та їхні поплічники планують для нього. Ми дуже занепокоєні цією ситуацією і наполегливо закликаємо російську владу ставитися до Ендрю Хілла як до військовополоненого відповідно до Женевських конвенцій», – сказав він.
Речник легіону підкреслив, що Ендрю Хілл має офіційний контракт військовослужбовця Сил територіальної оборони України, а відтак є комбатантом в розумінні ст. 4 Третьої Женевської конвенції.
Демієн Магру зазначив, що такий самий статус мають засудженні раніше російською окупаційною владою тимчасово окупованих територій у Донецькій британці Шон Піннер й Ейдена Аслін та марокканець Брагіма Саадуна, які є військовослужбовцями Збройних Сил України.
Раніше на цьому наголошував Генеральний штаб Збройних Сил України в офіційній заяві щодо статусу іноземних громадян та осіб без громадянства, які беруть участь у бойових діях на території України у складі Збройних Сил України.
Всі іноземні громадяни та особи без громадянства, які беруть участь у бойових діях на території України у складі Збройних Сил України, прийняті у добровільному порядку на військову службу за контрактом згідно з Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу" 1992 року.
Відповідні особи є військовослужбовцями Збройних Сил України на яких, згідно з положеннями Женевських конвенцій про захист жертв війни 1949 року і Додаткових протоколів до них 1977 року, поширюється правовий статус комбатантів. Цей статус, серед іншого, наділяє таких осіб правом на поводження з ними як з військовополоненими у разі потрапляння в руки ворога.
Нагадуємо, що Женевські конвенції 1949 року забороняють будь-які незаконні акти, у тому числі насилля, залякування чи бездіяльність щодо військовополонених, та зобов’язують до гуманного поводження з військовослужбовцями, які перебувають у полоні.
Недотримання відповідних визнаних норм міжнародного гуманітарного права є серйозним порушенням Конвенції.
За інформацією речника легіону, наразі український і британський уряди роблять кроки для того, щоб обміняти цих військовослужбовців на полонених росіян.
«Я сповідаюсь, що вони будуть успішними, але зрештою все буде залежати від волі протилежної сторони», – зазначив Демієн Магру.
Нагадаємо, суд російської окупаційної влади тимчасово окупованих територій у Донецькій області засудив до страти британців Шона Піннера й Ейдена Асліна та марокканця Брагіма Саадуна, які брали участь у воєнних діях у складі Збройних Сил України. Окупанти звинуватили їх у «найманстві та діях, спрямованих на захоплення влади».
Положення національного законодавства і міжнародного гуманітарного права надають юридичну оцінку статусу іноземців, які проходять військову службу у ЗС України, та беруть участь у бойових діях.
Проходження іноземцем військової служби у ЗС України відбувається відповідно до вимог національного законодавства, а відтак є законним. Військовослужбовець-іноземець перебуває у підпорядкуванні командира підрозділу ЗС України та у своїй діяльності дотримується законодавства України та наказів командира.
Участь іноземців, які проходять військову службу у ЗС України, у бойових діях на території України з відбиття збройної агресії рф відбувається у складі підрозділів ЗС України на виконання бойових розпоряджень, у межах плану та замислу.
Звичаєві норми міжнародного гуманітарного права, положення Женевських конвенцій 1949 року та Додатковий протокол до Женевських конвенцій, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I ), від 1977 року є обов’язковими для виконання Україною та рф, зокрема російською окупаційною владою тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, яка діє за вказівками, під керівництвом та контролем росії.
Іноземці, які проходять службу у ЗС України, є комбатантами, а тому можуть бути притягнені до відповідальності за участь у бойових діях лише у разі порушення ними законів та звичаїв війни й вчинення міжнародних, зокрема воєнних, злочинів.
Визнання іноземців, які проходять службу у ЗС України, винними у «вчиненні дій, спрямованих на захоплення влади та повалення конституційного устрою безперечно є незаконним актом окупаційної влади тимчасово окупованих територій у Донецькій області, адже такі особи є комбатантами і брали участь у бойових діях під час збройного конфлікту.
Крім того, обвинувачення у «найманстві» також є незаконним. Адже відповідно до статті 1 Міжнародної конвенції про боротьбу з вербуванням, використанням, фінансуванням і навчанням найманців 1989 року критеріями найманства є: 1) спеціальне вербування особи на місці або за кордоном для участі у збройному конфлікті; 2) головна мета – одержання особистої вигоди, яку дійсно обіцяно стороною збройного конфлікту; 3) не приналежність до ЗС сторони конфлікту.
Отже, іноземці, які проходять військову службу у ЗС України та які перебувають на тимчасово окупованих територіях й території рф, знаходяться під владою рф, мають статус військовополонених. А відтак їх утримання та поводження з ними має відбуватись відповідно до ЖК ІІІ.
Наразі є достатні підстави стверджувати, що притягнення іноземців, які проходять військову службу у ЗС України, до кримінальної відповідальності за «вчинення дій, спрямованих на захоплення влади та повалення конституційного устрою та найманство», а також умови їх утримання є серйозним порушенням ЖК ІІІ, а відтак є воєнним злочином.
Враховуючи те, що саме рф повинна забезпечити додержання міжнародного гуманітарного права, зокрема і окупаційною владою тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, які діють за її вказівками, під її керівництвом та контролем, названі порушення мають кваліфікуватися як порушення міжнародного гуманітарного права, вчинені рф, і держава-агресор повинна нести за них міжнародно-правову відповідальність.
Таким чином, притягнення зазначених вище іноземців до кримінальної відповідальності за «вчинення дій, спрямованих на захоплення влади та повалення конституційного устрою» та «найманство» є незаконним та грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права. Позицію щодо засудження таких дій уже висловили ряд державних органів України, іноземних держав та міжнародних правозахисних організацій.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ