Кермек – рідкісна та оригінальна квітка для саду

Прес-релізи 12.05.2024 446

Кермек (Ricinus communis) – це незвичайна трав'яниста рослина, що привертає увагу своїм екзотичним виглядом та листям, схожим на велетенські долоні. Батьківщиною кермеку є тропічні та субтропічні регіони Африки та Азії, проте за належного догляду він цілком може прикрасити сади помірного клімату.

Біологічні особливості

Попри крихітні розміри насінини, кермек здатний досягати гігантських розмірів - до 3-4 метрів заввишки. Його рожеві або червоні суцвіття-колоски й листя в діаметрі до 70 см справді вражають.

Кермек – одно- або дворічна культура, що залежить від кліматичних умов. У теплих краях він може рости як кущ чи навіть дерево протягом кількох років.

Різноманітність видів

Найпоширеніший у культурі – кермек звичайний або клящинець (Ricinus communis). Це однорічна рослина, що за сприятливих умов може досягати 2-3 метрів у висоту.

Інші популярні види кермеку, доступні для культивування:

  • Кермек великоквітковий (R. macrocarpus) – з більшими квітками та плодами.
  • Кермек павіанський (R. sanguineus) – стебла та плоди темно-червоного кольору.
  • Кермек Гібсона (R. gibsonii) – карликовий сорт до 1 м заввишки.

Кермеки вирощують як солітерні рослини, в групових посадках, для озеленення, а також як кімнатну культуру.

Вирощування з насіння

Висівати насіння кермеку https://vesnodar.com.ua/ua/semena-cvetov/kermek рекомендують у квітні-травні після загрози приморозків на глибину до 5 см.  Насіння кермеку досить великі, плоскі, овальної форми. Перед посівом їх рекомендують замочити на кілька годин для пом'якшення оболонки. Оптимальна температура для проростання – 20-25 °C.  Деякі садівники практикують пророщування у вологому ґрунті за 3-4 тижні до висадки у відкритий ґрунт для більш раннього цвітіння. Якщо плануєте вирощування кермеку як однорічника, то можна висівати насінини прямо в ґрунт після нагрівання.

Вимоги до ґрунту

Кермек віддає перевагу родючим, дренованим ґрунтам з нейтральним або слаболужним pH. Важкі глинисті ґрунти непридатні через застій вологи.

Сонце і полив

Кермек – світлолюбна культура, тому йому потрібне розташування на добре освітленій ділянці з повним прямим сонцем. Важливий також своєчасний і помірний полив, особливо у спекотну погоду.

Підживлення і мульчування

Для підвищення декоративності та запобігання вилягання високорослих рослин кермеку кожні 2-3 тижні рекомендується підживлення комплексними добривами. Мульчування ґрунту перепрілим компостом сприятиме утриманню вологи.

Догляд і застереження

Під час росту кермек практично не потребує особливого догляду, крім розпушування і видалення бур'янів. Варто стежити лише за появою попелиць, павутинного кліщика та інших шкідників.

Пам'ятайте, що всі частини кермеку, особливо насіння, є отруйними при вживанні! Тримайте рослину якомога далі від дітей та домашніх тварин.

Збирання та використання

Плоди кермеку збирають у технічній стиглості, коли вони починають тріскатися. Насіння використовують для наступних посівів, з нього також виробляють олію.

Кермек – чудова альтернатива хризантемам і соняшникам для створення екзотичної атмосфери в саду, а також цікавий об'єкт для колекціонування. Величезні квітконоси та незвичні кольорові відтінки роблять цю рослину гарною прикрасою саду. Дотримуючись правил вирощування, можна сповна насолодитися її яскравою красою.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ