Коли над Антарктикою росте озонова діра?

За матеріалами інтернет-видань 03.02.2022 549

За даними вчених, озоновий шар захищає нашу планету від ультрафіолетового випромінювання, значні дози якого можуть завдати нищівної шкоди всьому живому. Різке зменшення концентрації озону в атмосфері визначено науковцями як озонова діра. Її досліджують спеціальні фахівці – озонометристи.

Як повідомляє Національний антарктичний науковий центр, озонометристи з антарктичної станції "Академік Вернадський" мають найбільше роботи  навесні  і на початку літа, коли озонова діра росте над Антарктикою.

Згідно з їх моніторингом, кожного року  розмір діри різний. З початку 1980-х спостерігався швидкий ріст площі діри, вона тривала дедалі довше, а рівень озону відповідно зменшувався. В 2000-х почалося поступове відновлення озонового шару. Це пов'язують з глобальною забороною 1987 року викиду в атмосферу озоноруйнуючих речовин.

2002, 2012, 2017, а особливо 2019 роки показують рекордно низькі значення площі озонової діри порівняно з початком 1990-х.

А от 2003, 2006, 2015, 2018, 2020, 2021 роки показують максимальне значення діри, аналогічне з 1990 роком. Це пояснюється тим, що на стратосферний озон впливають також природні фактори – сонячні цикли, вулканічна активність, температурні і динамічні перепади атмосфери і океану, концентрації сонячних і галактичних космічних променів тощо. Існує думка, що на збільшення площі озонової діри в крайні роки вплинули масові пожежі в Америці та Австралії і вулканічні викиди.

А втім, відновлення озонового шару спостерігаємо на фото. Це є наслідком природної динаміки атмосфери.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ