Коли ж народився Ісус Христос?

За матеріалами інтернет-видань 09.12.2022 487
Коли ж народився Ісус Христос?

Синод Православної Церкви України 25 грудня 2022 року дозволив звершити різдвяне богослужіння у  храмах,  де громади виявили  таке бажання. Повідомила Дніпровська єпархія Православної Церкви України.
Церква розповіла  історію встановлення цієї дати  свята.
У Священному Писанні немає жодних вказівок про те, коли саме народився Христос. Тому не варто сакралізувати ані 7 січня, ані 25 грудня.
Святкування Різдва Христового 25 грудня у Східній Церкві було запроваджено пізніше, ніж у Західній, а саме у другій половині IV століття. Вперше окреме святкування Різдва Христового було ведено в Константинопольській Церкві близько 377 р. за часів  імператора Аркадія та святителя Івана Золотоустого.
Таке перенесення викликало доволі сильний спротив у Східній Церкві, майже таке саме, що і зараз. Згаданий вже святитель Іван Золотоустий про ці суперечки згадує у своєму слові (бесіді) в день Різдва Спасителя нашого Ісуса Христа, яке імовірно було виголошено у 386 році (адже і сам Золотоустий говорить, що не минуло ще й 10 років від введення святкування 25 грудня).
У ньому святитель наводить доказ, щодо правильності цієї дати, і як однієї із більш точних, що відповідає історичному часу народженню, але не є днем народження Спасителя.
До таких висновків святитель приходить проаналізувавши Священне Писання і звичаї юдейського народу. Зокрема, він згадує історію праведних Захарія та Єлизавета, а саме зачаття їх первісника – Іоанна Предтечі. Як зазначає святитель, Захарія, імовірно, зайшов покадити святеє святих у день свята кущів, яке зазвичай юдеї святкують в середині чи наприкінці вересня.
Виходячи із цього, проводячи доволі прості математичні розрахунки, святитель Іван вказує, що зустріч вагітної Єлизавети і Діви-Марії після Благовіщення відбулась на 6-й місяць після вересня, тобто у березені. Саме в березні і відбулось Благовіщення. Звідси він знову завдяки тим самим не складним підрахункам вказує, що народження Спасителя відбулось через 9 місяців після березня, тобто у грудні.
Коли ж саме народила Діва Марія точно не відомо, можемо лише  констатувати, що наведений святителем доказ вказує на більш імовірний та історично обгрунтований проміжок часу, або період коли саме народився Спаситель.
Так і виникла дата святкування Різдва Христового – 25 грудня, яку святкували і Східна і Західна Церква за одним і тим же юліанським календарем. І яку святкують і сьогодні усі Церкви, але вже за різними календарями.
Католицька – за григоріанським календарем, 10 Помісних Церков (Константинопольська, Олександрійська, Антиохійська, Румунська, Болгарська, Кіпрська, Грецька, Албанська, Польська, Чехо-Словацька) за новоюліанським календарем, який у більшості схожий до поширеного григоріанського календаря, яким ми користуємось у своєму побуті. Наша ж Православна Церква України і ще 4 Помісні Церкви (Єрусалимська, Сербська, Грузинська і російська) також святкують Різдво 25 грудня за юліанським календарем, що відповідає 7-му січню.
Тож не варто сперечатись про дату, адже як виходить з усього вище сказано, вона у всіх одна і та сама – 25 грудня. Тому потрібно пам’ятати, що в майбутньому перед нами стоїть задача не перенесення дати Різдва, а повноцінний перехід на новоюліанський календар, від чого усі нерухомі свята також змінять звичні для нас дати,- йдеться у повідомленні.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ