КРОВ ЛЮДСЬКА - НЕ ВОДИЦЯ. ФОТОРЕПОРТАЖ НАШИХ МЕЖІВСЬКИХ КОЛЕГ

За матеріалами інтернет-видань 28.06.2023 297

Жителі Межівської та Новопавлівської громад здавали кров захисникам України та постраждалим від російської агресії (ФОТО)

 28 Червня, 2023  Golred

27 червня, напередодні Дня Конституції України у Межовій працювала Дніпропетровська обласна станція переливання крові (Банк крові). За підсумками напруженого робочого дня кров здали понад 80  донорів з Межівщини.

14 червня у всьому світі відзначався День донора крові.

 Вторгнення росії в Україну суттєво змістило акценти цього дня. Він став сприйматись якось інакше. Без перебільшення, як день підтримки і єднання у прагненні допомогти фронту і нашим захисникам.

Отже, 27 червня, напередодні Дня Конституції України у Межовій працювала Дніпропетровська обласна станція переливання крові (Банк крові). Редакція «Межівського меридіана», звичайно,  цього дня завітала до пункту переливання.

Приємно відзначити, що до цієї благородної справи сьогодні  долучились десятки жителів Межівщини. І не тільки з Межівської СТГ – здати кров організовано прибули цілі делегації, наприклад, з Новопавлівської громади.
…З самісінького ранку у коридорі, де проходив запис бажаючих здати кров – було велелюдно. Черга не просто солідна – у коридорі, буквально,  не протиснутись.

Організовано, кров для бойових побратимів здають наші захисники. Серед них і військові лікарі: Владислав, Михайло та Андрій, які прибули до Межової сьогодні спеціально аби долучитись до цієї благородної справи. Владислав взагалі ділиться, що в нього вже більше, аніж 50 кровоздач!

Медики запевняють, що питання донорства  навіть не обговорюється. Вони це знають, як ніхто інший.  Є можливість – треба обов’язково здати!

Тим часом, черга жваво рухається…

Як розповіли нам представники виїзної бригади, кількість охочих стати донорами на Дніпропетровщині з початку повномасштабної війни зросла досить суттєво.

Станція переливання, практично, кожного дня здійснює виїзди  по території області.  Українці активно здають кров, аби допомогти врятувати життя поранених захисників.

Разом з тим, обласні спеціалісти підкреслюють, що навіть на цьому фоні,  вони приємно вражені активністю  донорів на Межівщині. Роботи, відверто скажемо, вистачало…

Адже за підсумками напруженого робочого дня кров здали понад 80   донорів.

Серед них, вже традиційно  зустрічаємо і  досвідчених донорів (понад 40  років донорського стажу – на хвилинку!) і ті, хто прийшов уперше.

Контингент різноманітний, чоловіки, жінки багато молодих хлопців та дівчат.

Олександр – здає кров з 18 років, сьогодні йому 62 і він –  «Почесний донор України». Розповідає, що в окремі роки здавав кров до 5 разів на рік. Сьогодні ж – це просто свята справа!

Його товариші, також почесні донори  – Сергій та Леонід теж як-то кажуть, у строю. Вони завжди перші у черзі: огляд лікаря, склянка чаю, печиво і ось вони вже посміхаються, тиснучи гумове сердечко…

Наталя – з Антонівського – теж досвідчений донор, показує списану вщерть книжечку кровоздач, разом пригадуємо, коли здавала кров уперше.

Євген – шахтар з Покровська, приїхав спеціально електричкою аби здати кров. Респект і повага!

Жіночка з Новопідгородного, колишній працівник місцевої школи …

Сергій – екскаваторник ТОВ «Чугуєво»…

Піднімають палець догори, мовляв: «Усе буде добре!» і представники Новопавлівської громади. Тут і працівники аграрного сектору, і освітяни, і працівники культури та виконавчого комітету ради.  Настрій у всіх бадьорий, говорять, що наближають перемогу на своєму фронті.

Кожного разу зустрічаємо на кровоздачі медичну сестру лабораторії первинки – Яну. Тендітна дівчина у черговий раз мужньо здає свої 450 грамів крові  для воїнів.

До речі, фахівці підтверджують, що стандартний об’єм однієї кроводачі – 450 мл.

І ще раз розповідають нам: як стати донором?

Донором крові чи плазми може стати кожен здоровий громадянин України у віці від 18 років, бажано  вагою не менше 50 кг. Останнє  не відіграє суттєвої ролі, головне, щоб дозволяв стан здоров’я.

Верхня вікова межа швидше умовна – 60 років, але, якщо нема протипоказань і гарне самопочуття, то можна й довше…

Щоб стати донором крові, треба звернутися до найближчої станції переливання крові, центру крові чи місцевого закладу охорони здоров’я. Із собою обов’язково треба мати документ, що посвідчує особу.

Перед процедурою обов’язковими є співбесіда з лікарем, медичний огляд і, відповідно, довідка про відсутність протипоказань.

«За добу до процедури треба їсти легку їжу та не вживати алкоголь. “Не мати серйозних хронічних захворювань, не хворіти в минулому інфекційними захворюваннями, такими як гепатит B, гепатит C, шкірні, венерологічні захворювання, а також до великого переліку маємо бронхіальну астму, інфаркти міокарда, інсульти”, – говорять фахівці.

Наступні поради (які можна знайти зокрема і на сайті Міністерства охорони здоров’я України) допоможуть підготуватися до здачі крові:

– напередодні відмовтеся від жирної, смаженої, гострої та копченої їжі, молочних продуктів і яєць. Рекомендується солодкий чай, узвар, хліб, сухарі, сушки, відварні крупи, макарони на воді без масла, соки, морси, компоти, мінеральна вода, овочі, фрукти (крім бананів). Вранці обов’язково легко поснідайте;
– не вживайте алкоголь та енергетичні напої за 48 годин (2 доби) до процедури здачі крові, лікарські засоби за 72 години (3 доби), не куріть протягом 2 годин до процедури та 2-3 години після;
– після здачі крові відпочиньте протягом 10 хвилин, з’їжте легку їжу та випийте солодкий чай;
– протягом наступних 12 годин постарайтесь уникати інтенсивних фізичних навантажень.

P. S.

У реаліях сьогоднішньої війни, ми, українці в тилу, повинні робити все від нас залежне, аби зберегти життя кожному бійцю. Крім того, варто не забувати й про цивільних, які стають жертвами ракетних та артилерійських ударів – їм також необхідна донорська кров.

Саме сьогодні українці повинні формувати у своїй спільноті та громаді культуру регулярного та безоплатного донорства крові.

Забезпечити своєчасне постачання безпечної крові до пацієнта можливо лише за умови, що українці – кожен з нас – будуть готові не лише стати добровільними донорами і безоплатно здати свою кров, а й робитимуть це регулярно.

Тож, без зайвого пафосу:

ДОНОРСТВО – благородна справа, яка дійсно рятує чиєсь ЖИТТЯ!

 Перег


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ