Меми - це те, що смішить під час війни

За матеріалами інтернет-видань 03.08.2023 358
Меми - це те, що смішить під час війни

На думку Василиси Сніцаренко, фольклористки, наразі меми сприймаються як розвага. Особливо під час війни  це спосіб впоратися з труднощами та стресом за допомогою гумору. Ми жартуємо. А  через сотні років нащадки будуть вивчати сучасні меми та досліджувати по них життя й історію.
 

"Якщо порівнювати меми і традиційні жанри фольклору, то можна помітити у них спільні ознаки:
    Анонімність. Ми не знаємо автора конкретного мему. Не тому, що він приховує свою особистість, просто авторство втратилось в процесі поширення твору.
    Колективність. Ця ознака є продовженням анонімності. Твір стає близьким багатьом людям, і вони нівелюють автора, доповнюють сам твір чи змінюють. Але основна ідея настільки всім близька, що автором твору стає колектив. Так раніше було з піснями. Коли пісня поширювалась від села до села, але могла змінюватись: до неї додавали нові рядки чи куплети. Так само і з мемами. Вони можуть бути такими актуальними та близькими для багатьох, що поширення вже не зупинити. І зовсім немає значення, хто автор. Мем стає колективним.
    Варіативність. У мемах варіативність — це використання шаблону. До одного зображення можна придумати різні підписи, і мем буде нести іншу ідею.

    Синкретизм (поєднання або злиття). Синкретизм мемів полягає в єдності тексту та зображення. Адже найчастіше картинка передає емоцію, з якою цей текст повинен бути прочитаний. Так ми можемо зрозуміти сенс інформації, яку хотів передати автор", - розповіла фольклористка.

 

Вона додала, що меми часто виникають як реакція на певну подію чи ситуацію. Ця риса називається оказіональністю.
У традиційному фольклорі це частіше пов’язано з календарними подіями. Наприклад, жнивами чи святом Купала. Меми так само можуть бути присвячені певним подіям, але вони швидкоплинні. Якщо жниварські пісні можна співати однакові з року в рік. То меми, наприклад, про черговий саміт НАТО швидко стануть неактуальними.
Тобто в сучасному світі оказії короткострокові. Меми, як і реакція на них, швидко виникають і швидко втрачають актуальність.
У розрізі воєнних подій українці швидко реагували на те, що відбувається, мемами. Це допомагало нам з гумором проживати складні події, об’єднуватись та підтримувати одне одного.



 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ