На півночі Січеславщини і в центрі пройшли дощі, на півдні - грунтова засуха

Григорій Давиденко 06.06.2024 400
На півночі Січеславщини і в центрі пройшли дощі, на півдні - грунтова засуха

Довгоочікувані, дводенні дощі 4 і 5 червня таки прийшли на значну частину Придніпров’я, але, як не прикро, не скрізь. Та й кінець травня був украй сухим і жарким. За даними Дніпропетровського регіонального центру гідрометеорології, вже 18 травня на переважній частині території області здійснився перехід середньодобової температури через +15°, що в метеорології означає початок літа. А кількість травневих опадів, у середньому по області, склала лише 16 мм, або 31 % від багаторічної норми.

До того ж грозові дощі пройшли місцями із градом і шквальним вітром. Ось що повідомив «ФП» очільник Асоціації фермерів і приватних землевласників Межівського району Петро Ляхович:

 - У моїй Володимирівці випав град, як голуб’яче яйце, а у сусідньому Демуриному — як куряче. Озимі катастрофічно не постраждали, вони мають здатність пружинити, а в саду відсотків 15 плодів, які не осипалися у травні під час засухи, пошкоджені. Дощ невеличкий, промочив землю сантиметрів на п’ять, до давньої вологи не дійшов.

Таку ж картину - граду розміром із голуб’яче яйце — ексголова Магдалинівської РДА Віктор Ачимов спостерігав у рідному Топчиному, там пошкоджена городина, але не критично. А фермер Олексій Хребто із Царичанки став свідком справжнього потопу у північних сусідів. «У Кобиляках Полтавщини, які розташовані на горбах, 5 червня зранку дощ ішов такою стіною, що за 10 метрів уже нічого не видно, довелося зупиняти автомобіль. По дорогах згори донизу летіли цілі річки води. Сильний дощ ішов аж до села Красне, до межі областей, далі тихіше. Однак і Царичанку залило добре, і град був, але невеликий», - повідомив він.

Поки що дощі оминули південь області, їх там випало стільки, як у горобця сліз. За даними відділу агрометеорології Дніпропетровського РЦГ, найменше опадів у червні зафіксували у Апостолівському, Широківському, Нікопольському, Межівському і Покровському районах — приблизно 0, 5 мм, Петропавлівський район — 1 мм, Васильківський — 2, 5, Юр’ївський і Криничанський — 4, Новомосковський — 6, місто Дніпро — 7, 5, П’ятихатський — 8, Софіївський — 9, Томаківський — 10, Синельниківський — 14, 5, Павлоградський — 20, Магдалинівський — місцями до 56 мм, а по району в середньому 28 мм, Царичанський — 31 мм. Що і дало в середньому 8, 7 мм по області.

Як зазначили у відділі агрометеорології, картина опадів украй строката і в окремих районах та громадах. У Губинисі, наприклад, з одного боку в людей на городах стояла вода, з іншого - дощ був невеликий. Найбільше лиха, за попередніми даними, шквальні вітри наробили в Личковому Магдалинівщини, де постраждали дахи на будівлях місцевої школи. У згаданих південних районах Січеславщини із мінімумом опадів зафіксована, ще з третьої декади травня, грунтова засуха. Там під озимими залишилося лише 30 % вологи від норми. Така вона, Січеславщина наша, неоднорідна на початку червня, в зоні ризикованого землеробства.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ