Наздогнати і перегнати Америку, і ніяк інакше

Микола Ясень 27.05.2024 318

Китай виділяє понад 47 мільярдів доларів місцевим виробникам чипів, щоб наздогнати США

Свого часу з відважної руки Микити Сергійовича Хрущова, який воднораз очолював в Радянськоиу Союзі комуністичну партію і Раду Міністрів, радянські люди мали наздогнати спершу економічно найпотужнішу державу Сполучені Штати Америки, а потім і перегнати. Для цього Микиті Сергійовичу довелося злітати в Америку, здійснивши по суті перший візит Кремля за океан, побачити на власні очі рвень виробництва там, а також рівень життя американського народу. То до речі слід нагадати, що перш за все Хрущов ставив мету догнати в аграрному виробництві і зокрема в вирщуванні і королеви, і цариці полів качанистої - себто кукурудзи.

Скільки то літ минуло від тих пір, та от нині схоже, що аналогічна сверблячка вжалила китайців. Щойно Китай швиденько утнув  фонд розміром 344 млрд юанів або 47,49 мільярда доларів, винятково для того, щоб допомогти своїм виробникам напівпровідників..Втім, не прросто допомогти чи підтримати або заохотити.Ні, мета фонду посприяти  китайській напівпровідниковій промисловості забезпечити  місцевий ланцюжок поставок і скоротити технологічний розрив із США. Фонд може діяти як компанія з управління активами, беручи участь в акціонерному капіталі як публічних, так і приватних компаній, що виробляють мікросхеми.

Створений цими днями, буквально 24 травня найбільший фонд за всю історію Китаю є третьою фазою масштабного проєкту з розвитку галузі напівпровідників. Його бюджет вдвічі перевищує загальну суму, зібрану на попередніх фазах у 2014 і 2019 роках.

Мінфін Китаю є найбільшим акціонером фонду з часткою 17%, в той час, як п'ять великих державних банків володіють близько 6% кожен.

Для того, аби ставити ціль догнати і перегнати у цім ділі Америку, китайським лідерам не знадобилося вирушати в заокеанську поїздку на американський континент  Справа у тім, що нове фінансування з'явилося після появи американських обмежень на експорт передових напівпровідників та обладнання для виробництва мікросхем до Китаю, причому останнє з них значно ускладнило поставки мікросхем для штучного інтелекту.

Як результат, новина про створення фонду викликала ріст акцій найбільших напівпровідникових компаній Китаю. На торгах вчора, себто цього понеділка акції SMIC додали в ціні 7,4%, а Hua Hong – 11,5%.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ