Візит Зеленського: Іспанія надасть Україні Є1, 1 млрд на озброєння

За матеріалами інтернет-видань 28.05.2024 355
Мaдрид

Автор фото: Офіс президента

  В аеропорту Зеленського особисто зустрів король Феліпе VI. Іспанські видання відзначають, що це був незвичайний жест підтримки

   Author, Георгій Ерман Role, Кореспондент ВВС.

   Володимир Зеленський вперше офіційно приїхав до Іспанії, де підписав двосторонню безпекову угоду, згідно з якою Україна отримає цього року 1,1 млрд євро воєнної допомоги. За даними El Pais, в пакеті мають бути зенітні ракети до систем Patriot та 19 танків Leopard 2A4, а також певна кількість виробленої в Іспанії зброї. До 2027 року через європейський фонд підтримки миру Іспанія надасть ще 5 млрд євро.

  Іспанія таким чином стала десятою країною, яка підписала з Україною безпековий договір.

Зеленський також використав візит, щоб пояснити масштаб загрози з повітря для України західним ЗМІ і закликав якнайшвидше надати додаткові системи ППО.

   "Найголовніша проблема, яка сьогодні є, — це те, що росія застосовує більше ніж три тисячі керованих авіаційних бомб на місяць просто по людях. Ми вважаємо, що наступного місяця може бути 3 500. Цього місяця було 3 200". Саме в Іспанії, яка вже понад 80 років не знала війн, згадка про бомбардування з повітря викликає стійкі асоціації з бомбардуваннями, які пережила країна у 1930-х роках.

Це те, що нинішнє покоління іспанців не бачило на власні очі, але могло чути від дідусів і бабусь, і те, що є частиною іспанської культури і історичної пам’яті. Картина "Герніка" чи фантасмагоричний фільм "Хребет диявола" є втіленням травми, завданої іспанському суспільству подібними бомбардуваннями.

   Про те, що в Іспанії надають велике значення підтримці України свідчить те, що в аеропорту Зеленського зустрів король Феліпе VI. Іспанське видання El Mundo відзначає, що це був незвичайний жест підтримки – протокол подібної зустрічі не вимагає, і іспанський король вдається до таких кроків дуже рідко – востаннє він зустрічав в аеропорту президента США Джо Байдена, коли той прибув до Мадриду на саміт НАТО в 2022 році.

   Певний символізм є ще і в тому, що зустріч відбулася в аеропорту імені Адольфо Суареса – прем’єр-міністра Іспанії 1976-1981 рр., який демократизував країну після тривалої диктатури Франко. В Іспанії Україну вважають захисником демократичних цінностей західного світу, які просував і Суарес.

   Іспанія послідовно підтримує Україну попри те, що в соціалістичному уряді Педро Санчеса були ліворадикальні політики, які до повномасштабного вторгнення закликали дружити з росією. Консервативна Народна партія і ультраправа Vox, які перебувають в опозиції, також підтримують Україну попри те, що серед правих можна знайти прихильників Віктора Орбана.

   За даними Кільського інституту світової економіки, станом на лютий 2024 року Іспанія надала Україні воєнної допомоги на 330 млн євро, а фінансової - на 520 млн євро.

  Серед озброєнь Іспанія надала Україні ЗРК Hawk, бронетранспортери М113 та танки Leopard 2, боєприпаси. Окрім того, зимове спорядження, медикаменти, аптечки.

Іспанія часто проводить навчання для українських військових, зокрема, для операторів зенітно-ракетних комплексів Patriot, Hawk, NASAMS. Військових Сухопутних сил ЗСУ в Іспанії тренували вести бій у міських умовах, використовувати бронетранспортери M113, українські прикордонники проходили вишкіл.

   Яка мотивація стоїть за такою підтримкою?

По-перше, захист чинної міжнародної системи, якій кинула виклик росія.

"Ми виступаємо за повагу правил на міжнародній арені, які путін постійно порушує своєю агресією проти України. Агресія росії продовжується, тому ми повинні посилити підтримку України", - пояснив Педро Санчес під час пресконференції з Зеленським.

Другий фактор – відстоювання територіальної цілісності. Санчес акцентував, що Іспанія підтримує формулу миру Зеленського, тому що виступає "за мир, заснований на принципах статуту ООН, суверенітет і територіальну цілісність держав".

Для Іспанії це принципове питання, бо в країні принаймні у двох автономних спільнотах – Каталонії і Країні басків - існують сепаратистські тенденції. У 2017 році референдум щодо незалежності Каталонії та масові сутички в Барселоні показали, наскільки хиткою є єдність у цій країні. Тоді ж іспанський уряд повідомив, що дезінформаційні кампанії на підтримку сепаратизму спрямовувалися, зокрема, з росії та Венесуели, хоч і не було прямих ознак залучення російського уряду.

Попри те, що в Каталонії дійсно є своя мова, культурна ідентичність і давня історія, будь-які спроби проголосити незалежність можуть мати трагічні наслідки – адже половина тамтешнього населення виступає за збереження в складі Іспанії. Також там мешкають чимало переселенців з інших регіонів, які не бачать майбутнього поза межами Іспанії.

Соціалістичний уряд Педро Санчеса витратив роки на врегулювання, досягнення компромісів з каталонськими політиками, йшов на болючі компроміси, які призвели до падіння популярності уряду. Тож іспанська влада зацікавлена в тому, щоб у Росії не було можливостей втручатися у внутрішні справи Іспанії, аби зашкодити одному з провідних союзників США в Європі.

   Сепаратизм Іспанія не підтримує в будь-якій формі. Вона досі, як і Україна, не визнала незалежність Косова, хоча її проголошення була наслідком репресивної політики і війни сербського лідера Слободана Мілошевича проти косовських албанців, які складали у 1990-х 90% населення цього краю.

   Трагічні обставини, через які Косово оголосило незалежність, не є причиною, за яких Мадрид готовий йти на компроміси - це одразу екстраполюється на власні проблеми з Каталонією і Країною басків, підвищує відчуття загрози, що практика виходу автономій зі складу держав стане нормою. Тож Іспанія точно не підтримає мир в Україні ціною відокремлення територій і визнання російського суверенітету над ними.

   Врешті-решт, Іспанія є одним з провідних торгових партнерів України у світі і провідним європейським імпортером українських зернових, і ця торгівля суттєво зросла під час війни. У 2023 році вона також стала найбільшим імпортером української пшениці у світі. Українські IT-компанії за останні роки створили в Іспанії низку філій і таким чином інвестували в іспанську економіку.

Після візиту до Іспанії Зеленський планує також відвідати Португалію, в економічний розвиток якої за останні 20 років зробили великий внесок українські трудові мігранти.

Підтримка Португалії є набагато скромнішою, ніж з боку Іспанії, враховуючи масштаб країни. Проте на суспільному рівні це одна з найбільш "проукраїнських країн" ЄС, зокрема тому, що чимало португальців знають про те, що відбувається в Україні, від своїх друзів з української діаспори.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ