Омбудсмен звернувся до Резнікова з вимогою повернути акредитацію журналістам

Григорій Давиденко 15.11.2022 397
        Звільнення Херсона разом із радістю визволення принесло Україні і суттєву втрату в інформаційній війні. Величезну шкоду, завдану власними руками самій собі. Тринадцятого листопада Генштаб Збройних сил геть несподівано скасував дозвіл на роботу щонайменше шістьом журналістам знімальних груп. Бо вони нібито порушили "правила роботи у районі ведення бойових дій". Серед них були журналісти CNN та SkyNews, "Української правди" та hromadske. Журналісти й медійні організації вимагають повернути акредитацію.

     Учора Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до міністра оборони Олексія Резнікова з вимогою повернути акредитацію українським та закордонним медійникам, які висвітлювали події в Херсоні одразу після звільнення. Про це повідомив Лубінець у Telegram, "УП".

Омбудсмен пояснює, що контроль доступу медіа в умовах війни потрібен, і це міжнародний стандарт.

Пряма мова Лубінця: "Однак недостатньою є комунікація з міжнародними медіа, задача яких давати оперативну інформацію з місця подій для того, щоб громадяни країн-партнерів на власні очі побачили задля чого працює зброя та гуманітарні програми, які фінансуються з їхніх податків.

Неприйнятним в таких умовах є скасування дозволу на роботу.

Є потреба переглянути це рішення та підходи до роботи цивільно-військового співробітництва з медіа. Саме про це я звернувся до Резнікова".
 
На зображенні може бути: 2 людини та люди стоять
   Вочевидь, заборона працювати кільком іноземним та українським журналістам, у посвідченнях яких записано трьома мовами: "Прохаємо сприяти в роботі власникові цього посвідчення", є прямим порушенням Конституції України про свободу слова та законів про медіа. Кількаденний вимушений простій знімальних груп, відсутність репортажів з арени бойових дій абсолютно негативно сприймається платниками податків країн Рамштайну, які допомагають нам кувати перемогу над агресором. Свій професійний погляд на штучно створену Києвом проблему висловив у ФБ відомий політолог-міжнародник Тарас Чорновіл. Далі його пряма мова. 
      Комусь дуже не сподобалося, як херсонці вітають українських армійців, як вигукують "Слава ЗСУ!" Апофеоз радості і вдячності. Коли він таки примчався вслід у звільнене місто за зачищеними маршрутами, там уже було порожньо, людей попросили завчасу піти з площі під приводом безпекових та стабілізаційних заходів. Зеленський і не погодився б опинитися у вирі тих подій, які переповнили Херсон у перші два дні визволення. Його візит пройшов на місці тихо й непомітно, а саму скромну фігурку взагалі не було видно серед десятків охоронців. Це його право. Але навіщо ти своєю тупою ревністю до ЗСУ псуєш добрий імідж України?
         Мова про раптове відкликання акредитації в ряду знімальних груп, які побували в місті раніше за Зеленського. Серед них всесвітньо відомі CNN та SkyNews. Саме їхні репортажі в момент заходу наших військ повністю зламали рашистську брехню й принесли Україні додаткову перемогу на інформаційному фронті. Після піднесених репортажів зараз підуть негативні. Бо робота журналістів у гарячих точках є нормою і заборонити їм там ризикувати не може ніхто.
      А тепер про одну деталь, у якій відповідь на всі контрзакиди й виправдання. Ці журналісти в Херсон телепортувалися прямо з Києва? Ні, вони проїхали по трасі, на якій ще два дні тому йшли бої. Там блокпости ще від Одеської траси й далі все частіше. Знімальні групи на кожному пояснювали мету поїздки, про що сповіщалося і по маршруту, й нагору начальству. Всі знали, куди їдуть телевізійники. І якщо до Миколаєва їх ще могли хіба попереджати про обмеження (не попереджали), то вже від Миколаєва нікого з них не випустили б на трасу до Херсона, якби хоч у когось виникли сумніви щодо законності поїздки знімальних груп. Їх пересування та робота відслідковувалися, найімовірніше, був супровід, бо навряд чи допустили б без нього у звільнене місто.
          Рішення про незаконність перебування виникло вже опісля, коли когось задушила жаба від того, як прості люди обіймають військових та журналістів, яких також сприйняли за наших армійців. І вже тоді спершу почалася істерика в ОП, далі вздрючка Маляр в Міноборони, що профукала, далі пресинг на Генштаб, який змусили робити непопулярні заяви. У нас дехто через своє дріб'язкове самолюбство готовий принести країні навіть програш в інформаційній війні (чи тільки інформаційній?). А саме ці, пост-фактум названі незаконними, репортажі стали головними подіями в світовому інформаційному просторі стосовно звільнення Херсона.
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ