Популяції американського білого метелика осередково зростатимуть на Черкащині

За матеріалами інтернет-видань 23.05.2022 553

Американський білий метелик завдає шкоди понад 250-ти видам рослин. І його популяція осередково зростатиме в регіоні, інформують фахівці управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в Черкаській області.
Вони нагадують, що цей небезпечний  карантинний шкідник  в Україні входить до списку А2 – карантинні організми, обмежено поширені в Україні. Поліфаг пошкоджує понад 250 видів деревних і чагарникових рослин. Серед найулюбленіших культур шкідника – шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня.

В Україні його вперше виявлено 1952 року в Закарпатській області.  Температурний режим сприяв поступовому його розповсюдженню по території України.  Перші вогнища шкідника  на Черкащині виявили у 1990 році. Відтоді спостерігається тенденція поступового збільшення вогнищ, із періодичними спалахами, викликаними циклічністю розвитку.



Основна ознака пошкодження американським білим метеликом – наявність на деревах павутинних гнізд. Гусениці 1-2 віків утворюють гнізда з декількох листочків, які обплетені павутиною. У кінці розвитку п’ятого віку гніздо може досягати розміру 1-1,5 м.
Основний спосіб поширення шкідника – самостійне переміщення метеликів на відстані до 250 м. При сильному вітрі перенесення відбувається на більш значні відстані. Гусениці перед заляльковуванням розповзаються на 20-25 м від кормового дерева. На великі відстані американський білий метелик переноситься транспортними засобами, лісо - та пиломатеріалами, сільськогосподарськими вантажами, пакувальною тарою, іншими вантажами.




 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ