Позитивні зміни у ставленні українців до Бандери

За матеріалами інтернет-видань 01.01.2023 453

         Для мене, як історика, постать Бандери є складною і неоднозначною. Мені близька думка легендарного дисидента Євгена Сверстюка про те, що "треба ставити пам'ятники не Бандері, а рядовому бандерівцю". Тобто тим хлопцям і дівчатам, які пішли в ОУН та УПА (так як по всій Польщі меморіальні знаки, присвячені Армії Крайовій). Бандера з 1934 р. перебував переважно у польській в'язниці, німецькому концатаборі, на еміграції, тож реально боротьбою ОУН та УПА керували здебільшого інші люди (Стецько, Лебедь, Шухевич тощо). Поза тим, Бандера став символом боротьби з московським імперіалізмом. Тож зміни у ставленні українців до нього вельми показові.

Останні самураї УПА - Український тиждень
      На фото: воїни Української повстанської армії.
       Опитування, проведене Фондом "Демократичні ініціативи" спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 5 по 12 серпня 2022 року, дало такі результати.

         Біля 50 % населення України виключно позитивно оцінюють постать Степана Бандери. Негативно про роль Степана Бандери у становленні Української державності відгукнулися лише 11 % опитаних. Ще 19 % зазначили, що ставляться до діяльності Степана Бандери як позитивно, так і негативно, а близько 18 % не змогли відповісти на це запитання.

     Порівняно з минулим роком на 19 % зросла частка респондентів, які позитивно оцінювали діяльність С. Бандери. Водночас частка респондентів, які оцінювали її негативно, зменшилася на 21 %.

     Переважання негативної оцінки діяльності Степана Бандери над позитивною спостерігається лише серед мешканців південних областей. 30% опитаних у Одеській та Миколаївській областях оцінюють його діяльність скоріше негативно. Скоріше позитивно її оцінює 20% опитаних.

       Переважно позитивно діяльність постаті Степана Бандери оцінюють громадяни усіх вікових категорій, незалежно від рівня освіти чи матеріального становища. Однак молодші українці, а також ті респонденти, які мають вищий рівень освіти та більш заможні, прихильніші в своїх оцінках діяльності Степана Бандери, ніж люди старшого віку й ті, які мають середню освіту та незаможні.

      Для більшості російськомовних респондентів (29%) постать Степана Бандери є переважно позитивною. Не погоджуються з цим 20% опитаних.

      Зміни на краще очевидні.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ