Радониця від слова «радість»

За матеріалами інтернет-видань 25.04.2023 501
Радониця від слова «радість»

У вівторок другого тижня після Світлого Христового Воскресіння, який цьогоріч припадає на 25-те квітня, звершується особливе поминання померлих, яке називається «Радониця». Сама назва походить від слова «Радість». Цього дня віряни відвідують могили своїх померлих рідних і близьких, щоб поділитись із ними пасхальною радістю, виголошуючи великоднє вітання «Христос Воскрес!». Повідомила Дніпровська єпархія Православної Церкви України.
Як зазначається, у храмах та на цвинтарях звершують панахиди, до яких додаються великодні піснеспіви. Для християн місця поховань людей є особливо шанованими. Історично цвинтарем називалася освячена територія навколо православного храму, а, отже, поведінка на кладовищі, як і в храмі, має бути відповідною. Слово «цвинтар» має лексичне значення місця спочинку: від грец. κοιμητήριον – «місце спочинку», κοιμούμαι – «спати». Отже, цвинтар, або кладовище, – це таке місце, де покладені тіла покійних для спочинку, очікуючи часу Другого пришестя Господнього та загального воскресіння померлих.
На жаль, через війну не в усіх містах і селищах, в тому числі і в нашій області, є можливість відвідати кладовища на Радоницю. Не потрібно засмучуватись з цього приводу. Пам’ятаймо, що головне чого потребують душі спочилих – це наша молитва за них, - йдеться у повідомленні.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ