Шейпінг, жіночі клуби, художні майстерні: які культурні послуги доступні в громадах?

За матеріалами інтернет-видань 27.03.2023 344

Представники місцевого самоврядування Дніпропетровської області обговорили питання створення мережі культурних центрів у громадах під час війни і пошук фінансування цієї сфери.
За словами Олени Тертишної, очільниці регіонального офісу "U-LEAD з Європою" у Дніпропетровській області, продуктивною була  партнерська зустріч представників громад з фахівцями управління культури, туризму, національностей і релігій Дніпропетровської ОВА.
Як наголошено у ході зустрічі, наприкінці 2022 року МКІП оприлюднило методичні рекомендації щодо створення і організації функціонування центрів культурних послуг у територіальних громадах. Про основні документи, які нормують функціонування культурної сфери та її закладів, зазначила начальниця управління культури Дніпропетровської ОВА Наталія Першина. Вона надала важливі  рекомендації щодо реорганізації, злиття, ліквідації закладів культури та процедур виключення їх з базової мережі.
Особливу увагу спікери приділили особливостям створення центрів культурних послуг у територіальних громадах. Учасникам пояснили алгоритм створення закладу нового типу та основні принципи роботи (безбар’єрний простір та послуги; зручні місце розташування та години роботи; сучасна архітектура та дизайн інтер’єру; багатофункціональне середовище; послуги, які легко коригуються відповідно до потреб жителів; ввічливий та кваліфікований персонал).
Під час зустрічі своїм досвідом створення Центру культурних послуг у Перещепинській громаді поділилася Олена Пред, директорка Перещепинської школи мистецтв.  Вона підкреслила, що культурні зміни в громаді  відбулися ще у 2021 році.

"Ми провели аналіз ефективності діяльності культурних закладів громади. З'ясували, що вони потребують значних ремонтів і грошей. Далі склали план дій для досягнення цілей. Вимогам МКІП у нас відповідає клуб у центральній садибі - Перещепино. Далі почали формувати філії. Так у нас з'явилися секції шейпінгу та боксу, жіночий клуб "Вільна", молодіжний коворкінг для переселенців, художня майстерня, тощо. Ці гуртки ведуть фахівці-ВПО, які працюють на громадських засадах", - зауважила Олена Пред.

Вона акцентувала увагу на тому, що формальний підхід до справи не забезпечить жителям громади якість послуг. Важливо проаналізувати думку, потреби мешканців у культурному дозвіллі, а згодом успішно розвивати ті культурні послуги, в яких є необхідність.

 
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ