Сільгоспвиробникам України потрібна підтримка: компенсація або логістики, або вартості зберігання зерна, - Тарас Висоцький

За матеріалами інтернет-видань 25.07.2023 170
Сільгоспвиробникам України потрібна підтримка: компенсація або логістики, або вартості зберігання зерна, - Тарас Висоцький

Як відзначив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький,  якщо не вдасться відновити масштабний експорт, аграріям України потрібна підтримка: компенсація або логістики, або вартості зберігання зерна.

"Цього року Україна очікує зібрати 68 -70 млн. тонн зерна. Незважаючи на дії окупантів у зерновому коридорі, експорт продовжується, як суходолом, автомобільним і залізничним транспортом, так і річковим транспортом через Дунай. Але, щоб експортувати все повною мірою, стовідстоково, треба надати доступ тим чи іншим шляхом до глибоководних чорноморських портів", - зазначив Тарас Висоцький.

Він, зокрема, наголосив, що 2/3 цьогорічного експорту можна відправити вже існуючими альтернативними Шляхами солідарності.

"Якщо експортувати наше зерно через прибалтійські порти,  Хорватію, Нідерланди, то логістика буде для нашого агровиробника дорогою. І в такому випадку ціна, яку отримає фермер, буде нижча собівартості виробництва.
Щоб український фермер не працював у збиток, Уряд і Міністерство звернулися до Європейської Комісії  з проханням розглянути можливість компенсації частково вартості логістики у віддалені порти. Тільки за такого сценарію можна отримати ціну, яка б покривала собівартість", - прокоментував ситуацію посадовець.

За словами Тараса Висоцького, в Україні у разі відсутності експорту достатньо зберігаючих ресурсів, де можна складувати зерно. Термін зберігання зерна - довготривалий  - 18 місяців. Але до цього теж додається фінансове навантаження у вигляді вартості за зберігання.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ