СпівДіємо заради Перемоги

Марина Бабич 19.12.2022 510
СпівДіємо заради Перемоги

З березня 2022 року в Україні розпочала свою роботу  волонтерська P2P-платформа, ініційована Офісом Президента України -  СпівДія. Це екосистема проєктів, де українці отримують різнопланову допомогу. Приміром, волонтери на місцях об’єднуються у СпівДія Хаби і реалізують життєво необхідні проєкти для потраждалих від війни. СпівДія Шелтер  підтримує тих, хто організував прихистки для вимушених переселенців. СпівДія заради Дітей  створює безпечний простір для дітей через психоемоційну підтримку.
СпівДія Працевлаштування –  це експертна допомога українцям, які прагнуть знайти роботу там, де є зараз. Крім того, у роботодавців з'явилася необхідна можливість для  заповнення наявних вакансій.  СпівДія Підприємці згуртовує  представників малого  бізнесу, який готовий допомогти.
Іншими словами, у кожному регіоні на базі молодіжних центрів та активних волонтерських організацій створений публічний простір, де наявний повний комплекс сервісних послуг для підтримки цивільного населення, яке постраждало внаслідок війни в Україні.
Про все це я дізналася від  кар'єрної консультантки  БО СпівДія  Тетяни Гаджун, яка у Дніпропетровському регіоні відповідає за напрям працевлаштування. Вона, зокрема, підкреслила, що її обов'язки  - це безкоштовна допомога  українцям у пошуку  роботи.

"Мене часто запитують: "Це дійсно безоплатна допомога? Так, звичайно, - відповідаю. Люди сумніваються...

Я хочу сказати, що вони думають, от звернулися, і вже є робота. Насправді, це не так. Моя дія як консультанта більш за все супроводжувальна. Я даю інструменти, алгоритм, за яким шукати місце, а далі людина мусить самостійно "лупати цю скалу". Я провела експертизу, детальний аналіз професійної діяльності особи, озвучили всі потреби, а чи будуть вони задоволені, не від мене залежить", - говорить Тетяна Гаджун.

Спілкуючись із пані Тетяною, я переконалася, що за нинішніх воєнних умов платформа надає справжній шанс тим, кому  вкрай важко пристосуватися до нових умов життя і забезпечувати свою родину на новому місці.

"Це складно. Бо людина шукає роботу в залежності від свого минулого робочого місця. А не завжди в наших силах їй допомогти. Поясню, чому. Звернулася молода жінка, провідна спеціалістка із ЗАЕС. Вона перемістилася і розглядала для себе різні варіанти. Зрозуміло, що аналогічної посади в нашому регіоні немає. До того ж, їй потрібна була держслужба. Але таких вакансій по Україні небагато. Тому запит жінки залишився без оформленого працевлаштування", - ділиться досвідом Тетяна Гаджун.

За її словами, географія звернень до СпівДії Працевлаштування широка: Харків, Маріуполь, Тернівка, Кривий Ріг, Луганщина. Близько 20% - це місцеві мешканці Дніпропетровщини, які теж потрапили до скрути.

"Загалом, за жовтень - листопад в області працевлаштовано 15 осіб із проведених мною 125 консультацій. По Україні з початку роботи СпівДії  289 людей отримали  нову роботу. Із майже двох тисяч консультацій.

Це непогані цифри, враховуючи той факт, що шукачі роботи часто "сходять з дистації".
Телефоную, питаю:
-Ну що, як справи?
- Я відкл
ав пошук.
- Чому?
- Можливо, поїдемо далі, обстріли тут поактивнішали...
 Люди змінюють свої думки в залежності від обставин, і це нормально", - підкреслює пані Тетяна.

На думку Тетяни Гаджун, найефективніший спосіб знайти роботу - це мати проактивну позицію. Потрібно бути цілеспрямованим, щоб вистачило внутрішнього ресурсу переплавити життєві виклики в здобутки.  

"Приміром, навички, компетенції людина має. Вона продавець - консультант непродовольчої групи товарів. Пропоную розглянути варіант продуктового напрямку. І це наразі на часі. Але бажання немає, відтак і роботи. Тому рухаємося далі. 

Цю ситуацію точно передає мій улюблений вислів: "Це неможливо. Все можливо, потрібно тільки більше часу і зусиль", - погоджуюся з пані Тетяною.

 

"Наскільки у СпівДії активні сільські жителі, питаєте. Згодна, що у них менше варіантів, ніж у місті. Бо робота на селі має сезонний характер. Взимку нічого не знайдеш. Я дуже ретельно вивчаю запити з сільської місцевості, чим живе громада, які  є діючі підприємства, фермерські господарства, на чому спеціалізуються. Буває так, що запитую, чи спілкувалися з головою громади або діючим фермером. Зазвичай, відповідають, там був, там немає. Тоді я раджу віддалену роботу. І такі випадки були. Дівчина з дитиною з Тернівки шукала роботу. Ноутбук є, інтернет. Після фахових консультацій тепер вона - диспетчер з пошуку транспорту.
 

Насправді, важко усім, чи місто, чи село. Кожен зустрічається з викликами. Але готовність робити конкретні дії  вирішує все. Приходити, дзвонити, питати, говорити з роботодавцями, наполягати, одним словом, не зупинятися на пройденому", - розповідає спеціалістка.
 

Тетяна Гаджун навела красномовний приклад про чоловіка, колишнього шахтаря. Йому 48 років, має відповідну пенсію, але хоче працювати. Говорить, що не витрачає час в чергах за гуманітаркою, а готовий "і там, і там" докласти своїх рук.  Настирливий. І це приємна рідкість.

 

" Але є й інші факти працевлаштування. Власник своєї фірми, торговельної точки з Авдіївки, або дівчина з Харкова. Був свій ФОП. Невеличка крамниця, самі собі господарі. А тут : продавцем будеш? Ні, не буду. Менеджером? Можу, але потрібно підшліфувати свої навички. От і зупинка. Тому ми точково дивимося, розглядаємо різні кейси. Я бачу, вони також проходять внутрішню трансформацію, пересилюючи себе. На це я не можу вплинути. Тоді допомагає наша корпоративна психологічна підтримка", - коментує ситуацію у  СпівДії Працевлаштування  Тетяна Гаджун.  
 

"Вся моя робота продиктована воєнним часом. І щоб співпали потреби чи запити  людини з її можливостями, то в поміч працює СпівДія. Мені дуже приємно, коли телефонують і говорять слова вдячності за пошук вдалої роботи. Мама знайшла робоче місце, порекомендувала сину, а син - знайомим.  Це додає нам приємностей, які зміцнюють людську віру і надію. І наближають Перемогу, заради неї і СпівДіємо", - зазначила  кар'єрна консультантка  БО СпівДія  Тетяна Гаджун.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ