Страйки польських фермерів очима власника закупівельної компанії в Польщі

За матеріалами інтернет-видань 15.03.2024 465
Страйки польських фермерів очима власника закупівельної компанії в Польщі

Як пише farmer.pl, Ян Гофман,  власник сімейної зернозакупівельної компанії з Куявсько-Поморського воєводства, керує компанією PHU Man. Його компанія займається дистрибуцією добрив і сільськогосподарських матеріалів, а також торгує зерном.  Власну складську базу має лише два роки. І, можливо, саме цей фактор зумовив те, що, працюючи локально, торгуючи зерном на постійній основі, без тривалого зберігання на складах, підприємство Гофмана не потрапило в спіраль боргів.
Підприємець не зважився на закупівлю українського зерна, хоча йому його неодноразово пропонували. Однак, як він каже, цим займалися не лише великі компанії, а й фермери, які хотіли заробити на торгівлі цим зерном. Варто додати, що така практика була законною, і нею міг скористатися кожен.
Держава не вводила обмежень, тому тепер не повинна ні на кого ображатися. Також додам, що ця «сировина» надходить із великих агрохолдингів, часто зареєстрованих у т.зв. податкові гавані, і про це часто забувають.
 

"Надлишок зерна, про який зараз говорять польські фермери, — це теж результат високих врожаїв останніх двох років. Фермери навіть заявили, що середні врожаї вищі, ніж раніше. Важко сказати, чи насправді вони були вищими, чи тут спрацював імпорт, але коли я спостерігав за закупівлею, то побачив, що цього зерна було більше, ніж два роки тому", – розповідає Ян Гофман.

Польські ЗМІ називають цифру в 9 мільйонів тонн цьогорічного надлишку зерна, який ще лежить на складах.
Агрокомпанія Гофмана постійно закуповує зерно, пропозиція якого, всупереч видимості, велика. Це правда, що фермери, а також компанії не хочуть підписувати контракти, тому що не знають, як поводитиметься ринок, але вони продають сировину постійно.

"Наразі пшениця коштує 750 злотих за тонну, і проблем із її постачанням немає. Знаю, що в інших регіонах ціна впала нижче 600 злотих. Зараз ми знижуємо націнку, щоб продати це зерно", - зазначає очільник компанії.

Він додав, що молодим фермерам потрібно дозволити спілкуватися з владою, якщо, за його словами, ці зустрічі з владою можна назвати розмовами.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ