Свято Купайла прийшло, а триватиме тиждень

За матеріалами інтернет-видань 24.06.2024 300
Свято Купайла прийшло, а триватиме тиждень
   Друзі, рідновіри і притомні українці зустріли КУПАЙЛО! Це свято молодості, краси, любові, сподівань, родичання, вибуялої волі, молодечої вигадливості, народної бадьорості, духовної нескоримості… Час Свята (як і інших правічних Свят) визначений не людьми – БОГОМ! Це Свято приходить до нас, як відомо, у найдовший день року. Недарма купальська пісня засвідчила: «На Купала нічка мала».
   Волелюб Добжий, історик, сторінка ФБ.
  В цьому році Купальська ніч чарувала нас саме з 21 на 22 червня. Але загалом Купальські Свята тривають цілий тиждень!!! Так що святкуйте тоді, коли кому зручно! Головне – не змарнуйте надану Богом можливість оздоровити і душу, і тіло, бо, як зазначає “Велесова книга”, “Це Бог Купайло гряде до нас і говорить нам, що повинні стати горді і чисті тілами і душами нашими”. Вдумайтесь – чисті і тілами і, головне, душами!
   Мабуть це єдине Свято, де у рідновірів практично немає розбіжностей у даті святкування, адже купальська ніч – найкоротша. Природа в цей час досягає найвищого розквіту – припиняється ріст рослин і починається дозрівання плодів. Загальновідомо, що в Купальську ніч рослини набирають найвищої лікарської сили тощо. Численні легенди супроводжують це Свято: про чарівний цвіт папороті – вогненну квітку щастя, що зацвітає, запалена Перуном, тільки в цю ніч; про дерева, які в цю ніч розмовляють і, навіть, можуть переходити з місця на місце; про Живу Воду; магію Рослин і Повітря…
   Користуючись нагодою, привертаю вашу увагу до абсурдної ситуації, яку принципово не хоче бачити і розуміти більшість населення України. Декілька чоловік мені зауважили, що яке може бути в цей час Купайло, коли християни святкують Трійцю 23 червня. Це їх справа – хай святкують свої міфи коли хочуть, але ж вони підступно ототожнюють Трійцю з ЗЕЛЕНИМИ СВЯТАМИ, які насправді були ще на початку травня, коли йде буйний ріст рослин (на півтора місяця раніше), і нічого спільного ні в своїй сутності, ні в часі виникнення з Трійцею не мають. Отак зумисне спотворюються та нищаться правічні Свята і Знання, штучним міфам підпорядковуються ЗАКОНИ ПРИРОДИ… Абсурдність ситуації підкреслює той факт, що ті ж християни (тільки західного обряду) відзначають Трійцю 19 травня – різниця більше місяця. І цей колективний маразм освячується та тиражується пресою, владою, наукою…
   Купайло - це свято кохання, парування, продовження Роду і збереження одвічних традицій. Саме кохання, а не вседозволеності, парування, а не розбещеності, продовження Роду, а не породження безбатьківщини, збереження ЗВИЧАЮ, а не його руйнація… І поки ці чесноти нами шануються будуть і Українці, і Україна!
   КУПАЙЛО – чисто громадське, народне свято, як ніяке інше. Тому у святкуванні беруть участь усі: молодь радіє своєю молодістю та Славою батьків своїх…; батьки радіють, спостерігаючи квітування-парування синів і доньок своїх…; літні люди діляться своїми Знаннями, розповідають про сутність Свята та його обрядів… Ну а про дітей і говорити нема чого – для них це і навчання, і найрізноманітніші розваги. Тобто у кожного на такому святі є своє діло-заняття. Але всі радіють, очищаються, ладують себе з Природою, один з одним! Адже на КУПАЙЛА мали вийти всі – від старого до малого.. Навіть жартома співається “Котра дівка не вийшла на Купала - щоб вона й пропала”. Або ж:
“А хто не прийде на Купала,
То вийде з того душа й пара.
А хто не прийде дивитися,
То той буде казитися!”
   І це вже не жарт – це позиція громади, її, якщо хочете, світогляд. А звідси і значення свята!
  В цьому році, на жаль, Купальські Свята припали на найтяжчі часи для нашої нації – третій рік іде важка війна з багатовіковим, підступним і немилосердним ворогом України - масквою. Війна за майбутнє України, за її існування! Тому про загально-громадське відзначення Свята говорити просто не випадає - не ті обставини і час.
   Різні періоди в історії України переживало свято КУПАЙЛА. Іноді сама можливість святкування залежала від того, чи вдасться задобрити «Лейбу» і чи дасть він дозвіл. Знаємо часи, коли Купальські Вогні були так заборонені, що святкування відбувалося в глухих хащах, а світлий Вогонь заміняли купи кропиви, або ж будяків. Тепер читаємо у етнографів ніби це були обрядові дійства. Але вони соромливо промовчують, що така форма проведення свята була вимушеною – практично підпільною – за ВОГНИЩЕ накладали великий штраф.
   Цілу величезну книгу треба написати (і, мабуть, не одну), аби охопити усі багатющі та різноманітні обряди СВЯТА. І усе це в супроводі нескінчених купальських пісень, хороводів… Чи може хто-небудь назвати будь-яке (релігійне чи суспільне) сучасне свято, яке по силі впливу, можливості оздоровлення Душі і тіла, урочистості, обрядовості тощо могло б зрівнятися зі святом КУПАЙЛА?
    Я такого не знаю. А такими ж були усі наші прадавні свята!!! Як це не в’яжеться з тим, в чому нас настійливо переконують так звані «брати-сусіди» та свої манкурти-перекинчики – ніби й мови не було, та й самі українці ніби тільки-що самоназвалися! Виходить СВЯТА були, а хто ж їх святкував та зберіг (хоч і в дещо спрощеному вигляді) до сих пір?!
   Ось як, наприклад, виглядає запрошення на Свято Купайла молодої громади з Черкас (подаю з величезними скороченнями):
«Народне коло з Черкащини запрошує на святкування Купайла.
Святкування відбудеться з 21 на 22 червня. Початок 21червня о 15.00.
Місце святкування…
Разом ми творимо Свято. Інтуїтивно, часом спонтанно, але завжди спільними діями, з повагою до Предківської Мудрості і Звичаю. Наш спільний намір – налаштуватися на природні ритми.
Підготовка до ПРОСТОРУ:
Складання багаття
Виготовлення смолоскипів
Встановлення Мага Врата
Купальське колесо
Встановлення гойдалки
Приготування кулешу
Виплітання вінків (особистих і великого для всіх)
Виготовлення, встановлення та прикрашання Купайла та Марени
Встановлення та прикрашання Купальського деревця
Запалення Живого Вогню
Утворення Святкового Кола за допомогою «Кривого танцю»
Принесення Жертви Богам
Обряд Короваю
Очищення Вогнем
Очищення Водою
Очищення Рослинами
Очищення Повітрям
Ігри, конкурси для дітей і дорослих
Обряд Купайлиці
Пускання вінків на Воду
Фаєршоу (високий вогонь)
Нічна розмова при зорях: «Коли виникли УКРАЇНЦІ»
Обряд купання в росі
Обряд зустрічі Сонця вранці 22 червня
Брати з собою…
Правила святкування…
   Відсвяткуймо Купайла радісно і душевно. Налаштовуйтесь на позитив і благість. Залишайте все зайве за колом. На нас чекає незабутнє дійство».
   Оце дослівно (досить скорочене мною) запрошення громади, але ж яке потужне за змістом, розраховане десь на 16-17 годин БЕЗПЕРЕРВНОГО СВЯТКУВАННЯ . І це робить невелика громада. Уявіть, яка б це була сила, коли б вся Україна вийшла на КУПАЛА, а не сперечалася про якусь міфічно-штучну чужинську Трійцю.
   У нас зараз, на жаль, більшість людей цікавляться найперше – а що мені це дає? Саме для них варто наголосити на значення участі в таких заходах для Людини. В першу чергу це долучення до вічних БОЖИХ ЗНАНЬ – ПРАВДИ, тобто НАВЧАННЯ. Це моє, наприклад, 35 КУПАЙЛО в житті – і кожне чомусь важливому навчило. Одночасно на Святі відбувається багаторазове оздоровлення (очищення) кожного як ДУХОВНО, так і ФІЗИЧНО, а це, в наш час, ой як не мало!
   А ще потрібно наголосити (хоч про це мало говорять), що на таких заходах підключається колективний егрегор. Є такий вислів, який належить українцю К. Е. Циолковському:
   "До Золотого віку увійдуть люди, які навчаться об'єднуватися. І об'єднання має теж свій закон: дві аури посилюють один одного в 7 разів, якщо люди – однодумці, хвиля однакова, в одну мету спрямована. Три людини – у 7 у квадраті, тобто у 49 разів. Якщо 4 людини – вони посилюють один одного у 7 у 3-му ступені – у 343 рази! Тому чим більше людей, тим цінніший кожен наступний, він множить силу у багато разів».
   Тобто колектив – велика сила! От у чому сила ЗВИЧАЮ! В ньому у всіх спільна мета, єдині Божі Закони! Уявляєте, на свято вийшли ВСІ – якої сили тоді цей егрегор (ось Вам і відповідь про витоки сили магії ТРИПІЛЬЦІВ). Тому нас і роз’єднали різноманітними РЕЛІГІЯМИ, аби не було цієї сили.
   Це Боже Свято свято реальне, не вигадане людьми, правічне і вічне – це багато тисячолітня реальність, яка збереглася до сьогодення і невідворотно діє. Яке ж це було могутнє свято, коли навіть через тисячоліття своїх втрат воно залишається таким привабливим, чарівним, таємним і радісним…
   Повернімо ж його у наше життя – воно дано нам БОГОМ одвічно! Це наша ДУХОВНІСТЬ, СИЛА, ЗДОРОВ’Я, ЗНАННЯ…
Це основа нашого існування, дороговказ у МАЙБУТТЯ.
Зі святом КУПАЙЛА усіх нас!
СЛАВА УКРАЇНІ! СЛАВА ЗБРОЙНИМ СИЛАМ УКРАЇНИ!
ПРАВДА ПЕРЕМОЖЕ!

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ