Таємниці ЄСВ

Марина Бабич 20.04.2023 633
Таємниці ЄСВ

В черговий раз на сторінку "Фермера Придніпров'я" завітала Ірина Писарєва, експертка у галузі пенсійного забезпечення. Мова йтиме про  єдиний соціальний внесок, граничний термін сплати якого для ФОП минув 19 квітня 2023 року, про що нагадав "Календар Бухгалтера". 

Шановні читачі "Фермера Придніпров'я"!

Тема, яку сьогодні обговоримо з вами досить таємнича, загадкова для багатьох. Необхідно розуміти, що і як працює, і як це відобразиться у майбутньому на долі Кожного. Підкреслю, що існують важелі, які вплинуть на всіх при досягненні не працездатного віку. Опиратимусь на Закон №2464 від 8 липня 2010 року "Закон про збір та облік єдиного  внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування". Я вже наголошувала в попередніх інтерв'ю, що Пенсійний фонд займається страхуванням. Відомо, що фізичні особи - підприємці на час воєнного стану звільнені законодавством від сплати ЄСВ. Це законно, і не тягне за собою адміністративні чи фінансові штрафи. За моєю інформацією, багато хто відмовився сплачувати оте таємниче ЄСВ. У статті 4 Закону йдеться, що платники внесків - це роботодавці, фізичні особи - підприємці, а також люди, які добровільно беруть участь у сплаті єдиного соціального внеску.
Взяття на облік платників ЄСВ здійснюється Податковим органом. Якщо людина втратила роботу, скорочена роботодавцем, вона має право звернутися до служби зайнятості і стати на облік. Центр зайнятості про безробітних подає відомості до ПФ, і у людей подовжується стаж, доки вони на обліку, і за них сплачується ЄСВ.

 

Відразу виникає питання. У тих підприємців, які наразі не сплачують  ЄСВ, стаж іде? Поясніть, будь ласка, пані Ірино!

 

Так, це відобразиться на розмірі необхідного страхового стажу, який треба заробити до періоду 60 років. Але беремо до уваги, що багато українців через війну виїхало з країни або до інших областей. Під час воєнного стану не можливо закрити підприємницьку діяльність, можна лише призупинити. Люди опинилися в різних життєвих ситуаціях, тому держава запропонувала самостійно вирішувати питання, або добровільно, платити ЄСВ чи ні. Згодна, що тут не пояснена глибина цього питання, наскільки це важливо. І багато людей в 30, 40 чи 50 років не задумуються над питанням  стажу. Воно затерте у свідомості людей.
Іншими словами, ПФ не доотримує кошти через не сплату ЄСВ для видачі пенсій  нинішнім пенсіонерам.  "Діра" в ПФ - майже 300 мільярдів гривень. І це при тому, що мінімальна пенсія наразі трішки більша за 2 тисячі гривень на місяць. Це з урахуванням 30 років страхового стажу.
Хто перераховує ЄСВ, точно знає, що розмір ЄСВ складає 22 % від розміру заробітної плати. Фізичні особи - підприємці платять 22 % від мінімальної зарплати.  На сьогодні вона становить 6 тисяч 700 грн. З них 22% - це 1 474 грн. І помітьте, що  кожен сплачує 1474 грн. на місяць тоді, як пенсіонеру треба виплатити трошечки більше - понад 2 тисячі грн. Тобто, один працедавець, одна фізична особа не пенсійного віку майже утримує одного пенсіонера.

Наразі ПФ  поширює інформацію, що людина може докупити собі страховий стаж, якого не вистачає до потрібних 30 років.

Так, така опція існує.  Стаття 10, пункт 5 Закону. Стаж пропонують докупити за коефіцієнтом 2. Поясню. Якщо зараз розмір ЄСВ складає 1474 гривні, то при застосуванні коефіцієнта 2 виходить: один місяць стажу при докупівлі становить 2 948 грн. Якщо людині треба докупити місяць - два, то, мабуть, це має сенс. Якщо ж 1 рік, то 2948 грн. множимо на 12 міс. - і ПФ треба заплатити офіційно 35 тисяч 376 грн. Ну і два - три роки коштують, відповідно рахуючи. І це для того, щоб держава нарахувала мінімальну пенсію, бо всі розрахунки ми зробили з розміру мінімальної зарплати.  
Але людина завдяки законодавству може заробити собі стаж, працюючи до 63 років і до 65 років. Таким чином, продовжити собі у разі необхідності  стаж.
Ми, сплачуючи ЄСВ, купуємо у ПФ місяці та роки свого персонального страхового стажу.

Наскільки це гармонізовано з європейським пенсійним законодавством?

За кордоном понад 50 років працює накопичувальна система пенсій. Тому що сплачених ЄСВ не вистачає на пенсійні виплати. Якщо не помиляюсь, в Німеччині пенсійний вік 67-68 років, а у Франції нещодавно хотіли страховий стаж збільшити до 40 років. Пенсійні фонди будь - якої країни не витримують навантажень. Люди живуть довше, а народжуваність і поява нових працедавців зменшується. Тому і діють накопичувальні пенсії для громадян. У ній є інвестиційна складова, є право спадковості, якщо людина не доживає до пенсійного віку, її внески працюють на родичів.

В Україні накопичувальна пенсія прописана законодавством ще у 2003 році, і за 20 років повних обертів так і не набрала.
Якщо комусь з читачів потрібне фахове пояснення щодо пенсійних питань, то прошу звертайтеся до мене за тел. 096 4664846, будемо разом рахувати, аналізувати і розуміти пенсійне законодавство України.


 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ