ТІЛЬКИ ПІСЛЯ ВІЙНИ ВИРІШУВАТИ ДОЛЮ КАХОВСЬКОГО МОРЯ

За матеріалами інтернет-видань 20.08.2023 257

 

                                                 БІДА ДЛЯ КІЛЬКОХ ПОКОЛІНЬ

Олена КОЩЕНКО.

 
 

Найбільша техногенна катастрофа в Європі від початку нового тисячоліття — так фахівці називають наслідки підриву росіянами греблі Каховської ГЕС. Уряд ухвалив рішення про її відбудову після деокупації регіону. Втім, думки щодо цього розходяться.

Від початку сумна історія

ПРО СПОРУДЖЕННЯ цієї ГЕС (найстарішої після Дніпровської) наша газета розповідала не раз. Її історія сумна від початку. Адже в результаті будівництва рівень води в Дніпрі піднявся на 16 метрів, було затоплено 257 тисяч гектарів дніпровських плавнів, десятки тисяч гектарів родючих орних земель, 90 сіл і селищ. Все це опинилося на дні Каховського водосховища, яке простерлося завдовжки на 230 км за пересічної ширини 9,4 км і максимальної глибини 36 м. Зокрема, було затоплено Великий Луг — історичну лісисту місцевість за Дніпровими порогами поблизу Нікополя, з великою кількістю озер, малих річок, рукавів Дніпра та островів, де колись жили козаки і яка стала символом їхньої звитяги і волі. Існує гіпотеза, що вода штучного моря поховала могилу кошового отамана Запорозької Січі непереможного Івана Сірка.

За потужністю Каховська ГЕС була на дев’ятому місці серед усіх українських станцій і найбільшою з-поміж шести дніпровських. Через гідровузол проходили стратегічні автомобільний і залізничний мостові переходи. ГЕС здійснювала річне регулювання стоку Дніпра для живлення електроенергією, зрошення та водозабезпечення посушливих районів Півдня України (каховська зрошувальна система вважалася найбільшою в Європі), навігацію від Херсона до Запоріжжя.

До 2014 року Каховська ГЕС по Північнокримському каналу давала 85% питної води Криму. Після анексії рф останнього Україна призупинила водопо-стачання на півострів.

24 лютого 2022 року станцію та головну споруду Північнокримського каналу захопили російські війська. Крадена вода потекла до Криму. А в ніч проти 6 червня 2023 року, аби зупинити контрнаступ ЗСУ, вороги підірвали греблю станції. Через це і на підконтрольній, і на окупованій території Херсонської та Миколаївської областей було затоплено 80 населених пунктів. Загинули люди, худоба, довелося евакуювати значну частину населення Херсона та сіл із прибережних районів.

 

Спраглі земля і люди, знищені екосистема та економіка

ВАЖКО навіть описати, яких колосальних збитків завдав тер­акт довкіллю, надто екологічній системі Чорноморського регіону. Чимало авторитетних експертних інституцій вже дали свою оцінку ситуації і прогноз на майбутнє. «На жаль, ми вже ніколи не відновимо екосистем, які було змито в Чорне море після вибуху греблі Каховської ГЕС. В екосистемі Нижнього Дніпра загинула сила-силенна тварин і рослин. Серед них і такі, які зустрічалися тільки на Півдні України. Йдеться про знищення біорізноманіття прилеглих територій. І це велика трагедія», — заявив міністр охорони довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Після підриву греблі сховище обміліло, рівень води в ньому впав на 14 метрів. Так країна втратила найцінніший ресурс — воду, яка забезпечувала потреби майже мільйона українців.

Через руйнування зрошувальних систем без життєдайної вологи залишилися 450 тис. га земель не тільки затопленої території, а й сусідніх регіонів. Доступ до питної води втратили жителі міст Мелітополь, Нікополь, Марганець, Кривий Ріг, Бердянськ, десятків сіл і селищ. І досі в регіоні, навіть там, де вода є, її не можна пити. Адже через підрив ГЕС у Дніпро потрапили сотні тонн мастила, вміст смітників, сховищ пального, складів з хімікатами, добривами, могильники тварин тощо.

При цьому велетенський об’єм такої ж забрудненої прісної води виливсь у Чорне море, що також стало ударом по його екосистемі. Зменшення солоності та хімікати негативно позначилися на морських рослинах, планктоні, рибі та дельфінах.

Наприкінці липня Нацбанк опублікував «Інфляційний звіт», в якому було багато сказано і про нищівний вплив теракту на економіку країни, зокрема на індустріальні міста-гіганти Кривий Ріг, Нікополь і Марганець, а також на тамтешнє сільське господарство. До повномасштабного вторгнення південні регіони відігравали провідну роль у виробництві зернових і баштанних, цибулі, баклажанів, солодкого перцю, томатів. Суттєві збитки зафіксовані й у рибній галузі у зв’язку з мором риби та руйнуванням риборозплідних заводів.

Що стосується енергетики, то втрата потужностей ГЕС, переконані фахівці, не матиме критичного впливу на виробництво електроенергії в країні. До великої війни частка Каховської ГЕС становила близько 3% в енергосистемі у пікові періоди.

Нова ГЕС чи відродження Великого Лугу?

«УНАСЛІДОК підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано, станція відновленню не підлягає», — заявили у середині червня в Укр­гідроенерго. Але вже в липні Кабмін затвердив експериментальний проєкт із відбудови станції, який без урахування часу на деокупацію, розмінування, підготовчих робіт триватиме 7 років. Орієнтовна вартість зведення нової гідроелектростанції — 1-1,2 млрд доларів.

Тим часом лунають голоси проти відновлення Каховського водосховища. Чимало природозахисників і науковців висловилися, щоб цей проєкт не був утілений.

«Якби не Каховське водосховище, то унікальна екосистема із заплавами існувала б від Запоріжжя до Херсона і нижче», — стверджує еколог Олександр Соколенко. На його переконання, рукотворне море — це велика шкода для природи. Адже Каховське водосховище, оспіване Олександром Довженком у його «Поемі про море», не тільки докорінно змінило місцевий клімат, можливості для пересування тварин, а й призвело до опустелювання регіону через зрошування сільськогосподарських угідь та розорювання ґрунтів.

Багато істориків, археологів і краєзнавців тим часом прагнуть дослідити стародавні скіфські кургани і пам’ятки попередньої бронзової доби, затоплені свого часу рукотворним морем. І не лише їх. «На території Великого Лугу в різні часи розміщувалося сім козацьких Січей, які будувалися від XVI до початку XVIII століття. Козаки казали: «Матір — Січ, а батько — Великий Луг», — наголошує науковий співробітник Інституту історії України Олександр Алфьоров.

Строкатість думок виливається у палкі дискусії у ЗМІ та в соціальних мережах. Ось, наприклад, що відповів керівник Нікопольської військової адміністрації Євген Євтушенко на закиди противників відновлення ГЕС: «Каховське водосховище нас напувало, годувало, давало відпочинок, надихало. І його втрата — однозначно біль для регіону. А хто хоче повернення Великого Лугу, має пам’ятати, що в ті часи люди їздили на конях і милися в річці, а не в душових кабінах. Але чи хочемо ми повернутись у середньовіччя? Нам потрібна електроенергія, ефективне поливне землеробство, і взагалі ми прагнемо цивілізаційного розвитку. А розвиток у нашому регіоні завше пов’язувався з достатком води. Зараз же у містах і селах району доступна тільки привізна вода та вода з місцевих свердловин».

Замість післямови

ПОКИ у віртуальних мережах точаться дискусії про доцільність відродження Каховського водосховища, «підігріті» підривом ГЕС, у країні триває кровопролитна і виснажлива війна з російськими загарбниками. Нині замість рукотворного моря в нижній течії Дніпра на багато кілометрів простерлася суходільна лінія фронту — з обрисами колишнього Каховського водосховища. Правий його берег підконтрольний Україні, лівий окупований армією рф. А прилеглі міста Нікопольі і Марганець та села є зоною бойових дій.

Війна в розпалі, тож іще далеко до задуманої урядом «будови століття» з кошторисом понад 1 млрд доларів, котрі поки що, як і плани уряду, віртуальні й недосяжні. В істориків і археологів ще буде час ретельно дослідити багатющі й неоціненні артефакти з минулого нашого народу. Артефакти, які можуть стати додатковим каменем у підмурівок української національної ідеї, а зрештою — і єдності та незламності нашої нації, якій випало боронити Європу від російського зла, готового спопеляти все на своєму шляху. Вистоїмо і переможемо! А потім вже остаточно вирішуватимемо долю Каховської ГЕС.

"Сільські вісті"

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ