У Дніпрі символи «совєтчини» ідуть туди, куди і російський корабель

Прес-релізи 03.05.2022 796

3 травня у Дніпрі демонтували більше  десяти пам’ятних знаків, встановлених за радянських часів. Повідомила пресслужба Дніпровської міськради.
Першим прибраним об’єктом стала цегляна стіна з наказом Сталіна, що у парку Глоби, у районі пам’ятника Чкалову. За словами начальниці управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради Надії Лиштви, пам’ятний знак – наказ Сталіна Маліновському, який не пов’язаний безпосередньо з подіями Другої світової війни, загиблими, не увічнює їхню пам’ять. Пов'язаний лише меморіально.

"Тут взагалі не йдеться скільки загинуло людей при форсуванні Дніпра. Наказ не несе культурної цінності, але є своєрідним маяком, який притягує «руській мір». Ми маємо прибирати такі символи, щоб ніколи не було повернення. Повномасштабна війна в Україні – достатня точка неповернення», – підкреслила Надія Лиштва.

Вона додала, що демонтовану радянську символіку передадуть на зберігання на спеціальний склад. Загалом у Дніпрі з 2014 року у рамках декомунізації  прибрано близько ста відповідних символів, пам’ятних знаків, меморіальних дошок тощо.
На бульварі Слави (у районі перехрестя з просп. Героїв) прибрали стелу з написом «Площа Жукова».
Як зазначив головний спеціаліст відділу забезпечення діяльності міського голови та його заступників Антон Андрієнко, виявилося, що площі Жукова ніколи у Дніпрі не було, а стела існувала .
На вул. Титова вже другий день триває демонтаж бетонних ліпнин з радянською символікою на житлових будинках.
За словами головного  інженера ТОВ «Екологія-Д» Олега Морозюка, за допомогою вишки та відбійного молотка  фахівці виконують демонтаж ліпнин, на яких зображені такі радянські символи, як серп,  молот, червона зірка.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ