У Дніпропетровській області загибель рослин озимої пшениці становить максимально до 2%, озимого ячменю - до 3%

За матеріалами інтернет-видань 03.02.2024 1404
У Дніпропетровській області загибель рослин озимої пшениці становить максимально до 2%, озимого ячменю - до 3%

За повідомленням ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, 25 січня в базових господарствах області проведено відбір монолітів озимої пшениці для встановлення стану їхньої перезимівлі.

Зазначається, що погодно-кліматичні умови першої половини зимового періоду характеризувались мінливою та вологою погодою. Низькі температури повітря спостерігались лише у ІІ декаді січня - температура повітря знижувалась до 18° морозу, промерзання ґрунту становило 20 см, мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущення знижувалась до 3° морозу і була не загрозлива для рослин озимих культур.

До цього часу трималась доволі тепла погода з частими опадами. У рослин озимих культур спостерігались слабкі процеси вегетації, що негативно вплинуло на їхню морозостійкість, рослини втрачали поживні речовини. Відсутність умов для загартування (унаслідок тривалої теплої погоди) призвела до часткового пошкодження листкової поверхні рослин, що в подальшому може негативно вплинути на стан рослин озимих культур.

За попередніми даними відрощування монолітів озимих зернових культур виявлено, що загибель рослин озимої пшениці становить максимально до 2%, озимого ячменю - до 3%.

Фахівці підкреслили, що погодні умови звітного періоду (часті відлиги, опади тощо) були здебільшого несприятливими для розвитку мишоподібних гризунів. При проведенні обстежень сільськогосподарських угідь виявлено сліди життєдіяльності гризунів (пошкоджені рослини гризунами тощо), але збільшення житлових нір шкідників не спостерігається.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ