У Павлограді діє Адвокаційна кампанія «Збережемо річки разом»

За матеріалами інтернет-видань 11.09.2024 228

У Павлограді презентували буклет Адвокаційної кампанії «Збережемо річки разом»

Вже 9 років у м. Павлоград існує Кіноклуб Docudays UA «Поза прокатом» при ГО «Молодіжний центр спілкування «Позитивний Павлоград». У 2024 році Кіноклуб почав реалізовувати Адвокаційну кампанію  «Збережемо річки разом». Її мета ― привернути увагу до цієї проблеми та усім разом замислитися, які кроки ми можемо зробити, щоб зберегти наші річки.

На Павлоградщині протікають такі річки, як  як Вовча, Самара, Мала Терса, Тернівка… Місто Павлоград взагалі-то і засноване в межиріччі Самари і Вовчої.  На жаль, майже всі річки вже мають великі проблеми. Невеличкі Гніздка і Кочерга — замулені і майже пересохли. У Самарі та Вовчій майже постійно виявляють сухий залишок, хлориди, сульфати, про що свідчать дослідження ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ».

В межах своєї Адвокаційної кампанії «Збережемо річки разом» кіноклубівці дивилися фільми та обговорювали їх, залучали експертів, а ще ― провели толоку на березі р. Вовча та розмістили інформаційні таблички.

Найближчим часом планують подати звернення до міської влади, яке містить пропозиції з внесення змін та доповнень до Програми охорони навколишнього природного середовища м. Павлограда на 2022-2024 роки в частині біологічної меліорації р. Вовча в межах м. Павлоград (очищення води шляхом зариблення).

5 вересня на базі приміщення «Центру інноваційного розвитку «Персона» пройшов показ фільму «Заповідник Асканія» режисера Андрія Литвиненка.

«Цей світ тримається на диваках». У цьому фільмі кілька сюжетних ліній, вони сплетені між собою і розповідають нам про Асканію», ― коментує вчитель зарубіжної літератури ліцею №1 Олена Бісик.

Ми обговорили те, як зображено у фільмі Асканія ― як місце, де людина зустрічається з природою. І кожен з учасників стрічки має свою історію. Також ми побачили явне недофінансування заповіднику, байдуже ставлення деяких людей до природи, і те, як не тільки люди споглядають за природою, але і природа з подивом споглядає за людьми.

Це біль ― заповідник зараз в окупації. За останньою інформацію, там сталося кілька великих пожеж, частину тварин вивезли до Криму і російської федерації. Також над заповідною зоною літає авіація, зафіксовано вибух, ймовірно, від падіння снаряда. Все це впливає на стан тварин. Також багато професіоналів були «видавлені» окупантами і під страхом бути затриманими ― покинули улюблену роботу, будинки і виїхали на підконтрольну Україні територію.

    «Для багатьох глядачів, особливо старшокласників, це був перший досвід перегляду документального кіно. Коли на екрані ― не актори, а реальні люди, з їхнім вибором, і життям, як воно є. Ми поговорили і про людей, і про природу. Про те, як кожен може долучитися до збереження природи. Також торкнулися і теми, що іноді треба відмовитися від гаджету заради прогулянки лісом. І дотримуватися простих правил ― не смітити, не ображати тварин, не виривати рослини», ― поділилась журналістка, засновниця Кіноклубу «Поза прокатом» Тетяна Волкова.

Кожен з учасників показів «І кожна річка» (реж. Олеся Моргунець-Ісаєнко) та «Заповідник Асканія» отримали еко-шопери як символ екологічного способу життя і буклет про збереження річок та діяльність кіноклубу в цьому напрямку.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ