У Пологівському районі Запоріжжя поля не засіваються через ворожі мінування

За матеріалами інтернет-видань 02.06.2022 379

Запасів продовольства у Запорізькій області достатньо. На 8 елеваторах зберігається  205 тисяч тонн зернових, бобових та олійних культур. Тому,  як мінімум, до кінця зими область з продовольчою кризою не зіштовхнеться. Зазначив очільник Запорізької ОВА Олександр Старух під час поїздки до однієї з агрофірм Запорізького району.  
Наразі у Запорізькому районі аграрії завершили сіяти ранні зернові культури. Активно ведеться підготовка ґрунту та посів просапних культур. Тут фермери збільшили посів ярого ячменю у 2,6 рази, а посів ярої пшениці - в 4,7 разів. 50 тисяч гектарів засіяли соняшником, кукурудзою - 3 тисячі га. Та на цьому польові роботи не зупинилися.


За словами керівника агрофірми Геннадія Марича, через активні бойові дії  підприємство зазнало неабияких збитків. Так, до війни фермерство мало можливість обробити приблизно 18 тисяч гектарів землі. Сьогодні ця цифра складає лише 7 тисяч га. У Пологівському районі поля не обробляються й не засіваються зовсім, тому що майже все заміновано. Єдине, що вдалося, звідти евакуювати до Запорізького району кілька одиниць техніки  й зерно зі складів.

"Всю техніку ми по можливості вивезли з території бойових дій, тут її ремонтуємо, щоб вона щоденно працювала. Велика проблема й у тому, що були зруйновані склади. Тобто ще кілька місяців, і товар може зіпсуватися. Зокрема, є пшениця, жито - в нашій країні запасів достатньо. А ось гостре питання стоїть саме в реалізації. Порушені логістичні ланцюги, є проблема з доставленням. Зараз через це фермери опинилися в дуже складному становищі", - розповів Геннадій Марич.

У ході зустрічі  очільник Запорізької ОВА звернув увагу  на  обов’язковому фіксуванні  збитків сільськогосподарських підприємств і наголосив на  важливості фіксації злочинів, що чиняться стосовно аграріїв. Адже на тимчасово окупованих територіях продовжується знищення аграрної інфраструктури. Пошкоджена або вкрадена техніка, втрачене чи викрадене зерно або згорілі поля - все це привід звернутися до правоохоронних органів.

"Це для того, щоб  мати можливість з країни окупанта, з їхніх арештованих активів кожному громадянину України, кожному фермеру та господарству все компенсувати. Система працює, карні справи порушуються. Це стосується не тільки фермерів, а й усіх, хто постраждав від окупаційних військ", - сказав Олександр Старух.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ