Україні слід посилити судову систему, свободу преси та цифрові податкові системи, - США

За матеріалами інтернет-видань 29.05.2024 315
На зображенні може бути: 2 людини та текст «Ц П ЦПК 4ปี่ววน к Финансова пидтримка 3 боку США не буде безумовною: що треба робити Укри?»
   Фінансова підтримка з боку США не є і не буде безумовною. Військова - так, бюджетна - ні. Це вкотре озвучили ключові люди у США, які опікуються українським напрямком.
   Джерело: Центр Протидії Корупції, сторінка ФБ.
   І дивно, що влада ігнорує рекомендації наших ключових союзників. Не реформує татарівське Бюро економічної безпеки. Не скасовує "правки Лозового" і так далі.
Причому влада чудово знає, за рахунок кого Україна виплачує пенсії, зарплати медикам і вчителям та іншим бюджетникам.
📌 8 млн пенсіонерів
📌 1,4 млн пенсіонерів по інвалідності
📌 500 тисяч пенсіонерів у зв’язку з втратою годувальника
📌 512 тисяч вчителів
📌 500 тисяч медиків
📌 60 тисяч працівників ДСНС
  Всі вони отримували виплати завдяки передусім допомозі США. Загалом у звіті Генінспектора США йдеться, що на ці виплати вже пішло 25,5 млрд доларів.
Тобто під 1 трильйон гривень. Левова частка (понад 20 млрд доларів) - це гроші американських платників податків.
  Паралельно американці делікатно нагадують, що проблеми з корупцією нікуди не ділись. Так, прогрес у боротьбі з корупцією відчутний, але потрібно більше зусиль.
❗ Боротись з корупцією – означає доводити партнерам, що нам треба і надалі допомагати у війні з рф, зокрема і бюджетною підтримкою.
Продовжувати плекати корупційні схеми, покривати дерибан на тлі таких величезних вливань в українську демократію - це відвертий постріл у власну ногу.
   Зокрема Пенні Пріцкер, Спецпредставниця США з питань економічного відновлення України, окреслила пріоритети США щодо підтримки України напередодні Конференції з відновлення України, яка відбудеться у Берліні 11-12 червня у своєму зверненні у Council on Foreign Relations.
   Думаю, це звернення в першу чергу адресоване тим, хто вважає, що в умовах війни підтримка США буде безумовною. Військова підтримка – так. Але не підтримка відновлення і державного сектора в цілому.
   Часи змінюються. США ясно дають зрозуміти, що підтримка буде тільки тим, хто дійсно бореться за прозорість і чесність в управлінні. Без цього будь-яка фінансова допомога буде під загрозою. Конгрес і платники податків США не будуть підтримувати країну, яка не виконує своїх зобов'язань щодо реформування ключових секторів державного управління.
   За словами Пріцкер, у розмовах з американськими CEO вона постійно чує, що без швидкого та ефективного вирішення проблеми корупції жодні інвестиції не будуть можливі.
   У вас навряд чи буде час прочитати або прослухати все звернення, тому я зробив короткий огляд основних думок.
  ВОЄННА ПІДТРИМКА. Незважаючи на затримки, Україна зараз отримує необхідну допомогу. США надають значну військову допомогу. Упродовж 31 дня з моменту підписання Президентом Байденом додаткового законодавства США поставили Україні зброю та обладнання на суму понад $1,4 мільярда. Включено системи ППО, боєприпаси, бронетехніка, стрілецька зброя та інше обладнання.
   Чехія очолює європейську ініціативу щодо постачання 500 тисяч артилерійських снарядів Україні. Велика Британія оголосила про новий багаторічний військовий пакет. Німеччина постачає нову систему ППО Patriot. Австралія забезпечує Україну власною новою системою ППО.
   Європейські країни забезпечать українські F-16, які будуть літати над українським повітряним простором упродовж кількох місяців.
ЕКОНОМІЧНИЙ ПРОГРЕС. Незважаючи на війну і окупацію 17% своєї території, ВВП України виріс на 5% у 2023 році і прогнозується зростання ще на 4,5% цього року. Інвестиції зросли на 17%, податкові надходження збільшилися на 25% у січні. Було зареєстровано понад 37 000 нових підприємств у 2023 році, що перевищує кількість до війни у 2021 році. Американські компанії, такі як McDonald’s і ADM, розширюють свою присутність та інвестиції в Україні.
П'ЯТЬ КЛЮЧОВИХ УМОВ ДОВГОСТРОКОВОГО УСПІХУ
1. СИСТЕМИ ППО: Необхідні для захисту кордонів і великих міст, що створить умови для економічної активності і залучення інвестицій.
2. АНТИКОРУПЦІЙНІ РЕФОРМИ: Посилення судової системи, свободи преси та цифрових податкових систем. Боротися з корупцією – критично важливо для майбутнього країни.
3. ПРІОРИТИЗАЦІЯ ПРОЕКТІВ: Ефективна координація між міністерствами для підготовки проектів реконструкції. Механізм має бути українським за керівництвом, місцевим за ініціативами і національно координованим з міжнародною підтримкою.
4. УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ: Розвиток страхування воєнних ризиків для залучення приватних інвестицій. Це включає розширення страхування для енергетичного сектора, вантажоперевезень і малого бізнесу.
5. ФІНАНСУВАННЯ РЕКОНСТРУКЦІЇ: Використання заморожених російських активів для фінансування відновлення. Конгрес США вже дав повноваження для конфіскації російських активів, і це має стати важливим джерелом фінансування.
США стають все жорсткішими у своїх вимогах. Підтримка України з боку американських платників податків і Конгресу безпосередньо залежить від успіху в боротьбі з корупцією, незалежної судової системи, вільної преси, цифрових систем збору податків і незалежних антикорупційних органів, без яких будь-які зусилля з відновлення країни будуть марними.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ