Вчора запитання - сьогодні відповідь: про те, що турбує пенсіонерів

За матеріалами інтернет-видань 10.08.2024 93

 

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

 

«Після звільнення в запас з військової служби у 2008 році (військова вислуга — 27,6 року) влаштувався на «цивільну» роботу. Станом на квітень 2024-го, цивільний стаж становить 13 років і 1 місяць. Таким чином, мій загальний стаж незабаром становитиме понад 40 років.

Після того як я вперше працевлаштувався на цивільну роботу 2009-го, перерахунку пенсії у зв’язку зі збільшенням страхового стажу у мене ніколи не було. Чи варто в такому разі розраховувати на підвищення пенсії з 1 квітня 2024 року як працюючому пенсіонеру?»

Степан ПАЛІКАР, село Базар Чортківського району Тернопільської області.

НАСКІЛЬКИ ми розуміємо, ви отримуєте пенсію, призначену за нормами Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». У такому випадку наявність «цивільного» стажу жодного значення не має, і на перерахунок пенсії за стажем розраховувати не варто.

Перерахунок, про який ідеться, передбачений статтею 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тобто йдеться передусім про звичайні пенсії за віком. Вказана стаття, зокрема, передбачає, що людина, яка вийшла на пенсію, але продовжує працювати, має право на перерахунок пенсії кожні два роки. На військові пенсії ця норма не розповсюджується.

Нагадаємо, що з 2018 року тим, хто продовжує працювати, перерахунок пенсії за стажем можуть робити автоматично з 1 квітня (для тих, хто має відповідне право). Останніми роками такий перерахунок проводять заднім числом: новий розмір пенсії з доплатою за квітень і травень виплачують у червні.

 

«У мене 55 років безперервного робочого стажу з 1967-го. Коли виходив на пенсію, потрібно було 25 років стажу. Вже рік я не працюю. Чому мені не доплачують до пенсії за понаднормовий безперервний стаж? Хто не має стажу для виходу на пенсію, може його докупити у держави. А я не можу зайвий стаж продати або віддати комусь і нічого за нього не отримую. Все життя працював, перераховував внески до Пенсійного фонду, а користі з цього мало. Один сусід усе життя був на заробітках у москві без стажу, але отримує майже однакову зі мною пенсію. Де справедливість? Повинні за кожен рік переробленого стажу доплачувати 23,6 гривні. У моєму випадку це приблизно 500 гривень. Але коли звільнився, додали лише 200».

Анатолій РЕВА, Бориспільський район Київської області.

СПОЧАТКУ нагадаємо, як здійснюється доплата за понаднормовий стаж. За кожен рік стажу, відпрацьований чоловіками понад 25 років і жінками понад 20, пенсія збільшується на 1 відсоток від основного розміру пенсії, але не більш ніж на 1 відсоток від прожиткового мінімуму. Це стосується тих, хто пішов на пенсію до жовтня 2011-го. Тим, хто пішов пізніше, доплата за перероблені роки здійснюється за кожен рік, відпрацьований понад 35 років чоловіками і 30 — жінками.

Якщо врахувати, що у вас 30 років понаднормового стажу, а прожитковий мінімум зараз становить 2361 гривню, значить, максимальний розмір доплати за стаж у вашому випадку може становити до 708 гривень, за умови, що основний розмір пенсії вищий за мінімальний (2361 грн х 30%) = 708 грн, тобто по 23,61 грн за кожен перероблений рік.

Впевнені, що доплата за стаж вам давно встановлена і виплачується у повному обсязі. Вона має входити до загального розміру пенсійної виплати. Якщо ви сумніваєтеся в цьому, то можете уточнити у місцевому Пенсійному фонді складові вашої пенсії.

Уточнимо, що для тих, хто продовжує працювати, при розрахунку пенсії використовують старий прожитковий мінімум. Коли прожитковий мінімум збільшується, то пенсію пенсіонерам, які працюють, не перераховують і доплату за перероблені роки не змінюють. Коли людина звільняється, розмір доплати переглядають з урахуванням нового, актуальнішого, прожиткового мінімуму. Саме тому після звільнення вашу пенсію могли трохи збільшити. Тобто надбавка за перероблені роки вам уже сплачувалася давно, а після звільнення її розмір перерахували. Також після звільнення могли зробити перерахунок пенсії за стажем.

Звернемо увагу ще на кілька нюансів. Ми не знаємо розміру вашої пенсії, але зрозуміло, що він залежить не тільки від кількості стажу, а й від зарплати. Тому розмір пенсії іноді буває невеликий, навіть якщо стажу багато. У кожному разі кількість стажу впливає не лише на розмір доплати за перероблені роки, а й на основний розмір пенсії. Якщо ви маєте 55 років стажу, це означає, що основний розмір пенсії за віком становить 55 відсотків від зарплати. І потім до цієї суми встановлюються інші надбавки, зокрема за понаднормовий стаж. А от людям, у яких стажу недостатньо, пенсію за сучасними правилами взагалі не призначають: у кращому разі це буде державна соціальна допомога після досягнення 65 років.

Щодо купівлі стажу, то ця норма справді поширюється лише на тих, хто ще не вийшов на пенсію. А ось продати свій власний стаж або подарувати його комусь не можна, чинним законодавством цього не передбачено.

                                                      Газета українських селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ