ВІРТУАЛЬНА ЯДЕРНА ДИСКУСІЯ (У кого вона на язиці)

За матеріалами інтернет-видань 30.06.2024 303

 

Віртуальна ядерна дискусія

Михайло ВЕДМІДЬ.

У центрі своєрідної віртуальної дискусії минулого тижня опинилася тема ядерної зброї. Діючими особами заочної «розмови» стали Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та президент російської федерації владімір путін.

СТОЛТЕНБЕРГ в інтерв’ю The Telegraph повідомив, що Альянс веде переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї на тлі зростаючої загрози з боку росії та Китаю. Він зазначив, що блок повинен показати свій ядерний арсенал світу, аби надіслати пряме послання ворогам. Між членами Альянсу проводяться консультації стосовно виведення ракет зі сховищ і приведення їх у стан бойової готовності — як засіб стримування.

Наріжним каменем ядерної стратегії НАТО, за словами його керівника, має бути ядерна прозорість, щоб підготувати країни — члени Альянсу до того, що він назвав «більш небезпечним світом»: «Метою НАТО, звісно, є світ без ядерної зброї, але поки вона існує, ми залишатимемось ядерним альянсом, тому що світ, в якому росія, Китай і Північна Корея мають ядерну зброю, а НАТО не має, є більш небезпечним».

Столтенберг попередив, що Пекін вкладає значні кошти в сучасні види озброєння, зокрема у свій ядерний арсенал, який, за його словами, вже до 2030 року зросте до 1000 боєголовок. «А це означає, що в недалекому майбутньому НАТО може наразитися на щось, на що воно ніколи раніше не наражалося, а саме на двох ядерних потенційних супротивників — Китай і росію. Звичайно, це матиме наслідки», — запевнив генсек.

Сполучені Штати і Велика Британія передали свої сили ядерного стримування Північноатлантичному альянсу, а решта європейських союзників поділяють тягар відповідальності, зберігаючи ядерну зброю на своїй території та інвестуючи в системи для її запуску.

Стосовно точної кількості діючих ядерних боєзарядів, то ця інформація тримається в таємниці. Проте, за деякими оцінками, Велика Британія має близько 40 із 225 ядерних боєзарядів, які можуть бути розгорнуті в будь-який момент. У США таких приблизно 1700 з 3700 одиниць. Франція, третя ядерна держава НАТО, не надає свого атомного арсеналу в розпорядження Альянсу через давнє рішення зберігати незалежність у питаннях стримування. Генсек Альянсу відмовився обговорювати, скільки боєголовок має бути виведено зі складів і приведено у стан бойової готовності, але повідомив, що консультації з цього питання проводяться в режимі реального часу.

Єнс Столтенберг наголосив, що перед обличчям зростаючої загрози з боку росії США та їхні європейські союзники зараз модернізують свої ядерні сили стримування: «Сполучені Штати модернізують свої гравітаційні бомби для ядерних боєголовок, які вони мають у Європі, а європейські союзники модернізують літаки, які будуть призначені для ядерної місії НАТО… Потім, звичайно, є Велика Британія, яка є особливою, тому що має власну ядерну зброю».

«Реальність така, що ми всі скоротили витрати на оборону, коли напруженість зменшилась після закінчення холодної війни. А тепер, коли напруженість знову наростає, ми повинні збільшити витрати на оборону, — наголосив Столтенберг і пояснив: — Я був прем’єр-міністром протягом десяти років і знаю, що важко знайти гроші на оборону, тому що більшість політиків завжди вважають за краще витрачати гроші на охорону здоров’я, освіту, інфраструктуру та інші важливі завдання… Але коли ми скорочуємо витрати на оборону, коли напруженість спадає, ми повинні бути здатні збільшити їх, коли напруженість знову наростає — і це саме те, що зараз роблять члени Альянсу, Велика Британія, а також інші союзники».

У цьому контексті цікавою видається заява прем’єр-міністра Італії Джорджії Мелоні на пленарному засіданні Саміту миру у Швейцарії: «Захищати Україну означає об’єднати всі зусилля міжнародної спільноти для захисту України. Якщо росія не погодиться з умовами, ми примусимо її здатися».

Відреагував на гучну інформацію генсека НАТО і очільник кремля. Два дні поспіль — на пресконференції у В’єтнамі 20 червня і під час виступу перед російськими офіцерами-випускниками 21 червня — путін говорив про ядерну зброю. Зокрема, про можливість «зниження порога» застосування ядерної зброї в російській ядерній доктрині і що можлива майбутня стратегічна поразка російських сил на полі бою в Україні призведе до «кінця державності росії». Розповідав і про те, що рф планує і надалі розвивати свою ядерну тріаду як «гарантію стратегічного стримування» і підтримання балансу сил у світі. При цьому очільник кремля заявив, що росії не потрібно вводити ідею так званого превентивного удару, адже «ударом у відповідь противник буде гарантовано знищений».

В американському Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що путін оприлюднює ядерні загрози, аби перешкодити подальшій підтримці України з боку Заходу і підірвати зусилля міжнародної спільноти з узгодження свого стратегічного бачення перемоги України у загарбницькій війні росії. Водночас аналітики Інституту зазначили, що загроза ядерної ескалації є ключовим аспектом здатності москви маніпулювати іноземними лідерами, які ухвалюють рішення. Тому, на їхню думку, дуже малоймовірно, що вона призведе до фактичної ядерної ескалації завдяки ядерним і звичайним засобам стримування.

Тим часом на Донеччині російські загарбники нарощують темпи своїх наступальних операцій, при цьому зменшуючи інтенсивність атак на півночі Харківської області. Це, на думку спеціалістів ISW, може свідчити про підготовку до літнього наступу, якщо не його початок. Окупанти збільшили інтенсивність атак на напрямку Торецьк — Горлівка у ніч проти 18 червня і підтримували відносно високу їх інтенсивність на цій ділянці з 19-го по 22 червня, здобувши тут кілька тактичних перемог. У звіті ISW за суботу, 22 червня, зазначається, що протягом усього 2024 року російські війська загалом не виявляли активності на цій ділянці фронту, тому їхня активізація та інтенсифікація заслуговують на увагу. Крім того, нещодавно російські війська просунулися вперед поблизу Сватового, Часового Яру та Авдіївки.

В оперативній інформації Генштабу ЗСУ станом на десяту годину ранку неділі, 23 червня, зазначається: «Сили оборони України вживають усіх необхідних заходів для стримування наступу противника та виснаження його бойового потенціалу». Війна триває.

                                                                                                Газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ