Вірус АЧС - один із найскладніших, проти нього не існує дієвої вакцини

За матеріалами інтернет-видань 27.11.2023 373
Вірус АЧС  - один із найскладніших, проти нього не існує дієвої вакцини

На думку вченого-епізоотолога, експерта зі здоров’я тварин та зменшення ризиків захворювань, національного координатора FAO (Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН) Олександра Рєвнівцева,  Україна наразі фактично ензоотична країна щодо АЧС. Хвороба зайшла до нас надовго.
З початку 2023 року було виявлено 12 випадків спалахів АЧС. Спалахи будуть ставатись регулярно, доки не буде винайдена ефективна вакцина.
За словами науковця, від класичної чуми на сьогодні є ефективна протидія, а від АЧС - ні.

"Деякі провідні країни намагаються, звісно, винайти таку вакцину. Але тут яка складність? Є небезпека, що шляхи передачі АЧС будуть вертикальні й горизонтальні. Постає загроза, що може відбутися неконт­рольована мутація чуми і в такому випадку складно спрогнозувати, до чого це може призвести. На жаль, є ймовірність того, що при мутації АЧС буде небезпечна і для людей. Тому поки що винайдені вакцини не використовуються системно, а лише проводяться лабораторні випробування і дослідження", - зауважив експерт.

Він додав, що в усьому світі, згідно з протоколами лікування, є заборона на лікування АЧС будь-якими засобами. Єдиний метод -  це фізичне знищення популяції, в якої було виявлено хворобу. І не тільки тих свиней, у яких ПЛР-тест виявився позитивним, а все поголів’я контактуючих тварин. Після локалізації вірусу АЧС впроваджується карантин на 40 діб. Деякі країни суворо дотримуючись норм біобезпеки, локалізуючи проблему і впроваджуючи карантинні вимоги, досягають відчутних результатів. В Україні, на жаль, ситуація далека від ідеальної.

 

"Є чимало недобросовісних підприємців, які приховують виявлення спалахів АЧС. Таким чином, ситуація з розповсюдженням хвороби погіршується. Неодноразові випадки виявлення масового і несанкціонованого викидання свиней в яри, посадки тощо.
Статистика щодо виявленого вірусу АЧС свідчить про те, що з трьох інфікованих свійських свиней лиш тільки одну офіційно підтверджують, тобто інші два випадки приховують. Серед диких свиней стає офіційно відомо взагалі про одну з десяти", - наголосив епізоотолог.

Небезпека хвороби, на думку вченого, полягає в тому, що вірус АЧС  - один із найскладніших за своїм складом як фізично, так і в дослідженні. Про нього відомо вже дуже багато, але дієвої вакцини поки немає. Є випадки, коли тварини контактують і не отримують зараження, а є випадки, коли людина своїм взуттям може поширювати вірус, і таким чином принести до свого домашнього господарства, де є свині, і через місяць у селі не буде жодної свині.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ