Yа Дніпропетровщині вже є села, де прищеплено майже все населення

За матеріалами інтернет-видань 22.11.2021 196

Інга Лучкіна провела свої власні дослідження та у далекому куточку Дніпропетровщини знайшла село, де прищепилося майже сто відсотків населення повідомляє 34 телеканал.. Чи спрацював там колективний імунітет? Та що це взагалі за термін?

Миколі Йосиповичу - 83. Вакцинуватися чи ні, каже, питання не стояло. Сам у минулому працював лікарем, тож прислухається до порад колег.

«Медпрацівники багато говорять, дзвонять особисто, переконують. Це теж має якесь значення для того, щоб людей переконати та зняти страх. Найбільше у моєму віці люди бояться ускладнень», - говорить вакцинований Микола Книш.

Щойно Микола Йосипович прищепився, стілець одразу ж займає інша людина.

Кількість вакцинованих у селі Придніпровське, що в Нікопольському районі дійсно вражає – 95% населення. Директорка амбулаторії каже, про результат такої масштабної імунізації говорять цифри.

«20 жовтня ми виявили 121 випадок COVID-19, 27-го ми виявили 154 випадка. Тоді і відсоток щеплення був значно нижче, а коли населення проявило свою громадську свідомість і всі масово пішли щеплюватися, і відсоток захворюваності спав. За останній тиждень ми виявили 44 пацієнта», - розповіла Юлія Келембет, директорка районного центру первинної медико-санітарної допомоги.

Запаси вакцини тут постійно поповнюють, попит на неї росте, кажуть в амбулаторії. Прищеплюватися їдуть навіть із сусідніх сіл. Як вдається заохочувати людей, аби ті масово вакцинувалися? У селищній раді пояснюють, заради цього працюють 24 на 7.

«У нас авторитет працівників медичних. Те, що вони працюють навіть у вихідний день. Якщо людина не може в робочий свій день, вони приходять в вихідні і роблять. У селі розходиться все швидко, у тому числі і паніка, на яку реагують люди. Спрацювало все», - зазначає Людмила Щербіна, секретарка червоногригорівської селищної ради.

Колективний імунітет – це коли прищеплено більшість населення. Саме такий колективний імунітет може приборкувати інфекції, стверджують лікарі. Колективний імунітет – ситуація, коли та чи інша інфекція не може вільно поширюватися всередині певної групи, оскільки значна її частина несприйнятлива до хвороби.

Тобто, наприклад, у нас є 100 людей. І для того, щоб уберегти тих, хто не може зробити укол за медичними показниками (припустимо, це 5 осіб), прищепитися мають 95 відсотків. Так сформується колективний імунітет.

Та от скільки людей повинно вакцинуватися, аби призупинити саме COVID-19 – інфекціоністи цифр не називають. Прогнозувати, кажуть, ще зарано.

«Це нова хвороба, так, їй уже близько двох років, але вона все одно нова для того, щоб вона була вивчена на рахунок колективного імунітету. Наразі вже зустрічаються наукові публікації про те, що про колективний імунітет говорити зарано. Це з тим, що вірус мутує», - зауважує Ольга Шевченко-Макаренко, докторка медичних наук, доцентка кафедри інфекційних хвороб ДДМУ.

Утім наявність антитіл все ж у рази зменшує ризики підхопити вірус, а головне – мати ускладнення. І отримати їх можна або щепленням, або більш «диким способом» - зустрітися з хворобою віч-на-віч.

В області вакциновано 44% населення. Дніпропетровщина – четверта за кількістю щеплень у країні.

Зараз Дніпропетровщина трохи не дотягує до трійки найбільш вакцинованих регіонів України, ї хоча до масової імунізації нам ще далеко, позитивна динаміка – є, звітують обласні чиновники та медики.

«В останні дні ми відзначаємо, що кількість хворих на COVID-19 поменшала. Люди менше просять медичної допомоги, у зв'язку із захворюваністю. Однак є важкі хворі, яких привозять із різних куточків області, ті, які не отримали щеплення, і вони – у тяжкому стані доставляються прямо до реанімаційного відділення», - говорить Сергій Риженко, генеральний директор ОКЛ ім. Мечникова.

Таким чином, попереду в області ще тривалий шлях до колективної імунізації. Кількість хворих потрохи зменшується, проте статистика фіксує понад тисячу нових випадків на день. Та поки у кожному куточку області продовжують боротися з коронавірусом, у селі Придніпровське сподіваються, що недуга відступила і найстрашніше для них вже позаду.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ