Як Буркіна-Фасо за 3 роки викорінила корупцію

За матеріалами інтернет-видань 11.02.2024 689
Томас Исидор Ноель Санкара - африканский Че Гевара
       Приклад завжди впливає сильніше, ніж проповідь.
                                                                     Семюел Джонсон.
   Томас Ісідор Ноель Санкара, екс-президент Буркіна-Фасо, найважливішим для революції вважав особистий приклад. Президент жив на платню армійського капітана, що становила $450 на місяць, а президентський оклад у $2000 перераховував до сирітського фонду.
   Після повалення та вбивства Санкари виявилося, що його особисте майно складалося зі старого автомобіля «Пежо», купленого ще до приходу до влади, холодильника зі зламаним морозильником, трьох гітар та чотирьох велосипедів.
   Одним із перших нововведень його уряду стало оприлюднення доходів та рахунків усіх держчиновників. Було продано весь урядовий автопарк, що складався з «Мерседесів», замість яких для потреб міністрів придбали «Рено 5» — найдешевші на той момент автомобілі в країні.
   Санкара урізав зарплати чиновників, а також заборонив їм користуватися особистими шоферами та літати першим класом. Чиновники мали змінити дорогі західні костюми на традиційну бавовняну туніку, пошиту місцевими жителями.
   Під новий рік адміністраторів зобов'язували здавати місячний оклад на користь соціальних фондів. Звільнивши одного разу половину кабінету, Санкара відправив їх на колективні ферми — працювати на землі, «де від них буде більше користі».
   Більше того, Санкара заборонив встановлювати у своєму кабінеті кондиціонер, оскільки йому «соромно перед людьми, яким недоступна така розкіш», і відмовився санкціонувати розвішування своїх портретів у публічних місцях та офісах через те, що «у нас у країні таких, як я, сім мільйонів».
   Вже через три роки після приходу Санкари до влади (1986 року) Світовий Банк констатував, що у Буркіна-Фасо було повністю викорінено корупцію.
(Джерело: книга «З третього світу - до першого» Лі Куань Ю).
   Чому ж українська влада демонструє діаметрально протилежне? Може, тому, що українські виборці читають недостатньо книжок?
Запрошуємо до нашого Книжкового Клубу: https://is.gd/BPsuJ3
   Дмитро Чекалкін, блогер, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ