Як природа грозиться - бережіться!

Марина Бабич 10.04.2023 343
Як природа грозиться - бережіться!

Фото: Артем Приходько

 

Колись ми з  матір'ю пішли в степ полоти буряк. Погода стояла гарна. Все щебетало і літувало. Йшли грунтовою дорогою та гомоніли про роботу, в руках - сапки та вода. Несподівано налетів вітер та приніс величезну хмару. Звичайно,  від неї ніхто тікати не збирався. Пройде дощ  - та й далі сапати будемо. А воно не так сталося - як гадалося. Небо розколося враз на дві половинки, чорно стало так у степу, що ми зі страху чкурнули назад, додому. Попереду сапок бігли. Гроза така, що в моєму житті я більше такої ніколи не заставала.  Гримить, дощ стіною, блискає, хочеться на землю впасти і завмерти. Від ляку і шльопки загубила, і воду, і хустину... Як ми добігли до справжньої дороги, мокрі, налякані, шалені від стихії, не знаю. Підхопив нас водій однієї з проїжджих машин і доставив додому.
Тепер мені, як природа грозиться, довго казати не треба, що робити. Ховаюсь і зачиняюсь, як равлик. От тільки добре пам'ятаю, що коли бігли, хотіла заховатися від грози під деревом та у великій копиці сіна. Виявляється, правильно зробили, що не зупинилися там тоді. Це я щойно впевнилася, прочитавши грозово-блискавкові поради від Українського гідрометеорологічного центру.

  • Якщо гроза застала вас на вулиці у полі, в лісі, на річці, не ховайтеся в невеликих спорудах, будинках, наметах і особливо серед дерев, краще сховатись у якомусь заглибленні. Якщо вас двоє чи більше, не скупчуйтеся в укритті разом, ховайтеся поодинці, можливо ураження блискавкою спричинить трагедію одному, а не всім, бо розряд перебігає через контакт людських тіл.
  • Бігти до сховища слід повільно і злегка, схилившись, а не увесь зріст. Розряди контактують із вищими точками, якою і може бути голова людини. Перебуваючи у сховищі, ноги тримайте вкупі, а не розкидано, тим самим звузивши площу можливого ураження розрядом.
  • Негайно треба позбутися речей, які є при вас: лопати, сокири, ножі, браслети, навіть годинники. Покладіть все у захищене місце трохи далі від себе. Не лягайте на землю, бо тим самим збільшуєте площу ураження розрядом.
  • Сядьте злегка нахиливши голову, але вона не повинна бути вища предметів довкола вас. Якщо відчули у схованці що, оточуючі вас предмети або частина споруд, скажімо, паркан наче дземчить чи якось відлунює, негайно змініть схованку, що стала небезпечною. Якщо волосся на голові немов ворушиться чи здиблюється, принаймні, так вам здається, теж перейдіть в інше місце, бо тут накопичуються електрична енергія, що може притягти блискавку.
  • Якщо гроза застала вас з довгими, особливо металевими предметами в руках вудочками, граблями, вилами, не йдіть з ними, а відкладіть якомога далі від себе та перечекайте негоду.

Під час грози ніколи не торкайтеся металевих споруд і залізних електроопор, опор мостів, дротяних огорож і подібних об'єктів з металу. Негайно припиніть прогулянку на велосипеді або верхи на коні. Велосипед поставте якомога далі від себе, а коня прив'яжіть. Бажано не ховатися під високими деревами і не торкатися металевого стовпа чи паркану.

  • Якщо гроза застала вас у човні на водоймі або ви плавали у цей час, -  то найбезпечніше вибратися з води на берег, а якщо це неможливо намагайтеся сидіти у човні нерухомо, витягнувши весла. Вплав слід добиратися повільно спокійно, не розмахуючи руками.

Якщо ви перебуваєте у приміщенні негайно зачиніть всі кватирки, вікна, двері, бо протяги можуть затягти у приміщення блискавку. Вимкніть електроприлади з розетки у квартирах, не користуйтеся водогоном, не слід умиватися над раковинами або ванними, в жодному разі не митися у ваннах.

  • Необхідно негайно припинити миття при перших спалахах блискавиць чи ударах грому. Перебувайте трохи далі від вікон, де можливі протяги, електроприладів, труб, загалом, будь-якого металевого начиння. Утримуйтеся від дзвінка телефоном але, якщо це необхідно, зробіть це одразу ж після чергового грозового розряду, швидко використавши невеличку паузу до наступного розряду.



При перших ознаках грози зачиніть, кватирки, вікна, двері. Якщо до вас наближається кульова блискавка, стійте спокійно, затамувавши подих, не робіть жодних різких рухів та не намагайтеся одразу ж тікати.

  • Якщо кульова блискавка потрапила до вашого помешкання, тримайтеся трохи далі від електроприладів та електропроводки. Якщо ви маєте в руках якийсь предмет з ізолюючими властивостями, виставте його перед собою і в такий спосіб спробуйте зупинити наближення кульової блискавки.

Якщо блискавка прилипне до нього, обережно покладіть його на землю, після цього спробуйте повільно вийти з приміщення, не викликаючи різких коливань, потоків повітря. Після зникнення блискавки в приміщенні, як правило, виникає пожежа, тому ретельно перевірте чи часом щось не горить.

 

Сподіваюся, що ці поради метеорологів стануть вам в нагоді і допоможуть в критичний момент правильно діяти. Бо мені  грозовий переляк заважав не те що думати, а й тікати, і від того ще довго снився...


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ