Як створити матеріальний резерв громади?

За матеріалами інтернет-видань 07.06.2022 397

Про це йшлося на інформаційній сесії, організованій Регіональним офісом «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області.
Експерти U-LEAD надали  представникам громад Дніпропетровської та Запорізької областей  алгоритми створення та використання матеріальних резервів. Крім того, ознайомили з вимогами до сертифікації, оновлення та поповнення запасів.
Щоб сформувати матеріальний резерв для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайної ситуацій, орган місцевого самоврядування приймає рішення про його створення, визначає відповідальних осіб, місце зберігання та затверджує номенклатуру запасів з належними обґрунтуваннями.
У методичних рекомендаціях щодо створення та використання матеріальних резервів зазначається, що запаси необхідно розміщувати у спеціальних приміщеннях, звідки їх можна доставити до місця виникнення надзвичайної ситуації  максимально швидко. Якщо орган місцевого самоврядування не має приміщення, то на договірних засадах можна орендувати склад.
Війна в Україні показала, що у деяких громадах матеріальні запаси фінансувалися за остаточним принципом. На це виділялися невеликі гроші, а, отже, коли ОМС стикнулися з реальною ситуацією, на складах були застарілі медичні засоби, шифер та інші не дуже придатні для використання речі.
На думку  Олени Савченко, радниці з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у  Кіровоградській області, необхідно враховувати, на яку кількість населення буде розраховано матеріальний резерв, на яку кількість днів надзвичайної ситуації, особливості територій та її інфраструктури. Крім того, ці запаси мають бути мобільними, доступними та раціональними.

  • Речі, устаткування, будівельні матеріали та інші засоби, що входять до матеріальних резервів, повинні мати сертифікати відповідності на весь нормативний строк їх зберігання.
  • Харчові продукти, що закладаються до матеріального резерву, повинні супроводжуватися передбаченими законодавством документами, що підтверджують їх безпечність та якість.

Рішення щодо резервів, граничний термін яких спливає, приймають керівники ОМС та підприємств. Ці запаси можуть бути використані для поточних потреб або реалізуватися. Одночасно з цим необхідно забезпечити поставку таких самих або аналогічних продуктів у відповідній кількості за рахунок коштів, призначених на відповідні цілі для потреб зазначених органів місцевого самоврядування та підприємств.

  • Матеріальні резерви громади можуть використовуватися в разі виникнення надзвичайних ситуацій або запобігання їх появі. Наприклад, в разі втрати централізованого постачання електроенергії забезпечувати роботу пристроїв та обладнання можуть генератори. За допомогою необхідних інструментів та обладнання ремонтують та відновлюють мережі водо- та газопостачання. Також наявні засоби можуть використовуватися для евакуації населення із небезпечних зон, створення тимчасових прихистків, надання допомоги та забезпечення харчування постраждалих.

У разі повного використання або недостатнього рівня забезпечення об’єктового, місцевого, регіонального (відомчого) матеріальних резервів,  залучається державний матеріальний резерв відповідно до вимог чинного законодавства України.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ