Як вдруге не втратити Великий Луг, або доки тупцятимемо сталінським шляхом?

Григорій Давиденко 28.05.2024 299

 

   Підступне знищення московитами греблі Каховської ГЕС 6 червня 2023 року, загибель при цьому десятків мирних громадян і втрата величезних обсягів посівів сільгоспкультур, житла та іншого майна спонукають до однозначних висновків: із таким підвіяним сусідом гігантських штучних водних об'єктів на Дніпрі чи інших річках краще не мати. Від слова зовсім. Адже це потужний "Дамоклів меч" на своїй території, з уже відомими наслідками.
  Ця радянська недолуга, вкрай згубна для людей, самого Дніпра і населення ідея почалася із будівництва у Запоріжжі ДніпроГЕСу за планом ГОЕЛРО. Пізніше її розширив сталін, у вигляді секретної водяної перешкоди в разі наступу ворожих військ із заходу. На це його "надихнув" терористичний акт, здійснений увечері 18 серпня 1941 року, коли за участі нквд було таємно підірвано греблю ДніпроГЕСу, з метою зупинити наступ німецьких військ. Насправді втопили у воді, в колишньому Великому Лузі, не нацистів, а десятки тисяч солдатів власної армії та мирних українців...
   Вже після Другої світової, за планами радянського уряду, безтямно затоплені й інші велетенські заплави Дніпра, знищені сотні сіл і переселені сотні тисяч місцевих жителів. Так і утворилися Каховська, Кам'янська, Кременчуцька, Канівська та Київська ГЕСи із "зацвітаючими" влітку морями-болотами.
   Після теракту російських фашистів на Каховській ГЕС минулого року уряд Дениса Шмигаля, як не дивно, "заточився" на експериментальне відновлення Каховського водосховища. Вочевидь, спокусившишись чималими грошима жалісливих іноземних меценатів, які пообіцяли підсобити відновленню сталінської згубної ідеї, шаленою вартістю біля півтора мільярда доларів.
   Та ще задовго до підриву Каховської ГЕС рашистами Інститут проблем природокористування і екології НАН України (тодішній директор Аркадій Шапар), хутко ліквідований "зеленими" після приходу до влади, провів конференцію з проблем Дніпра і річок його басейну та видав фундаментальну працю "Еколого-економічні проблеми переводу екосистеми річки Дніпро до режиму сталого функціонування". У ній доведено на фактах, що всі ці Дніпрові "моря", аби зберегти Дніпро як водну артерію живою для наступних поколінь українців, давно пора спустити. Тим паче, що ніякої економічної вигоди згадані ГЕСи не дають!
     Цю ідею потужно підтримує і Українська природоохоронна група, яку очолює відомий еколог Олексій Василюк. Щойно на своїй офіційній сторінці в соцмережах вона оприлюднила звернення до уряду і громадян України наступного змісту.
   "Водопілля 2024 року відіграло важливу роль у відновленні нової екосистеми на дні колишнього Каховського водосховища. Але подальше відновлення заплавного комплексу Дніпра не станеться саме собою: русло Дніпра вгору за течією регулюється каскадом водосховищ!

    Колись на території, яку зараз ми називаємо дном Каховського водосховища, жили сотні видів птахів. Майже скільки ж історичних поселень були зруйновані, а потім і затоплені водами Дніпра (більше про це можна дізнатися у випуску Похорона природи: Великий Луг). Коли Дніпро розливався під час водопілля, повеневі води приносили родючий мул на угіддя площею дві тисячі квадратних кілометрів.

  Супутникові знімки оголеного після підриву росіянами греблі ГЕС дна демонструють, наскільки гарно збереглася складна мережа проток, озер і островів. Вони стали ядром для формування біотопів та відновлення екосистеми.

   Під час експедицій на дно колишнього водосховища 2023 та 2024 років (більше у нашому репортажі Чергова експедиція на колишнє Каховське водосховище) були зафіксовані підрости верби й тополі, вищі за людський зріст. Немає жодних сумнівів, що рясне водопілля 2024 року відіграло важливу роль для підтримки біопродуктивності та різноманіття видів. Але подальше відновлення заплавного комплексу Дніпра залежить від водопілля наступних років.

    Аби не втратити знову Великий Луг, необхідно розробити та реалізувати екологічні попуски із водосховищ вгору за течією. Уже зараз варто починати розробляти план із відновлення заплавного комплексу Дніпра. Наша Група🐜 готова бути медіатором діалогу".

   І ще згаданий Аркадій Шапар ще в 2019-му застеріг: «Вчені нашого Інституту підрахували, якщо на дзеркалі Каховського водосховища поставити сонячні батареї, вони дадуть в 300 разів більше електроенергії». Це до уваги тих, хто ратує ха "економічну вигоду" відновлення Каховської ГЕС. До цього можна додати, що вчені США схаменулися і більше ГЕС на рівнинних річках там не будують. Навпвки, вже спущені більше 300 крупних водосховищ.

  Тож не варто вдруге вступати на шлях, намічений катом України сталіним. Великий Луг вже живе і не хоче вдруге бути потопленим. Як і вимагають повернення до життя всі заплавні землі на місці нинішніх Дніпрових морів-боліт.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ