З кукурудзою цього посушливого сезону сутужно, - фермер Анатолій Лейко

Григорій Давиденко 04.08.2024 147
З кукурудзою цього посушливого сезону сутужно, - фермер Анатолій Лейко

Її урожай буде або слабкий, як у 2020 році, або подекуди ніякий. Так вважає досвідчений хлібороб, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Верхньодніпровського району Анатолій Лейко (на фото справа). У коментарі «Фермеру Придніпров’я» він деталізував невтішну ситуацію з «королевою полів»:

- Цей сезон складний за погодними умовами. У Верхньодніпровщині зимою з вологою було ще сяк-так, а з 12 березня до 22 квітня не випало жодного дощу, лише морози та суховії. Ріпак «вискочив», бо в нього коренева система розташована глибше, дав приблизно 20 центнерів з гектара. А на пшеницю вплинуло суттєвіше, намолоти нижче середнього. Пізні культури сіяли наприкінці квітня, на початку травня, вологи було недостатньо. А кукурудза, коли цвіла і почали наливатися початки, потрапила під сильну спеку, до 40 градусів. Із середини червня у нас не було жодного дощу! Фермери краю кажуть, та й всі це бачать, що її урожай буде слабким, або навіть нульовим.

Через посуху аграрії пускають кукурудзу на силос — AgroPortal.ua

Ще Анатолій Олексійович давно сам застосовує і побратимам радить кукурудзу сіяти рідше — не більше 45 тисяч насінин на гектар. Щоб до збирання було три повноцінних рослини на метр. Подібну технологію застосовує на практиці і кваліфікований агроном ТОВ «АФ «Грант» Юрій Бовт із Царичанського району.

- Ранні сорти кукурудзи «вискочили», пізні — ні, кукурудза «горить», знизу сохне, - розповів він "ФП". - На деяких полях сусідів-фермерів навіть початки не утворилися, або вони лише вгорі, бо «запал». Було кілька тривалих бездощових періодів - крайній із середини червня до вчора тривав 45 днів - ще й аномальна спека. У нас комбайн «Джон Дір» під час косовиці пшениці грівся до 105 градусів, такого раніше не було. Доводилося ставити його на горбок, проти вітру, і глушити хвилин на п’ятнадцять. Кукурудзу висіваємо не більше 50 тисяч насінин на гектар, тобто п’ять на погонний метр, прагнемо встигнути раніше, тоді більше надій. Пшениця в нас дала 63 цнт з га, ріпак — 35, а урожай кукурудзи буде слабшим проти минулого року.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ