Золоте зерно індійців в Україні
В Україні з'явився перший вітчизняний сорт кіноа. Його зареєстрував Сумський національний аграрний університет, а саме група науковців на чолі з завідувачем кафедри рослинництва СНАУ Володимиром Троценко. Тепер українці зможуть вирощувати адаптований до наших кліматичних умов сорт Квартет.
Ця рослина, як і всі, має свою історію. Вона ввійшла до культури народів Південної Америки близько 3 тисяч років тому і належить до псевдозернових.
Це була основна їжа для індійців, і, мабуть, тому вони вважали її священною і звали "золотим зерном". Крім того, вони відносилися до неї з набожністю, оскільки для них це була " матір усього насіння".
Іспанські завойовники намагалися знищувати площі з цією рослиною, тому що вона була обов'язковою у релігійних церемоніях індійців. Вони примушували вирощувати замість неї пшеницю. Але рослина в зріст людини перемогла час. ЇЇ готували і як кашу, і додавали в різні напої.
На думку науковців, кіноа, або рисова лебеда, набагато поживніша за пшеницю чи рис. Якщо рис має 7,5 % білка, пшениця - 14%, то в кіноа - в середньому понад 16%. Є сорти із 20%. Кіноа багата на вуглеводи, жири, клітчатку. Крупа вміщує заліза вдвічі більше, ніж у зернах пшениці, і має фосфора втричі більше за найякісніший рис.
Можливо, через вживання в їжу кіноа індійці були витривалими і міцними воїнами.
Нині кіноа найчастіше вживають люди, які не переносять глютен, або вегетаріанці, або прихильники здорового способу життя.
Кіноа за смаком нагадує нешліфований рис, має вершково-горіхові нотки, м'який смак. Каша схожа на готовий рис.
Незважаючи на екзотичне походження, кіноа завоювала собі місце під сонцем на нових землях. Її вирощують в Перу, Еквадорі, Болівії, Тібеті. Рослина успішно культивується в Голландії, де її збирають від 20 до 30 центнерів з гектара. Це невибаглива культура, яка не боїться посухи і не вимоглива до грунтів.
Селекціонери СНАУ сподіваються, що кіноа посяде чільне місце у сівозміні на полях місцевих аграріїв. А каша з неї даруватиме українцям здоров'я.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я