Золоте зерно індійців в Україні

За матеріалами інтернет-видань 27.06.2022 926

В Україні з'явився перший вітчизняний сорт кіноа. Його зареєстрував Сумський національний аграрний університет, а саме група науковців на чолі з завідувачем кафедри рослинництва СНАУ Володимиром Троценко. Тепер українці зможуть вирощувати адаптований до наших кліматичних умов сорт Квартет.
 Ця рослина, як і всі,  має свою історію. Вона ввійшла до культури народів Південної Америки близько 3 тисяч років тому і належить до  псевдозернових.

Це була основна їжа для індійців, і, мабуть, тому вони   вважали її священною і звали "золотим зерном". Крім того, вони відносилися до неї з набожністю, оскільки для них це була " матір усього насіння".
Іспанські завойовники  намагалися знищувати площі з цією рослиною, тому що вона була обов'язковою у релігійних церемоніях індійців. Вони  примушували вирощувати замість неї пшеницю. Але рослина в зріст людини перемогла час. ЇЇ готували і як кашу, і додавали в різні напої.


На думку науковців, кіноа, або рисова лебеда,  набагато поживніша  за пшеницю чи рис. Якщо рис має 7,5 % білка, пшениця - 14%, то в кіноа - в середньому понад 16%. Є сорти із 20%. Кіноа багата на вуглеводи, жири, клітчатку. Крупа вміщує заліза вдвічі більше, ніж у зернах пшениці, і  має фосфора втричі більше за найякісніший рис.
Можливо, через вживання в їжу кіноа  індійці були витривалими і міцними воїнами.
Нині кіноа найчастіше вживають люди, які не переносять  глютен, або вегетаріанці, або прихильники здорового способу життя.
Кіноа за смаком нагадує нешліфований рис, має вершково-горіхові нотки, м'який смак. Каша схожа на готовий рис.

Незважаючи на екзотичне походження, кіноа завоювала собі місце під сонцем на нових землях. Її вирощують в Перу, Еквадорі, Болівії, Тібеті. Рослина успішно культивується в Голландії, де її  збирають від 20 до 30 центнерів з гектара. Це  невибаглива культура, яка не боїться посухи і  не вимоглива до грунтів.
Селекціонери  СНАУ сподіваються, що кіноа посяде чільне місце у сівозміні на полях місцевих аграріїв. А каша з неї даруватиме українцям здоров'я.



 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ