5 країн захищають і зберігають біорізноманіття для забезпечення стійкості агропродовольчих систем

За матеріалами інтернет-видань 24.05.2021

«Агро Перспектива» (г. Киев)- Для того, щоб отримати більшу частину щоденної кількості калорій, люди використовують разюче мала кількість рослин. Фактично істотну частину продовольства, виробленого на глобальному рівні, становлять менше 200 з тисяч видів фруктів і овочів. Але що буде, якщо зміна клімату, інвазивні види, забруднення навколишнього середовища, розростання міст або надмірна експлуатація земель приведуть до ослаблення цих видів, знизивши їх здатність плодоносити або виживати в майбутньому? Тисячі видів і різновидів рослин, якими харчувалися наші предки, вже зникли, і з кожним днем ​​ми втрачаємо все більше. Різноманітність - гарантія наявності у нас продовольства. Саме біорізноманіття сільськогосподарських культур підтримує міцність і стійкість наших продовольчих систем перед лицем цих реальних і страшних загроз. Основними зберігачами біорізноманіття є корінні і місцеві громади в усьому світі. Вони володіють глибокими традиційними знаннями про різні сорти сільськогосподарських культур і способах їх вирощування. І тим не менше, самі ці громади часто вразливі, оскільки живуть в районах, особливо схильних до зміни клімату або деградації ресурсів. Фонд розподілу вигод, який був заснований у відповідності з Міжнародним договором ФАО про генетичні ресурси рослин для виробництва продовольства і ведення сільського господарства, підтримує фермерів в країнах, що розвиваються, допомагаючи цим співтовариствам зберігати і використовувати генетичну різноманітність рослин для забезпечення продовольчої безпеки і справлятися зі зміною клімату. Перед вами п'ять прикладів, які демонструють проекти Фонду розподілу вигод і важливість біорізноманіття насіння. 1. Захист місцевих сортів сільськогосподарських культур в Еквадорі Основними виробниками продуктів харчування і доходу в районі Котакачі в Еквадорських Андах є сімейні фермерські господарства, найчастіше очолювані жінками. Завдяки традиційним культурам, адаптованим до високогір'я Анд, цей район став мікроцентри сільськогосподарського різноманітності. Нещодавно йому було надано статус Системи сільськогосподарського спадщини світового значення ФАО. Незважаючи на наявність великої кількості природних ресурсів, 45 корінним громадам в цій області довелося зіткнутися зі зміною клімату і деградацією грунтів, що погіршило асортимент місцевих культур. За допомогою Союзу організацій фермерів і корінних народів Котакачі проект розподілу вигод веде роботу з цими спільнотами, щоб вирішити проблему втрати різноманітності місцевих культур і визначити сорти, які пристосовані до зміни клімату. В даний час створюються два центри біологічних знань для полегшення доступу до насіння, адаптованим до місцевих умов, і 30 фермерів проходять навчання в якості виробників насіння. Цей проект допомагає більш як 1 500 фермерам і відроджує місцеві і краще адаптовані види рослин для домашнього вжитку та комерційної реалізації. 2. Виведення стійких до посухи і хвороб сортів вігнового гороху в Гані Вігновий горох, відомий своєю поживною цінністю і здатністю рости на піщаних напівзасушливих грунтах, є життєво важливою культурою для спільнот, що проживають в прибережних саванах Гани. Це доступна, багата на білки їжа, яку споживає понад 70 відсотків населення країни. Однак паразитичний бур'ян стрига (Striga gesnerioides) представляє серйозну загрозу для її виробництва, що призводить до втрати 80-100 відсотків врожаю. За допомогою університету Кейп-Коста Фонд розподілу вигод провів детальну оцінку різних видів вігни, в результаті чого були розроблені, зареєстровані і дозволені до використання сім нових посухостійких і несприйнятливих до стриг сортів вігни. Завдяки підходу, який об'єднав дослідників, науковців, фермерів, селекціонерів, технічних фахівців, виробників і державних службовців, ці сорти в даний час культивуються і споживаються більш як 1 000 фермерами та їхніми родинами при середньому збільшенні доходу на 45 відсотків. 3. Виявлення стійких видів таро в Малайзії Таро - це коренеплід, який протягом тисячоліть широко використовувався в харчових, кормових і лікувальних цілях в Африці, Південній Азії та Океанії. Виробництву таро загрожує зміна кліматичних умов і хвороби, але в рамках проекту ФАО по спільному використанню вигод за допомогою Малайзійський інституту сільськогосподарських досліджень і розробок проводиться робота з фермерами, щоб посилити охорону і поліпшити документування стійких сортів таро в Малайзії та інших країнах Південно-Східної Азії. В рамках проекту створюються показові ферми і 20 шкіл навчання фермерів для тестування цих нових сортів. Також створюються п'ять общинних насіннєвих фондів, щоб гарантувати захист насіння фермерів і дати їм можливість ділитися ними з сусідніми громадами. У проекті беруть участь 200 дрібних фермерів, які вирощують таро, які також пройдуть навчання методам і технологіям обробки, зберігання, транспортування і збуту цієї важливої ​​культури. 4. Відновлення місцевих сортів рису в Малі Рис і просо є основними продуктами харчування в Малі, але врожайність різко знизилася через того, що 80 відсотків незрошуваних рисових полів серйозно постраждали від посухи. Фонд розподілу вигод за допомогою Інституту сільськогосподарської економіки (Institut d'Economie Rurale) працює з місцевими виробниками і громадами в 69 селах над тим, щоб зберегти 266 місцевих сортів рису і визначити, які види будуть давати максимальний урожай, витримуючи посуху і надмірне затапліванія. Фермери отримують більш широкий доступ до цих сортів, і це насіння було недавно відправлені в Свальбардський всесвітнє сховище насіння, захищений банк насіння в норвезькій Арктиці, який грає роль резервного запасника для збереження біорізноманіття насіння в разі пошкодження або втрати національних або міжнародних колекцій насіннєвого матеріалу. 5. Поліпшення місцевих сортів пшениці і ячменю в Марокко Тверда пшениця і ячмінь числяться серед основних продуктів харчування в Марокко, Тунісі та Алжирі, але ці країни тепер покладаються на імпорт, оскільки їх власні культури все більше страждають від зміни клімату, шкідників і хвороб. Високі температури і посуха призвели до накопичення солей в грунті і грунтових водах, що ускладнює виживання деяких видів рослин. За допомогою проекту Мауро Ікарді «Наука для стійкості засобів до існування в посушливих регіонах» і місцевих партнерів дослідникам і вченим вдалося отримати вільні від хвороб, кліматично стійкі рослини і швидко розмножуються генотипи рідкісних рослин за допомогою застосування методів культивування in vitro. Результати поширюються між національними селекційними програмами і вже допомагають сотням фермерських громад та більш широким верствам населення в цих трьох країнах. Щоб дізнатися більше про людей і біорізноманіття рослин у всьому світі, відвідайте сторінку ФАО «Голосу різноманітності», де фермери, селекціонери і особи, які приймають рішення, які сприяють збереженню біорізноманіття насіння, говорять про свої проблеми, підходах і побоюваннях. Біорізноманіття наших фруктів і овочів скорочується тривожними темпами, що згубно позначається на майбутньому виробництва продуктів харчування. Підтримуючи збалансоване управління генетичними ресурсами сільськогосподарських культур в країнах, що розвиваються, Фонд розподілу вигод підвищив продовольчу безпеку і поліпшив умови життя понад мільйон людей. Разом з фермерськими спільнотами, які прекрасно знають, наскільки важливу роль ці ресурси відіграють у забезпеченні стійкості сільського господарства, Фонд розподілу вигод веде невідкладну роботу над збереженням цих живих генетичних ресурсів. Ці насіння - це ресурси, які ми не можемо собі дозволити втратити. Джерело: https://www.agroperspectiva.com/ru/news/183293

Коментарі (0)


Новини ОТГ