Анатолій Гайворонський: підсумки року

Григорій Давиденко 14.01.2022 1305

Рік, що минув, став 8-м роком напруженого протистояння України гібридній збройній агресії РФ, тож назвати його легким складно. Цей військовий виклик, додатковий до одвічного природного виклику зони ризикованого землеробства, змушує фермерів Придніпров’я іще сумлінніше виконувати святу хліборобську місію. І діяти для утвердження професійних і людських прав. Сьогодні про спільний річний ужинок Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області розповідає її голова Анатолій Гайворонський:

У ньому є чимало «плюсів», але є й «мінуси». Із  позитивних моментів слід назвати зменшення числа рейдерських захоплень землі і урожаю фермерів. Очевидно, ця тенденція є «дивідендами» роботи Асоціації, яка одразу гучно привертає до кожного такого факту увагу влади і громадськості. Ми допомагаємо всім, і не лише членам Асоціації. Так потерпілі переконуються, що лише єдиною монолітною силою можна захистити свої права, домогтися найголовнішого - верховенства права в Україні. Торік ухвалене і непросте рішення – створена партія «Сила єдності», метою якої є утвердження України як демократичної правової держави, де всі рівні перед законом, єдність задля свободи, добробуту і безпеки кожного громадянина. Спільним досягненням є придбання нового офісу в Дніпрі по проспекту Пушкіна, 11 – А, в якому працюють виконавча дирекція Асоціації, ТОВ «Фермерів і приватних землевласників», редакція газети і політична партія «Сила єдності».

- Анатолію Івановичу, згадані Вами «віджими» землі все ж були, і торік вони певним чином видозмінилися.

Так, в цьому вже «заслуга» деяких нових громад, депутати яких грубо порушують законодавство, передають землі постійного користування ФГ іншим особам чи протиправно не продовжують оренду.

«Лідером» незаконних дій є Васильківський район, де кілька ФГ продовжують боротьбу в судах. Є таке і в Новомосковському, Магдалинівському районах. Був випадок, коли депутати надали землю людині, яка… відбуває покарання за гратами, інша знаходиться тривалий час за кордоном! Почасти люди навіть не писали заяв і не знають, що на їхнє ім’я виділена земля, бо потім вона іде визначеному замовнику. Це злочин і корупція, юридична служба Асоціації на чолі з Євгенієм Падашулею доводить ці справи до перемоги. Роботи в судах дуже багато, ще й ГУ Держгеокадастру у Дніпропетровській області торік перед припиненням розподільчих функцій виділило одній особі сотні гектарів пасовищ в Магдалинівському та Царичанському районах . Зв’язувався з міністром агропромислового розвитку, керівництво ГУ Держгеокадастру в області змінене.

- За 5 місяців розслідування правоохоронці не назвали підозрюваних у скоєнні групового вбивства фермера Володимира Ражди із Болтишки Криничанського району.

 Цей резонансний злочин не вкладається до голови – п’ятеро бандитів уночі вдираються в оселю, катують і грабують родину ветеранів, а її главу, що надбав їм дармовий хліб, позбавляють життя! Навіщо, яка мета? Розслідування цього звірячого вбивства буде доведене до логічного завершення, і злочинці незабаром опиняться на лаві підсудних, як засудили винних у раніше скоєному вбивстві фермера Олександра Грушки з того ж Криничанського району. У цьому мене щойно запевнив народний депутат Денис Маслов, він допомагає нам взаємодіяти із керівництвом Нацполіції і прокуратури Дніпропетровської області.

- Чи змінилася правоохоронна система останніми часами на краще?

 Після торішньої відставки міністра МВС і призначення нового ніяких змін не видно. Це показує розслідування кримінальних справ постраждалих фермерів, розслідування злочинів, скоєних проти мене та мого ФГ. У громіздких правоохоронних штабах – засилля генералів, котрих у першу чергу і преміюють, а безпосередньо «на землі» катма кому працювати.

Безлад в правоохоронних органах слід припиняти ще з навчальних закладів, із ліквідації практики хабарів за вступ, екзамени тощо. Переважна більшість молодих людей іде в Нацполіцію з бажанням чесно служити своєму народові, але бачить корупцію в слідчих органах, у прокуратурі, яка інколи крутить слідством, як циган сонцем. Тому багато молоді не згодні вимагати і носити хабарі, вони розвертаються і йдуть геть. Можливо, ситуацію покращить створення приватних детективних агенств.

- Дійсно, реформа Нацполіції за успішним грузинським варіантом, яку розпочала Хатія Деканоїдзе, фактично не завершена через спротив системи. На початку минулого року Ви, Анатолію Івановичу, зустрічалися з керівництвом Дніпропетровської обласної ради, яке обіцяло Асоціації усіляку підтримку, зокрема, і в дотриманні законів України. Чи вилилося це в якусь співпрацю?

 Далі розмов справа не пішла. У обласній раді немає політичних сил, котрі б щось робили для розширення числа фермерських господарств, створення робочих місць в селах, умов для прозорого ведення бізнесу тощо. Це одна із причин створення політичної партії «Сила єдності».

Ніхто краще і надійніше за нас самих не забезпечить верховенство права у владних органах, за що ми боремося як громадська організація. На всіх зборах наголошуємо – фермерам треба йти у владу і єднатися з патріотами України, професіоналами своєї справи! Тепер ми будемо це робити як «Сила єдності», щоб разом із «Самозахистом підприємців» Віктора Боровинського, Територіальною обороною Дніпропетровської області» Володимира Бєлякова, «Дніпровським пасічником» Сергія Староконя та іншими організаціями домогтися панування виключно Конституції та законів України, моралі в суспільстві.

- Певно ж, кадровий потенціал для цього і в Асоціації, і в споріднених громадських організаціях є.

 Дивіться, позаторік на місцевих виборах ми створили потужну команду кандидатів до обласної ради, нас реально злякалися представники кланово-олігархічних політсил. Тому суди абсолютно цинічно, з нікчемного приводу не допустили нашу команду до реєстрації.

В Асоціації є прекрасний резерв кадрів, яким під силу державна робота в майбутніх префектурах, облраді, об’єднаних громадах тощо. Це Сергій Кутній, котрий переміг у відборі на посаду голови Межівської РДА і працював ним, фермери Олександр Чебанов, Іван Маркевич і Олександр Лапа з Дніпропетровського району, Володимир Кравченко з Софіївського, Віталій Лисенко з Петриківського, Олександр Супрун із П'ятихатського, Михайло Павлюк з Царичанського, Ігор Гура з Солонянського тощо.

- Влітку запроваджений ринок землі, що можна сказати про ці перші місяці?

Ажіотажу на ринку немає, ціна гектара переважно півтори, ідо двох тисяч доларів. Власники землі, хто сам її не обробляє, абсолютно слушно не поспішають її продавати. А фермери поки не можуть повноцінно скористатися правом на купівлю земель постійного користування із розстрочкою платежу до 10 років, як передбачено законом. Цим питанням ми займалися у Дніпропетровському районі: важко отримати оцінку землі, не зовсім зрозуміло, на який рахунок мають іти фермерські кошти тощо.

До 2024-го нам необхідно будь-що внести зміни до закону про ринок землі, інакше юрособи з іноземним капіталом скуплять основне національне багатство народу України. Китай, араби – там просто величезні гроші. Ніхто із українських фермерів не зможе конкурувати з ними у відкритих торгах. Тому наш закон мусить бути подібним до польського, варто обмежити кількість землі в юридичних осіб хоча б трьомастами гектарами, а не 10-ма тисячами, як тепер.

- Рік минулий підтвердив приказку – май холодний, рік хлібородний?

 Дійсно, урожай гарний, погодні умови виявилися сприятливими для зернових і олійних культур. Але це зовсім не значить, що так буде і нинішнього сезону. З одного боку за підсумками року у фермерів наче й виникла можливість дещо оновити з техніки, а з іншого державні пільгові кредити виявилися «заманухою». Бо Нацбанк через рік запровадив перевірку, і без ніяких аргументів нарахував серйозні відсотки, що буцім-то набігли за цей час. Це не підтримка агровиробників, а щось інше.

- А які результати роботи ТОВ «Фермерів та приватних землевласників», яке очолює Василь Доценко?

 Вони позитивні, ця комерційна структура має серйозні обороти партій фермерського зерна, виходить на міжнародні контракти. Кілька сот хліборобів уже зрозуміли її місію – кооперація закупівлі необхідного і продажу вирощеного, щоб мати вигідніші умови. Є й парадокси - один із фермерів на пропозицію співпраці відповів: «а у мене постійний поставщик».. Як з'ясувалося, цей поставщик… купує ЗЗР у нашого ТОВ! Тобто гроші йдуть на вітер. Ще з позитивного - для потреб членів Асоціації влітку введемо в експлуатацію елеватор, щоб концентрувати значні партії зерна для іноземного ринку.

- Анатолію Івановичу, «Фермерська Самооборона» продовжувала навчання?

 Фермери, підприємці і власники землі постійно вчаться захищати себе, рідних та майно від протиправних зазіхань. Є фахові інструктори, які вчать правилам поводження зі зброєю, бойовому злагодженню і т. п. Торік «Фермерська Самооборона» з командиром Олександром Стешенком 1 жовтня припинила спробу рейдерського захоплення вирощеного ФГ «Самара» урожаю соняшника. За сигналом тривоги на поле до Олексія Саєнка в Новомосковщині миттєво прибули кілька десятків озброєних фермерів, тож численна рейдерська група припинила спробу «віджиму».

- Причини вже 10-річної рейдерської атаки на ФГ «Самару» детально висвітлювалися на сторінках нашої газети.

 «Фермер Придніпров’я» сьогодні практично єдина серед ЗМІ області газета, яка вже п’ятий рік пише правду про дотичну агровиробництву ситуацію в прокуратурі, поліції, ОТГ і судах. Приємно, що наші кореспонденти вже три роки поспіль перемагають в щорічному творчому конкурсі Дніпровської обласної організації НСЖУ.  Вимоги часу змусили нас започаткувати і електронну версію «Фермера Придніпров’я» зі щоденним наповненням цікавими новинами та подіями. Відтак інтерес до сайту Асоціації зростає.

- Якими є плани Асоціації на 2022-й рік?

 Перед усіма нами зараз найбільша загроза – російська агресія. Учора мирні протести в Казахстані потоплені нею в крові. Сьогодні усім свідомим громадянам України слід бути готовими в разі нападу РФ взяти зброю в руки, аби відстояти нашу свободу. На лютий заплановані звіти і вибори в районних Асоціаціях, у деяких треба підсилити керівництво, збільшити передплату «Фермера Придніпров’я».

Скрізь разом із партнерами необхідно розбудовувати осередки «Сили єдності», для участі в майбутніх виборах. І варто серйозно, у кожній громаді братися за захист від різких змін клімату, загрози опустелювання. Мусимо не розорювати пасовища та вирубувати ліси, а берегти їх, впроваджувати нові ґрунтозахисні технології, зміцнювати фермерські лави само зайнятими селянами і підприємцями.

Вірмо самі собі, тоді й буде перемога!

- Дякую за розмову, Анатолію Івановичу!

Бесіду вів Григорій Давиденко.  

 

 

                                          


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ