Астрономічний державний борг, гривневі депозити, бізнес чи народ рятують держбюджет і так далі, і все інше, що складає сьогодні економічну панораму України

За матеріалами інтернет-видань 17.05.2024 1456

 

Олена БЕГМА.

ЯК МИ повідомляли, у першому кварталі нинішнього року сукупний державний борг України зріс до історичного максимуму, сягнувши 151,05 млрд доларів, або 5 трлн 924,3 млрд гривень. Підраховано, що це еквівалентно приблизно 162 тисячам гривень, або 4000 доларам заборгованості на кожного громадянина країни. При цьому за перші три місяці року частка сукупного зовнішнього боргу у всій його структурі зросла до 71,6%. Економісти вважають таку ситуацію критичною, адже, згідно з класичною економічною теорією, величина державного боргу не повинна перевищувати 60% валового внутрішнього продукту. В України ж ця цифра вже наблизилася до 100% ВВП. І борги продовжують рости…

Більшість наших кредиторів призупинили вимоги щодо погашення боргу до 2027 року. Тим часом якраз поточного року в серпні закінчиться дворічне замороження виплат за непогашеними комерційними міжнародними облігаціями. Аналітики без надії сподіваються, що Україна попросить про їх замороження або реструктуризацію. Наразі не зрозуміло, якими можуть бути умови для цього, оскільки перспективи вітчизняної економіки, її фінансовий стан, як і взагалі здатність повернути борг, залишаються невизначеними.

Львівські цукровиробники — у лідерах

РИНОК українського цукру продовжує зростати і торік сягнув 1,8 млн тонн, що на пів мільйона тонн більше, ніж було ще позаторік. При цьому найбільше вітчизняного цукру нині виробляється на заході країни, а також на Київщині та Вінниччині. Так, 2023-го компанія «Радехівський цукор», яка має заводи в Радехові на Львівщині, у Чорткові, Хоросткові, Козові та Збаражі на Тернопільщині, виготовила близько 430 тис. тонн солодкого піску. Це майже чверть від загального його виробництва в Україні. Другим за обсягами є агропромхолдинг «Астарта-Київ», на заводах якого торік було виготовлено 377 тис. тонн «білого золота». Третю сходинку посідає аграрний холдинг «Укрпромінвест-Агро», у структурі якого функціонують два цукрові заводи на Вінниччині — в Гайсинському та Крижопільському районах. Торік вони видали на-гора 305 тис. тонн цукру.

Гривневі депозити

НАПРИКІНЦІ квітня відбулося третє цього року засідання правління Національного банку України з питань монетарної політики, на якому було прийнято рішення знизити облікову ставку НБУ на 1%: з 14,5 до 13,5% річних. Як результат, з травня змінилися відсотки за вкладами у банках. Так, максимальна ставка впала до 15%. Середня прибутковість вкладів із терміном розміщення від трьох до шести місяців тепер можлива лише на рівні 12-12,5% річних, а для вкладів терміном від дев’яти місяців до року — до 11,5% річних.

За розрахунками банкірів, за умови подальшого зниження облікової ставки НБУ до кінця року депозитні ставки впадуть іще на 3,5-4,5%. Водночас, на думку експертів, навряд чи це суттєво вплине на популярність гривневих вкладів, адже за прибутковістю вони поки що перекривають інфляцію і приблизно втричі перевищують валютні депозити. Оптимальна ставка за вкладами в доларах нині не більше 1,8% річних, а вклади в євро дадуть змогу одержати всього 1,6-1,4% річних.

Податкове «рятівне коло» держбюджету

В УКРАЇНІ левову частку податкових надходжень до державного та місцевого бюджетів, а точніше, майже 70%, забезпечує населення, у той час як прямі податки з бізнесу становлять тільки 22%. Про це під час презентації дослідження «Справедлива податкова система в Україні в умовах війни» поінформував фінансовий аналітик Олексій Кущ. Він, зокрема, наголосив, що торік до бюджетів усіх рівнів надійшло приблизно 1200 млрд грн податків (без урахування роботи митниці). 41% цієї суми становив податок на доходи фізичних осіб. Ще 9% — надходження від акцизного збору, який також платить населення як кінцевий споживач підакцизної продукції. Ще 19% — ПДВ для товарів і послуг, вироблених в Україні, — теж непрямий податок на кінцевого споживача. Натомість безпосередньо бізнес сплачує до скарбниці податок на прибуток (приблизно 12% торішніх податкових надходжень), ренту (майже 5% в загальному обсязі) та єдиний податок (також приблизно 5% усіх надходжень).

Додається мільйонерів

У ТРАВНІ завершилася кампанія декларування доходів громадян за 2023 рік. «Громадянами було подано понад 172 тис. податкових декларацій, в яких задекларовано сумарний річний дохід у 218,5 млрд грн», — ідеться у повідомленні Державної податкової служби. Водночас зазначається, що дохід за рік у сумі понад 1 млн грн задекларували 10,7 тис. українців — на 1,2 тис. більше порівняно з минулим роком. Розмір визначеного до сплати ПДФО та військового збору сукупно становить більш ніж 1 млрд грн.

Роботящі, тямущі та підприємливі

ЗА ПІДСУМКАМИ минулого року кожним десятим новим індивідуальним підприємцем у Польщі став українець: наші співвітчизники відкрили там 30 325 компаній. А загалом упродовж повномасштабного вторгнення росії українці зареєстрували у Польщі 48 464 ФОПи. Згідно з даними національної скарбової (податкової) адміністрації Республіки Польща, найчастіше українці започатковують власну справу у Варшаві (9406 компаній), Кракові (2661) та Вроцлаві (2128). Також відомо, що лише 2023-го наші люди, які перебувають у Польщі, сплатили податків до її національного бюджету на загальну суму понад 5 млрд злотих.

Продається спиртозавод, разом із боргами

ФОНД державного майна України виставив на продаж останній із найбільших державних спиртозаводів — «Лохвицький спиртовий комбінат». Онлайн-аукціон проведуть 23 травня. Це вже друга спроба провести публічний торг, позаяк перший, призначений на березень, довелося скасувати через відсутність учасників. Стартова ціна лота — 11,22 млн гривень. Підприємство, потужності якого дозволяють виробляти 6 тис. декалітрів ректифікату на добу, простоює з 2009-го. Станом на сьогодні його прострочена кредиторська заборгованість дорівнює 55,68 млн грн.

Лохвицький спиртовий комбінат у Полтавській області був уведений в експлуатацію ще 1934 року. В радянські часи він належав до числа промислових гігантів міста, на його балансі перебували об’єкти соціальної інфраструктури та будинки. Вже за незалежності України комбінат став найбільшим підприємством спиртової промисловості в державі. Нині ж він чи не найбільший боржник із заробітної плати серед підприємств Полтавщини.

Переплутали повзунки зі зброєю

УВЕЧЕРІ 1 травня росіяни вкотре здійснили масований удар балістичними ракетами по Одесі. Відомо про 14 постраждалих людей. Пошкоджена цивільна інфраструктура. В результаті було достоту знищено склад «Нової пошти». На щастя, працівники служби не постраждали. У компанії наголосили, що російська ракета знищила не тільки депо та відділення, а й 904 відправлення з 15,5 тонни замовлень з інтернет-магазинів із одягом, технікою, дитячими іграшками, кормами для тварин, ліками, «посилками з турботою про рідних» тощо. «А за версією ворога, тут зберігалась зброя. Немає слів», — резюмували в «Новій пошті». Задекларована вартість відправлень становить майже 3 мільйони гривень. Компанія обіцяє компенсувати своїм клієнтам вартість посилок і вантажів «у повному обсязі»

        Всеукраїнська газета захисту інтересів і прав селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ