Фермерському господарству Жулей Синельниківського району - 21 рік

Марина Бабич 14.12.2021 587

«Фермер Придніпров’я» поцікавився, яким було господарювання на своїй землі за цей час. Телефоном розповідає голова фермерського господарства Юрій Жулей:

«Я 51 рік у сільському господарстві і знаю, як працювати на землі. Із 16 років працюю.

У 2000 році створили   господарство із членів родини і назвали нашим прізвищем "Жулей". Маємо небагато землі, півтори тисячі гектарів. Вирощуємо   на ній зернові: пшеницю, соняшник, а цього року посіяли рапс. Спочатку в господарстві   було 50 осіб, а потім з часом залишилося трошки більше 20 - и.

Зараз це повністю сімейне господарство: у ене досвід і авторитет, у сина і дочки - наука і знання, у дружини - бухгалтерія. Вже і внуки допомагають. Кожен знає свою роботу.

- Ну а проблеми?

- Якби я звертав уваги на проблеми, то це була б сама по собі проблема (Сміється).

Раніше, знаєте, як казали, хто вчиться не хоче, буде трактористом. А я скажу, що якщо не вчиться, то вже і трактористом не будеш. Бо в комбайні нині комп'ютера більше, може, ніж у літаку.

Комфортно ж, коли у техніки є   пічка, кондиціонер, музика. А я застав часи, коли трактори не всі й кабіни мали.

- Загрози Вашому бізнесу були?

- Спочатку були намагання. Багато хто хоче тебе перевірить, як ви працюєте. І це не справедливо. Більше вам не можу сказати.

- Яким був для Вас 2021 сільськогосподарський рік?

- Цього року врожаєм задоволені. Бо в нас добрива якісні, і насіння, і свої технології, і дощики радували. Ну як тут не сказати "задоволені"? Я пам'ятаю той час, коли пшениця давала 25, 9 центнерів з гектара, а зараз 50 ц дає, і ніби мало. А соняшник? колись був 14 - 15 центнерів з га. А зараз 30 ц. А якби більше! Стараємося на результат. Даємо землі те, що необхідно. Робимо аналіз грунтів, комп'ютер видає все точно. От зараз пшеничку посіяли, вона зовсім слабенька зійшла, бо вологи було під час посіву недостатньо. Але нічого.

- Пане Юрію, як ставитеся до відкриття ринку землі?

- Зрозуміло, що людина хоче продати дорожче, а купити хочеться за адекватною ціною. Є ж бажачі, комусь коштів не вистачає, хтось від'їжджає...Хотілося, щоб купували землю ті, хто на ній працюватиме. Бо у перекупщиків ставлення і до землі, і до людей інше. А земля - то не просто земля. То дороге."

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ