Куди і як діваються у Дніпрі бюджетні кошти та гуманітарна допомога

За матеріалами інтернет-видань 19.03.2024 3455

І в кого купує транспорт комунальна міська «Транспортна інфраструктура»

Плюс питання без відповідей від Координаційного штабу волонтерів Дніпра.

Березень 19, 2024

У перші місяці повномасштабного вторгнення ваш кореспондент, будучи дотичним до допомоги військовому госпіталю Дніпра, у приміщеннях Дніпропетровської облради та ОДА постійно спостерігав Юлію Дмитрову, яка до кінця червня 2022 року займала посаду заступниці директора Департаменту соціальної політики Дніпровської міськради.

Вона перебувала там протягом дня, представляючись керівником Координаційного штабу волонтерів Дніпра, хоча на питання відповіла, що керувала штабом

«у вільний від основної роботи час».

«Особи» в рамках дослідження використання місцевих бюджетів в умовах війни подивилися на Дніпровську міськраду.

Знову – залізничні вагони з гуманітаркою. Та фури

Координаційний штаб волонтерів Дніпра – неофіційна структура без будь-яких формальних ознак діяльності.

Між тим, «Особи» знайшли у соцмережах та YouTube багато відео, фото, повідомлень та відеосюжетів у ЗМІ, де пані Дмитрова тітрується виключно як «керівник Координаційного штабу волонтерів Дніпра».

В тих же сюжетах представники цього штабу – зокрема, заступник голови Шевченківської райадміністрації Дніпровської міськради Павло Мудрак – вивантажують гуманітарну допомогу з численних залізничних вагонів та фур.

За офіційними даними, посадовець Мудрак П.В. у відпустці, відрядженнях та відгулах не перебував – тобто в Координаційному штабі волонтерів Дніпра перебував за рахунок дніпровських платників податків

Посадовець Дмитрова Ю.С. в Координаційному штабі волонтерів Дніпра теж перебувала до липня-22 за рахунок дніпровських платників податків

Юлія Дмітрова та Павло Мудрак, ймовірно, знайомі з часів роботи у банку «Фінансовий Союз Банк» (або банк «ФСБ»).

Це фінустанова скандально відомого дніпровського бізнесмена Дмитра Фоменка, який останні роки переховується від слідства у Німеччині. У листопаді 2008 року, за результатами оперативної перевірки СБУ банку «ФСБ», було накладено арешт на 35 мільйонів гривень, які були частиною незаконної операції по протиправному поверненню фіктивного ПДВ і перед цим пройшли через «Промінвестбанк».

На офіційному сайті Дніпровської міськради Юлія Дмитрова увесь цей час, серед іншого, фігурувала як представниця Благодійного фонду «Фонд оборони країни». Засновником цього фонду є голова Громадської ради при міській раді Дніпра Геннадій Корбан, якого минулого року указом Президента України було позбавлено українського громадянства. 1 листопада 2015 року представники СБУ повідомили, що через вищевказаний фонд було виведено 40 млн грн незаконним шляхом. Геннадію Корбану тоді було повідомлено про підозру, взято під варту, але пізніше звільнено – йому, навіть, дозволили виїхати за кордон.

У бесіді з «Особами» Павло Мудрак повідомив, що отримував гуманітарні вантажі для благодійного фонду «ТАПС», який є представництвом американської благодійної організації, яка опікується родичами загиблих військових.

Ми поставили пані Дмитровій низку запитань щодо кількості, видів, місць та схем розподілу отриманої «ТАПС» гуманітарної допомоги, але вона відмовилася на них відповідати, зауваживши, що

«у правоохоронних органів претензій до фонду немає».

Після цього на наші дзвінки Юлія Дмитрова більше не відповідала. «Особи» надіслали їй на мессенджери наступні запитання:

Запит про гумдопомогу до представниці Благодійних фонду «Фонд оборони країни», керівниці Координаційного штабу волонтерів Дніпра та Благодійного фонду «ТАПС»

«1. Скільки тонн (залізницею та іншим транспортом) гуманітарної допомоги отримав Координаційний штаб волонтерів Дніпра, коли Ви їм керували у 2022 році (враховуючи, що штаб і люди, які були до нього дотичні, не мали жодного юридичного статусу, крім тих, хто працював на посадах в органах місцевого самоврядування, державної влади, комунальних підприємствах, закладах тощо).

2. Як отримувалася допомога – Вами та іншими співробітниками підрозділів Дніпровської міської ради: особисто, або за усними чи письмовими розпорядженнями посадових осіб ОВА, РВА, Дніпровської міської ради тощо.

3. На підставі яких правових актів Дніпровської міськради, Дніпропетровської ОВА тощо, Координаційний штаб волонтерів Дніпра, особи, з ним пов’язані, отримували гуманітарну допомогу від іноземних фізичних та юридичних осіб, на підставі яких правових актів здійснювався розподіл гуманітарної допомоги.

4. Чи надавалися звіти про розподіл гуманітарної допомоги іноземним фізичним та юридичним особам, які її відправляли? Якщо так, чи можете надати копії цих звітів? Якщо ні, чому вони не надавалися?

5. Скільки осіб – військовозобов’язаних водіїв-волонтерів, яким за поданням БФ «ТАПС» начальником Дніпропетровської ОВА було надано дозвіл на виїзд за кордон, доставили гуманітарну допомогу для фонда – що саме, кількість, маса, призначення тощо? Скільки осіб – військовозобов’язаних водіїв-волонтерів, яким за поданням БФ «ТАПС» начальником Дніпропетровської ОВА було надано дозвіл на виїзд за кордон, не доставили гуманітарну допомогу для фонда і чому?

6. Яку саму гуманітарну допомогу доставив для БФ «ТАПС» Дмитров Павло Олександрович – військовозобов’язаний водій-волонтер, якому за поданням БФ «ТАПС» начальником Дніпропетровської ОВА було надано дозвіл на виїзд за кордон? Ви виїздили з ним разом, зокрема у напрямку Туреччини?».

Станом на день виходу даного матеріалу, відповіді на жодне з цих питань не було отримано.

Також ми не отримали від Дніпровської міської ради відповіді по суті на інформаційний запит щодо отримання та розподілу 116-ти вагонів з гуманітарною допомогою, про передачу яких територіальній громаді м. Дніпро нам повідомила Дніпропетровська обласна військова адміністрація.

«ТАПС» як ключ від «Шляху» для очільників міської влади Дніпра

Згідно отриманої нами інформації від джерел у Митній службі, БФ «ТАПС» дійсно був одним з найбільших отримувачів гуманітарної допомоги у Дніпрі.

Щоправда, невідомо, яким чином її було використано. Ми перевірили VIN-коди ввезених через цей фонд автомобілів, серед яких і легкові – вони реєстрацію в Україні так і не пройшли. Цікаво, що з 102 водіїв-волонтерів, яким поданням «ТАПС» та розпорядженнями Валентина Резніченка було надано дозвіл на виїзд за кордон, гуманітарну допомогу, за інформацією наших джерел, привіз лише один – колишній депутат Дніпровської міськради від партії «Батьківщина» Сергій Пасхалов.

А ці дозволи, за офіційною інформацією Дніпропетровської ОВА, отримали:

  • міський голова Дніпра Борис Філатов,
  • Геннадій Корбан,
  • пасинок сестри Геннадія Корбана Ігор Бірман з друзями,
  • впливові депутати Дніпровської міськради від партії «Пропозиція» Євген Кривошеєв (син колишньої директорки обласного БТІ Тетяни Кривошеєвої) та Сергій Пустовий (син колишньої заступниці голови Дніпропетровської ОДА Олександра Вілкула Марії Пустової),
  • заступник міського голови Дніпра Андрій Бабський,
  • член виконкому Дніпровської міськради Ігор Маринкевич з сином Іллєю (виїздили 2 рази),
  • чоловік Юлії Дмитрової Павло Дмитров.

Також слід звернути увагу, що 4 листопада 2022 року БФ «ТАПС» отримав два позашляховики Nissan Navara, які передала чеська компанія «Valmio s.r.o.». Ця компанія, зареєстрована у Карлових Варах, спеціалізується на роздрібному продажу виробів зі шкіри, була заснована 6 травня 2020 року уродженцем Дніпра Віталієм Машошиним. Разом іншим вихідцем з Дніпра Костянтином Мікрюковим, Машошин у жовтні 2020 року заснували у Карлових Варах компанію з торгівлі виробами зі шкіри «Vif Bag s.r.o.» (юридична адреса співпадала з адресою «Valmio s.r.o.»), яку у червні 2023 року було перейменовано у «Heavy Cargo Logistics s.r.o.».

За даними системи Prozorro, саме з нею у жовтні 2022 року Департамент громадського порядку і цивільного захисту Дніпровської міської ради підписав угоду на закупівлю автівок на 3,09 мільйони гривень – трьох Mitsubishi L200 та семи Nissan Navara. Закупівля відбувалася за результатами проведення торгів з одним учасником.

Повідомлення про більш ніж 300 машин для фронту

5 березня поточного року стало відомо, що КП «Транспортна інфраструктура» закуповує у «Heavy Cargo Logistics s.r.o.» 100 вживаних квадроциклів за 890 тисяч євро. 7 березня на сайті міської ради міський голова Дніпра Борис Філатов повідомив, що 50 квадроциклів вже прибули до Дніпра.

Як стало відомо з тендерної документації, «Heavy Cargo Logistics s.r.o.» вказала, що раніше співпрацювала з ТОВ «Алавес спецтранс», власником якої був член виконкому Дніпровської міськради Ігор Маринкевич. Котрий, як вказувалося вище, завдяки БФ «ТАПС» у 2022 році виїздив за кордон як водій-волонтер. Але, як свідчать дані, отримані від джерел у Митній службі, в Україну жодних гуманітарних вантажів, повертаючись, не привозив.

Аналіз декларації Юлії Дмитрової за 2022 рік показав, що її чоловік у тому році придбав за 20 000 доларів автомобіль Tesla (котрий, власне, і використовує Дмитрова).

Втім, у декларації вона не вказала доходи, які отримала на особисту банківську карту, PayPal та криптовалютні гаманці.

Звіт про використання цих коштів на потреби військових та постраждалих від бойових дій Юлією Дмитровою оприлюднено не було.

 

Оголошення про збори Координаційним штабом волонтерів Дніпра у валюті, крипті та гривні

Замість післямови

Як бачимо, розслідування витрат бюджетних коштів на закупівлі для військових та надання гуманітарної допомоги є дуже важливим. Оскільки, на жаль, ці витрати можуть супроводжуватися численними зловживаннями з боку посадових осіб.

У результаті цих зловживань можуть страждати не тільки інтереси платників податків (а їх кошти – банально розкрадатися), а й обороноздатність країни, здійснюватися можливий негативний вплив на військових, які знаходяться на передовій.

Ігор Кошуков


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ