Піша хода з Полтави до Києва – протест проти ув’язнення добровольців

Григорій Давиденко 11.10.2021 429

 З перших чисел березня 2014 року, з початком неоголошеної військової агресії Російської федерації в Криму та на східних кордонах України, виник потужний добровольчий рух. Найбільш свідомі громадяни з огляду на страшну загрозу окупації знавіснілим північним сусідом добровільно пішли до військкоматів чи поїхали в зону бойових дій, аби захистити себе, родину і країну. Та разом із розгортанням підступної війни Кремля українських патріотів-добровольців почала масово ув’язнювати наша судова система, інколи навіть за заявами проросійських бойовиків.

Коли до влади прийшли нові слуги народу, чимало хто сподівався - ганебне явище кидання захисників України за грати відійде разом із попередньою владою. Галина Третьякова, голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів у статті «П’ять проблем режиму Порошенка» в ЗМІ 19 листопада 2019 року акцентувала: «жахливим злочином вважаю ув’язнення добровольців, сотні з яких у попередні роки опинилися за гратами, а їхні справи були криміналізовані. Потрібно більшість із них декриміналізувати, і це питання обговорювалося минулої п’ятниці, коли Офіс президента проводив зустріч з адвокатами та громадськими організаціями. Наразі склалася дуже напружена ситуація».

 

«Ми в Україні не лише для того, щоб сіяти та жати»

Але відтоді спливає за водою вже й другий рік, а ситуація мало змінюється на краще. Щоб привернути увагу суспільства і влади до цієї великої проблеми, нещодавно відбулася піша хода протесту з Полтави до Києва. Ось що повідомив учасник події Олександр Стешенко, голова ФГ «Стешенко»:

- Вийшли з Полтави 18-го вересня, ішли шість днів. Спочатку нас було десять чоловік, потім іще приєднувалися люди, і з Борисполя виступила ціла сотня. Ми йшли за хлопців, що були на війні, а тепер сидять за гратами. З нами ішла Наталя Музика, дружина ув’язненого комбата Семена Семенченка, і його сини. За нами їхав бусик з провізією і палатками, у них і ночували. У спорядженні походу допоміг Василь Бурлака, голова Полтавського об'єднання фермерів і приватних землевласників імені В. Чміленка. Добровольці воювали за Україну і заступилися за фермерів у Бережинці Кіровоградської області, у Полтавщині, у Братському Миколаївської, тому вважаю своїм моральним обов’язком підтримати їх. Шкода, з нашої області я був один, Леся Володькіна з Полтавщини і Петрович, та фермер з Харківщини. Багатьом колегам говорив – пішли разом, бо ми в Україні  живемо не лише для того, щоб сіяти та косити. Треба відстоювати права усіх людей, тим паче тих, хто підставляв за нас голову. А в Борисполі поліція блокувала нас, але прорвалися і дійшли до Офісу президента.

Хода вже має певний успіх – протестуючі після трьох годин чекання таки зустрілися із головним консультантом департаменту президента України зі звернень громадян Сергієм Мельком. Погроза поставити намет під ОП, яку озвучили сини і дружина С. Семенченка, таки подіяла, і в’язня незабаром перевели із одиночної камери до загальної. Семен Семенченко, який народився і виріс у Криму, завжди на передовій - у квітні 2014-го створив один із перших добровольчих батальйонів «Донбас», а за два роки, вже ставши народним депутатом - штаб звільнення ув’язнених патріотів. У 2017-му він з побратимами організував штаб блокади торгівлі з окупантами. За грати півроку тому його кинула Служба безпеки України за підозрою в організації незаконного збройного загону і постачання зброї білоруським партизанам, що борються проти режиму Лукашенка.

Навзаєм С. Семенченко заявив: «80% моєї «підозри» – це ксерокопії моїх власних публікацій і відкритих звернень до органів влади. Пов'язую цю історію з так званим «вагнергейтом» – зривом операції ГУР із затримання російських найманців».

Чому добровольців кидають за грати і в часи В. Зеленського?

На це питання ні у справі С. Семенченка, якого Апеляційний суд 6 жовтня залишив у тюрмі, ні у справі про загибель Павла Шеремета, у якій безпідставно, на очах у гаранта Конституції, ув’язнили його духовних побратимів, добровольців Андрія Антоненка, Яну Дугар, Юлію Кузьменко досі немає офіційної відповіді. На сторінці Семена Семенченка в соцмережі ФБ його дружина Наталя Музика 23 вересня, в день завершення ходи у Києві, поділилася гіркими роздумами:

- За що комбата першого добровольчого батальйону «Донбас» тримають довгих шість місяців в одиночці СБУ, маленькій каюті 5 на 2, де цілодобово світить світло, не даючи відпочити і зосередитися? Це, у всьому цивілізованому світі, називається - ТОРТУРАМИ! Чому він, який був депутатом парламенту, комбатом і кавалером державних орденів, не може чекати закінчення слідства під домашнім арештом, поряд з дітьми, у той час, коли обвинувачений у державній зраді Медведчук сидить у своєму маєтку?! І суддя навіть не визначив Семену застави, взагалі, ніякої! Це що, помста за Блокаду торгівлі на крові? Чи за правду про Іловайськ, яку тільки єдиний Семен і говорив?! Чи за створення першого Добробату, тоді, коли ще ніхто не знав, що таке ця гібридна війна?! І як рятувати Україну?! Чи це підлабузництво до Лукашенка, який звинуватив Україну у постачанні бойовиків його опозиції?

Гірку долю приготувала наша влада тим, кому наша держава має бути принаймні вдячною. Про це в ЗМІ щойно повідомив і Айдер Мужджабаєв, заступник редактора каналу АТР. Віктору Майстренку, що врятував з полону багатьох українських бійців, Юлії Толопі та іншим патріотам, котрі повернулися з Московії в Україну, загрожує депортація. А про ув’язнених патріотів нещодавно вийшла книга «З бліндажа за ґрати». Це збірка спогадів та роздумів українських військових, які з різних причин та за різних обставин опинилися у в’язниці. Торік, за даними Мін’юсту, їх було 149.  А спільне у них те, що з початком російсько-української війни вони взяли до рук зброю і поїхали на Схід захищати свою країну.

- Книга вражає величчю українського патріотизму, - розповів Олександр Стешенко. – Мені її подарував у Києві Льоня Бек, про нього там теж написано. Спілкувався й з іншими бійцями, яких за надуманими звинуваченнями кинули за грати, від їхніх важких розповідей інколи волосся на голові підіймалося…

Окупація десятої частини території України іще триває. Семен Семенченко та інші патріоти перебувають за гратами. Така ситуація, вочевидь, вигідна насамперед окупантам.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ