Навіщо прокуратурі двомісячний арешт голови Могилівської ОТГ?

Григорій Давиденко 07.09.2022 4345

Криничанський районний суд Дніпропетровської області | Кринички | Суды |  Магазины, компании, фирмы, предприятия | Каменский район, Днепропетровская  область №14198 — mistaUA

      Шостого вересня в Царичанському районному суді слідчий суддя Д. Костюков розглянув клопотання прокурора Царичанського відділу Слобожанської окружної прокуратури Євгена Михайлова про обрання запобіжного заходу для могилівського сільського голови Валерія Дружка. Кримінальне провадження щодо нього відкрите за ч. 2 ст. 364 ККУ «Зловживання владою або службовим становищем».  У суді прокурор Є. Михайлов так обґрунтував вимоги:

   - Могилівська с/р за результатами тендеру 18. 11. 2020 р. уклала договір з ТОВ «Кастум» (м. Львів, у архіві «Опендатаботу» щодо нього 114 судових рішень і ухвал – прим. авт.)  на суму 1 мільйон 400 тисяч гривень, закупила 200 тисяч метрів кубічних природного газу для опалення шкіл, дитсадків тощо. Та під час дії Договору В. Дружко взимку 2021 р. погодив сім додаткових угод в інтересах «Кастума», якими ціна газу збільшувалася удвічі, а обсяг споживання зменшився до 93 тисяч кубів. Перебуваючи на волі, сільський голова може впливати на свідків на свою користь, тому прошу обрати йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 2 місяці, з можливістю внесення застави 350 тисяч гривень, еквівалентної сумі збитків, завданих бюджету громади.

               «Опалювальний тероризм» мав місце

       До клопотання прокуратура додала висновки почеркознавчої та судово-економічної експертиз. Проте пропозицію судді залучити до справи адвоката В. Дружко відхилив, пояснивши, що «справа висмоктана з пальця, ще й підозра мені вручена із порушеннями процедури, тому свої інтереси захищатиму сам»:

   - Мені дивно чути якісь звинувачення від прокурора, якого після широкомасштабної війни кілька днів не було в районі.  По суті підозри заявляю, що для перемоги на аукціоні  постачальники природного газу застосовують стандартну «схему»: у Договорі ціну товару занижують, а потім угодами підіймають її до середньо ринкової. Усі, хто уклав договори з «Кастумом», скаржаться на  його «штурми» зі збільшення ціни. Дії "Кастума" у матеріалах справи взагалі не розслідувані. З постачальниками я жодного разу не спілкувався, це робили дві уповноважені особи від Могилівської с/р. Ці свідки вже допитані, вони дали правдиві свідчення, впливати на них не збираюся. Коли б я відмовився від якоїсь додаткової угоди, то громаді припинили б постачати газ. Довелося б проводити новий аукціон, а це мінімум півтора місяці часу, впродовж яких всі школи та дитсадки серед зими, через холоднечу, не працювали б. Тому змушений був погоджуватися на вищу ціну і зменшення обсягу, а загальна сума за Договором не збільшилася. Тікати я нікуди не збираюся, проти мене у 2021 р. порушили справу, вона розслідується, люди за мене внесли 567 тисяч гривень застави, тому я не можу їх підвести. Окрім громади, ні в чиїх інших інтересах я не діяв, це не доведено матеріалами справи. Ця справа не відповідає кваліфікації ч. 2 ст. 364 ККУ.

       Прокурор Є Михайлов на докір голови про відсутність на робочому місці на початку війни не відреагував. Після запитань сторонам процесу  суддя Д. Костюков, ознайомившись із чималим обсягом матеріалів справи, констатував, що дії постачальника є «опалювальним тероризмом».  А після нарадчої кімнати оголосив ухвалу: «Клопотання прокуратури задовольнити частково, обрати підозрюваному В. Дружку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком  60 діб, з можливістю внесення застави 104 тисячі гривень. Ухвала може бути оскаржена до апеляційної інстанції впродовж 5 діб».

                     Справжня причина «атаки»  прокуратури – земля?

       Про післясудовий перебіг подій повідомила заступник могилівського сільського голови Ірина Барабаш: «Рішення суду є несподіваним для Валерія Дружка. При перевезенні його правоохоронцями до місця тримання під вартою, під час проведення обов’язкового медогляду, у нього виявили передінфарктний стан. За годину після завершення суду була внесена застава, проте правоохоронці перебували в палаті лікарні Дніпра із хворим до ранку. Тепер В. Дружко перебуває на лікарняному».

     За годину перед арештом, під час перерви у судовому засіданні, Валерій Дружко для «Фермера Придніпров’я» розповів свою версію кримінальної справи проти нього:

   - В січні-лютому 2021 року очільник ГУ Держгеокадастру в Дніпропетровській області (депутат Дніпровської міськради від «Слуги народу» - прим. авт.) Дмитро Свердлін передав за 8-ма договорами оренди біля 300 гектарів лук і пасовищ Цибульківського старостинського округу Могилівської ОТГ невідомому в нас Олександру Анатолійовичу Юрчишину. Це викликало велике обурення місцевих жителів, які випасають на цих землять корів і косять сіно (такі ж дії вчинені і проти власників худоби Новопідкряжа цієї ж громади, Олександрівки, Деконки, Чернеччини Магдадинівського району та інших сіл Дніпропетровщини – прим. авт.). Ми подали чимало звернень до правоохоронних органів із вимогою скасувати незаконний наказ. Проте ніхто і нічим не допоміг.  Справу вирішила сесія Могилівської сільської ради 10 вересня 2021 року, яка скасувала договори оренди  з Юрчишиним, бо він порушив умови договору, не платив орендну плату. А перед цим мені натякали, щоб ми не чіпали ті землі, бо вони «під дахом» обласної прокуратури. Тепер розумію, що справа за газ є карою за непослух. До того ж О. Юрчишин подав позов про скасування рішення нашої сесії, 8 вересня у Царичанському суді відбудеться перше засідання.

    Дійсно, фермери Придніпров’я знають, що інтерес у прокурорських працівників до землі особливий. Деякі з них, як колишній прокурор Петриківського району Максим Костюченко, після звільнення зі служби стали власниками землі кількох фермерських господарств та іншої, і за наказом згаданого Д. Свердліна - також. Певно ж, земля оформлена на родичів або підставних осіб, в сумі це сотні гектарів.

   Після несподіваного і для присутніх на засіданні жителів Могилева вердикту суду виникає більше запитань, ніж відповідей. Як міг вплинути сільський голова, на плечах котрого у час війни турботи і про 5-тисячну громаду, і про кількасот біженців на її території, на двох свідків, що вже дали правдиві свідчення, які підтверджують непричетність голови до інкримінованого злочину? Для чого в такий тяжкий час відстороняти від справ очільника громади, якого лише підозрюють у "не таких" діях під час "опалювального тероризму" постачальника газу?

    Ще одна дивна магія чисел. Восьмого вересня в Царичанському суді відбудеться перше засідання з повторного «віджиму» 300-т гектарів землі у власників корів Цибульківського краю. А 6 вересня рішенням цього ж суду могилівського голову Валерія Дружка, який міг фахово захищати інтереси земляків у суді, несподівано кидають за грати. Що це насправді - випадковий збіг дій сліпої Феміди чи планомірне рейдерство згаданою прокуратурою трьохсот гектарів приорільської землі?


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ